Fatih haber,Haber fatih,Fatih YaÅŸam,Fatih aktuel ,Haber
Fatih Aktüel
27.04.2024
Ä°stanbul /

05 Mayıs 2021 - 10:53
Türkiye'nin toplumsal bağışıklık oranının yüzde 25
Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Mustafa Necmi İlhan, Türkiye'nin toplumsal bağışıklık oranının yüzde 25 olduğunu söyledi.
 Türkiye'nin toplumsal bağışıklık oranının yüzde 25

aÄŸlık Bakanlığı Toplum Bilim Kurulu Üyesi ve Gazi Üniversitesi (GÜ) Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Necmi Ä°lhan, AA muhabirine, salgınla mücadelede aşılamanın önemi ve Türkiye'nin aşı stratejisi üzerine deÄŸerlendirmelerde bulundu.

Uluslararası literatürde ve Dünya SaÄŸlık Örgütü'ne (DSÖ) göre, salgın söz konusu olduÄŸunda bulaÅŸ yollarını engellemek ve aynı zamanda bağışıklık oluÅŸturulması gerektiÄŸini vurgulayan Ä°lhan, salgınla mücadelede aşısı olan her virüs için de aşılama programının hayata geçirilmesi gerektiÄŸini ifade etti.

Ä°lhan, "DSÖ, mücadelenin hastalığın kontrol altına alınarak kazanılabilmesi için özellikle solunum yolu ile bulaÅŸan koronavirüslerde yüzde 60-70 oranındaki grubunun aşılanması ya da hastalık geçirerek bağışık olmasının gerektiÄŸini söylüyor. Bu nedenle aşı olmadan koronavirüsle mücadele etme ÅŸansı söz konusu deÄŸil." dedi.

"Türkiye'de toplumsal bağışıklık stratejisi uygulanıyor"

Salgının kontrol altına alınabilmesinde "sürü bağışıklığı" ve "toplumsal bağışıklık" stratejilerinin uygulanabildiÄŸini dile getiren Ä°lhan, ÅŸu açıklamalarda bulundu:

"Sürü bağışıklığı, sürecin başında Ä°ngiltere ve Ä°sveç'in denediÄŸi bir yöntemdi. Sürü bağışıklığı, toplumun kendi haline bırakılarak virüsün toplum içinde yüzde 60-70 oranında bulaÅŸmasıyla kiÅŸilerin virüsle tanışması ÅŸeklindedir, yani toplumun serbest bırakılmasıdır. Toplumsal bağışıklık ise bu sürecin yani yüzde 60-70 oranında toplumun bağışık olma halinin belirli bir plan dahilinde aşılanma ile saÄŸlanması ÅŸeklindedir."

Salgının başından beri Türkiye'nin bu konudaki stratejisinin net olduÄŸunu belirten Ä°lhan, "Başından bu yana Türkiye'de 'toplumsal bağışıklık' stratejisi uygulanıyor." diye konuÅŸtu.

"(Toplumsal bağışıklıkta) yüzde 25 hedefine ulaşıldığını söylemek mümkün"

Prof. Dr. Ä°lhan, Türkiye'de ilk Kovid-19 vakasının tespit edildiÄŸi 11 Mart 2020'den itibaren olabildiÄŸince az kiÅŸinin enfekte olması için çalışmalar yapıldığını dile getirerek, tedbir kararları ile aşı geliÅŸtirilinceye ve eriÅŸimi saÄŸlanıncaya kadar az kiÅŸinin enfekte olabilmesi için mücadele verildiÄŸini, aşıların devreye girmesiyle Türkiye'de de toplumsal bağışıklık için aşılama planlaması yapıldığını anımsattı.

Toplumsal bağışıklığın oluÅŸturulabilmesi için hedef grubun yüzde 60-70'inin aşılanması gerektiÄŸinin altını çizen Ä°lhan, sözlerine ÅŸöyle devam etti:

"Türkiye'de 18 yaÅŸ üzeri vatandaÅŸlara bakıldığında yaklaşık yaklaşık 60 milyon kiÅŸiden bahsetmek mümkün. Çünkü, 23 milyon 18 yaÅŸ altı gencimiz var. Bu doÄŸrultuda Türkiye'de, 60 milyonun bağışıklanması gerekiyor. Åžu an baktığımızda ülkemizde ikinci doz aşısı yapılan 9 milyon 600 bin kadar vatandaşımız var. Aynı zamanda ÅŸu an için koronavirüsü geçiren de yaklaşık 5 milyon vatandaşımız bulunuyor. Bu doÄŸrultuda 15 milyon seviyesine gelindiÄŸi düÅŸünülürse, yüzde 25 hedefine yaklaşıldığını söylemek mümkün."

Toplumsal bağışıklığın kazanılmasında aşı teminin de büyük önem taşıdığını dile getiren Ä°lhan, "Türkiye, dünyada farklı aşıları yapan nadir ülkelerden biri. Aşı çeÅŸitliliÄŸi, aşı temininde elde edilen önemli bir kazanımdır." dedi.

"40 yaÅŸ üzeri aşılandığında, ölüm riski toplumda daha da azalacak"

Prof. Dr. Ä°lhan, toplumsal bağışıklığın kazanılması için uygulanan strateji kapsamında yüksek risk gruplarından baÅŸlanarak aşının uygulandığını hatırlattı.

Ä°lhan, 40 yaÅŸ üzeri vatandaÅŸların aşılanmasıyla hastalığa baÄŸlı ölüm oranlarının önemli oranda düÅŸmesinin öngörüldüÄŸünü anlatarak, sözlerini ÅŸöyle sürdürdü:

"Çünkü, kronik hastalıklar genellikle 40 yaÅŸlarında baÅŸlıyor ve koronavirüs ölümlerine bakıldığında da en az bir kronik hastalığı olanların ölüm riskinin olmayanlara göre daha yüksek olduÄŸuna ÅŸahit oluyoruz. Bu nedenle 40 yaÅŸ üzeri aşılandığında, ölüm riski toplumda daha da azalacak."

"Toplumsal bağışıklığın kazanılması için yüzde 60-70 hedefi güz döneminde gerçekleÅŸebilir"

Toplum Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Ä°lhan, toplumsal bağışıklığın kazanılmasının 18 yaÅŸ üstündekilerin aşılanmasıyla mümkün olacağını belirterek, "Aşı temininde sıkıntı olmaması halinde 18 yaÅŸ üstüne aşı yapılmasıyla birlikte, toplumsal bağışıklığın kazanılması için gerekli olan yüzde 60-70 hedefi güz döneminde gerçekleÅŸebilir." diye konuÅŸtu.

 



Ä°sim Soyisim :
E-Mail :

Bu habere ilk yorumu siz yapın.