Fatih haber,Haber fatih,Fatih YaÅŸam,Fatih aktuel ,Haber
Fatih Aktüel
29.03.2024
Ä°stanbul /

13 Mayıs 2022 - 05:28
Nebati: Enflasyonu tek haneye indirmeyi hedefliyoruz
Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, Ziraat Bankası Tarım Ekosistemi Buluşması ile Finansal Kurumlar Birliği 10. Olağan Genel Kurulunda yüksek enflasyonla ilgili açıklamalarda bulundu.
 Nebati: Enflasyonu tek haneye indirmeyi hedefliyoruz

Ziraat Bankası Tarım Ekosistemi BuluÅŸması ile Finansal Kurumlar BirliÄŸi 10. OlaÄŸan Genel Kurulunda konuÅŸan Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, dövizdeki hızlı yükseliÅŸi durdurduklarını belirterek "Önümüzdeki süreçte enflasyonu kalıcı olarak tek haneye indirmeyi hedefliyoruz." dedi.

Nebati, "Enflasyon ile mücadele timlerimiz birçok sektöre iliÅŸkin denetimlerini kesintisiz bir ÅŸekilde sürdürüyor. Enflasyonist ortamı fırsatçılığa çevirmeye çalışan kimseye izin vermeyeceÄŸiz. Enflasyon sorununu elbirliÄŸi ile çözeceÄŸimizden, kimsenin fırsatçılara göz açtırmayacağından ÅŸüphe duymuyorum." ifadelerini kullandı.

Bakan Nebati'nin açıklamaları ÅŸöyle:

Türk tarımının geliÅŸtirilmesine, çiftçilerin refah seviyesinin artmasını canı gönülden temenni ediyorum. Çiftçilik yapan aileden gelen, çiftçi olarak kazanan üreten ve keyif alan birisi olarak yurdumuzun dört bir yanındaki çiftçilerimizin ne zorluklarla mücadele ettiÄŸini biliyorum.

Ziraat Bankası'nın kuruluÅŸ amacı olan ulvi görevi layıkı ve fazlasıyla bugün burada olduÄŸu gibi çok daha görünür ortaya koyacakları performansın karşılığı olarak kendilerini tebrik ediyorum.

Çalışanların yüzde 17'si tarım sektöründe istihdam ediliyor. 5 milyon kiÅŸi tarımdan geçimini saÄŸlıyor. Tarım ürünleri ihracatı 2021 yılında yüzde 20 oranında artarak 7.2 milyar Dolar seviyesinde gerçekleÅŸti. Çok çeÅŸitli destinasyonlara meyve, sebze, kuruyemiÅŸte ana ihracatçı konumuna gelmiÅŸtir. Son 2 yıldır salgının etkileri devam edip tam biterken savaÅŸ baÅŸladı. Kuzeyimizdeki savaÅŸ savaÅŸan ülkeler olmak üzere Türkiye ve dünyayı etkiliyor.

KREDÄ° VE TEÅžVÄ°K PAKETLERÄ°MÄ°ZÄ° DEVREYE ALDIK

Kredi ve teÅŸvik paketlerimizi devreye aldık. Tarım ve gıda sektöründe üretken ve sürdürülebilir üretimin devamı için gayretli çalışmalarımız devam ediyor. Bundan sonraki dönemde tarım sektörünün kaynaklarını verimli kullanarak teknolojiden maksimum seviyede yararlanarak sürdürülebilir ÅŸekilde devam etmesini arzuluyoruz. Tarım sektörünü iklim deÄŸiÅŸikliÄŸine adapte edecek ve AB'deki politika deÄŸiÅŸikliÄŸine uyumlu hale getireceÄŸiz.

Sıcaklık ve yağışlardaki deÄŸiÅŸiklikler gıda fiyatlarında kayda deÄŸer artışlara neden oluyor. 2050 yılında dünya nüfusunun toplamını beslemek için bugünkünden yüzde 60 daha fazla gıda üretilmesi gerekiyor, yüzde 15 daha fazla suya ihtiyaç duyulması gerekiyor.

Türkiye Avrupa YeÅŸil Mutabakatı'na yanıt vermeye amaçlayan eylem planını Temmuz ayında yayınlamıştır. Son 5 yılda çiftçilerimize yaklaşık 90 milyar lira tutarında tarımsal destek ödemesi gerçekleÅŸtirdik. Desteklerin sadeleÅŸtirilmesi ve yönlendirici olması cümlesini çok önemli buluyorum.

2022 yılı için 25.8 milyar lira olarak belirlenen desteÄŸi 29 milyar liraya çıkardık. Üreticilerimizin finansman ihtiyacını uygun ÅŸekilde karşılıyoruz. Tarımsal üreticilerimize 4.6 milyar lira faiz desteÄŸi saÄŸladık. Tarımsal üreticilere 9.8 milyar lira faiz desteÄŸi saÄŸlamayı öngörüyoruz. Nisan ayı başında faiz destekli kredilerin tamamında üst limitleri yükselttik. Küçük ölçekli üreticilerin yoÄŸun kredi kullandığı baÅŸlıklardan 100 bin lira olan sıfır faizli kredi tutarı 200 bin liraya çıkarıldı.

ÇiÄŸ sütte litre başına 20 kuruÅŸ olan destek tutarını 4 kat artırarak litre başına 1 lira seviyesine çıkardık. Sayın bakanım size çalışıyoruz, çiftçilerimize çalışıyoruz.

TÜRKÄ°YE'NÄ°N BÜYÜME RAKAMLARI

Salgına raÄŸmen 2020 yılı ve 2021 yıllarında dünyada en iyi performansı gösteren ülkelerin başında yer aldık. 2021'de Türkiye yüzde 1.8'lik büyüme ile pozitif ayrıştık. Öncü göstergeler bu yılın ilk çeyreÄŸinde güçlü büyüme eÄŸilimi gösteriyor. Sanayi üretimimiz güçlü ÅŸekilde artmaya devam ediyor. Çarklar dönüyor, istihdam 30 milyonu aÅŸtı, ihracatta her ay rekorlar kırılıyor. Güçlü performansın devam etmesi için var gücümüzle çalışıyoruz. Yüksek katma deÄŸerli üretime önem veriyoruz.

Bunun yanı sıra cari açık sorununu çözmek öncelikli hedeflerimiz arasındadır. Yatırım yapana, istihdam oluÅŸturana devletin kaynaklarını en etkin ÅŸekilde kullandırıyoruz. Krediler konusunda özellikle selektif davrandığımız, seçici olduÄŸumuz bankalarımızın bu konuda çok net tavır aldıklarını vurgulamak istiyoruz. KGF paketlerini kullanıma sunduk. 150 milyar liralık kredi paketini uygulamaya koyduk. GüneÅŸ enerjisi yatırımları ve barajı bitmiÅŸ aynı zamanda göleti tamamlanmış, suyun topraÄŸa kavuÅŸmasını hasretle bekleyen çiftçilerimizin uzun süreli bekleyiÅŸlerini 2 yıl gibi kısa süreye çekerek 96 milyar liralık kredi paketini de açıkladık.

KONUT KREDÄ°SÄ°

Konut sektörüne yönelik açıkladığımız üç destek paketi hedef odaklı bakış açımızı yansıtıyor. Konut arzının artırılmasını saÄŸlayacak paket hazırladık. Konut satış fiyatlarını sabit tutanlara destek saÄŸlıyoruz. Ä°ÅŸ ve yatırım ortamını iyileÅŸtirmek amacıyla devrim niteliÄŸindeki vergisel düzenlemeleri hayata geçirdik. Öncelikle ters para ikamesini saÄŸlayan politikaların uygulanmasına yönelik güçlü adımlar attık. Tüm paydaÅŸlarımızla eÅŸ güdüm içinde çalışmalarımızı sürdürüyoruz.

ENFLASYON AÇIKLAMASI

Türkiye'nin ve dünyanın temel problemlerinden biri enflasyonla mücadele. Pandemi ile tetiklenmiÅŸ küresel enflasyon sorunuyla karşı karşıya kalmış olsak da ülkemizde enflasyon ataletini beraberce yeneceÄŸiz. Dövizdeki hızlı yükseliÅŸi durdurduÄŸumuz gibi enflasyonla mücadele en öncelikli konularımızdan biri olarak karşımıza çıkmaktadır, önümüzdeki süreçte enflasyonu kalıcı olarak tek haneye indirmeyi hedefliyoruz. Enflasyon ile mücadele timlerimiz bir çok sektöre iliÅŸkin denetimlerini kesintisiz bir ÅŸekilde sürdürüyor. Enflasyonist ortamı fırsatçılığa çevirmeye çalışan kimseye izin vermeyeceÄŸiz. Enflasyon sorununu elbirliÄŸi ile çözeceÄŸimizden, kimsenin fırsatçılara göz açtırmayacağından ÅŸüphe duymuyorum.

Dün gün boyunca farklı sektörlerle verimli toplantılar gerçekleÅŸtirdik. Tek gündemimiz vardı, enflasyon ve bunu masaya yatırdık. Ä°ÅŸ insanlarımızın da ellerini, yüreklerini taşın altına koymaya hazır olduÄŸunu görmekten büyük memnuniyet duyuyorum. Biz devlet olarak vergisel düzenlemeler, teÅŸvikler adımlarını atıyoruz. Enflasyonu basiretli ve ferasetli iÅŸ insanlarımızın da atacağı adımlarla devlet, millet birlikteliÄŸiyle yeneceÄŸiz.

Ülkemizin üretim potansiyeli ve sahip olduÄŸu kaynaklar küresel ölçekte lider olmaya adaydır. Tarıma dayalı sanayinin geliÅŸtirilmesini önemsiyor, çiftçilere gereken desteÄŸi saÄŸlamak için gece gündüz çalışıyoruz. Ä°nanç, göremediÄŸine inanmaktır. Bunun ödülü de inandığınızı görmektir ÅŸeklinde sevdiÄŸim bir ifade var. Çiftçilerimiz bu sözün ne anlama geldiÄŸini idrak edebilir. Çiftçi, toprak ve tohumla baÅŸ baÅŸadır. Toprağın bereketini yaÅŸamak, topraktan geldik topraÄŸa döneceÄŸiz inancını yaÅŸamaktan güzel bir ÅŸey var mı?

AK Parti olarak bizler de çiftçi gibiyiz. 20 yıldır inanarak ter dökerek ilerliyoruz. Ä°nandığımız sonuçlara da her seferinde ulaşıyoruz. AÄŸlamıyor, ÅŸikayet etmiyor, karamsarlığa dalmıyoruz. Dün olduÄŸu gibi bugün de ülkemiz için inanarak çalışmaya ter dökmeye devam edeceÄŸiz. Enflasyonla olan mücadelemizde de aynı inançla ilerleyecek sonuca hep beraber ulaÅŸacağız. Ülkemin toprağına erken yaÅŸta aşık oldum. Çiftçimizin yanındayız, her daim yanında olmaya devam edeceÄŸiz. Yarına yön veren Türkiye idealiyle.

Nebati,Eflasyon,Konut,TeÅŸvik,Hazine,Malliye



Ä°sim Soyisim :
E-Mail :

Bu habere ilk yorumu siz yapın.