Fatih haber,Haber fatih,Fatih YaÅŸam,Fatih aktuel ,Haber
Fatih Aktüel
09.05.2024
Ä°stanbul /

06 Mayıs 2021 - 20:01
Tam kapanma 19 Mayıs'a uzayacak mı?
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, tam kapanma, yeni anayasa, Kanal İstanbul ve Mısır'la ilişkiler konusunda dikkat çeken açıklamalarda bulundu.
Tam kapanma 19 Mayıs'a uzayacak mı?

CumhurbaÅŸkanı Yardımcısı Fuat Oktay, tam kapanmaya iliÅŸkin, "Hedefimiz 5 bin günlük vaka" açıklamasında bulundu.

Oktay, tam kapanmanın 19 Mayıs'a uzatılmasının gündemde olup olmadığına iliÅŸkin soruya, "Verileri görürüz deÄŸerlendiririz ama ÅŸu anda bir uzatma gündemimizde yok." dedi.

NTV'de soruları yanıtlayan Oktay'ın konuÅŸmasından öne çıkan baÅŸlıklar ÅŸöyle:

"Toplam desteklerimiz 600 milyar TL'ye ulaştı.

Erciyes Üniversitesi aşının 3. fazına mayıs ayında baÅŸlayacak. Üçüncü dozu yerli aşı ile yapılmasını arzu ediyoruz."

Türkiye'de üretilecek aşıyı sadece Türkiye beklemiyor. Gönül coÄŸrafyamız bizden daha yakından takip ediyor. 

YENÄ° ANAYASA TARTIÅžMALARI

Anayasa uzlaÅŸmasının önünü sistem tartışması tıkar mı?

"Ümit ederiz ki tıkmaz. Öyle bir anayasamız var ki 118 maddesi deÄŸiÅŸmiÅŸ. Her tarafı delik deÅŸik. Yamalı bohçaya dönen bir ÅŸeye gidiyor. Maddeleri deÄŸiÅŸtiriyorsunuz ama arkadaki ruhu deÄŸiÅŸtiremiyorsunuz. Bu darbe anayasasıdır. Darbe ile gelen bir anayasadır. Arkasında bu ruh var. 

Biz istiyoruz ki, kendi ruhumuzu yansıtalım istiyoruz. Anayasa konusunda tüm kesimlerin tartışmasını ve uzlaÅŸmasını istiyoruz. MHP bu çalışmayı yapıyor. Bir taslakla ilan ettiler. Açık ÅŸeffaf net bir ÅŸekilde sunuldu. Aynı çalışmayı biz de yapıyoruz. Sonuçlanmak üzere.

MHP'NÄ°N TEKLÄ°FÄ°

Bunlar deÄŸerlendirilecek. Biz bu çalışmadan dolayı mutlu olduk. Cumhur ittifakı olarak bir noktada birleÅŸilebilir. Türkiye'nin geleceÄŸi için ciddi bir katkıdır. 

KANAL Ä°STANBUL PROJESÄ°NDE SON DURUM

Kanal Ä°stanbul sürecinde, bizim muhalefetin böyle bir "istemezük" problemi var. Montrö'yle de baÄŸdaÅŸtırmaya çalıştılar. Bu anlaÅŸma da su yolu anlaÅŸması. Marmara bizim denizimiz boÄŸazlar bizim boÄŸazlarımız. BaÅŸka ülkenin bir söz hakkı yok! Birileri de haddini aşıp bildiri yayınlamaya kalkışıyorya... 

Kendi boÄŸazlarımızdan neyin geçip geçmeyeceÄŸine neden biz karar veremiyoruz?

Kanal Ä°stanbul projesi sonrası da aynı anlaÅŸma devam edecek. Ancak bu anlaÅŸma imzalandığında 6 bin gemi geçerken, ÅŸimdi 45 binleri geçti. BoÄŸazlar ne kadarını kaldırabilir? Yapılan bilimsel çalışmalar maksimum 25 bindir. BoÄŸazın bu kaldırması mümkün deÄŸildir.

Kanal Ä°stanbulKanal Ä°stanbul

Ticari gemilerle ilgili hiç bir ÅŸekilde hakkımız yok. Bizim ihracatta 500 milyar dolarlık hedefimizden vazgeçmiÅŸ deÄŸiliz. Bizim de masrafımız var. Kanal Ä°stanbul yeni bir ticaret fırsatı oluÅŸturuyor. 

Haftalarca burada bekleyeceÄŸine Kanal Ä°stanbul'dan ücret karşılığı geçebileceksin. 

Son derece harika bir yapı ortaya çıkacak. Yeter bu kadar tartışma diyoruz. Bu yıl baÅŸlıyoruz. Ä°lk köprünün yapımına baÅŸlıyoruz. Kimse korkmasın! Bu Türkiye'ye ilave bir fırsat saÄŸlayacak. Türkiye'nin geliÅŸmesine ve aynı zamanda bölge ülkelerinin geliÅŸmesine fırsat saÄŸlayacak. 

MISIR'LA NORMALLEÅžME SÜRECÄ°

Ä°liÅŸkilerimizi geliÅŸtirme noktasında sonuna kadar açığız. Mısır'la 500 yıllık bir geçmiÅŸimiz var. Toplumlarımız arasında baÄŸ hiçbir zaman kopmadı. 

Mısır bizim DoÄŸu Akdeniz'deki münhasır ekonomik bölge sınırlarımıza saygı göstermiÅŸtir. Türkiye ile Mısır arasında iliÅŸkiler koptu hiç bir zaman diyemeyiz. Ä°stihbari anlamda hep görüÅŸüldü.

KAYNAK: HABER7

Ä°sim Soyisim :
E-Mail :

Bu habere ilk yorumu siz yapın.