Fatih haber,Haber fatih,Fatih YaÅŸam,Fatih aktuel ,Haber
Fatih Aktüel
04.05.2024
Ä°stanbul /

17 Mayıs 2022 - 04:56
Kurum: Atatürk Havalimanı hiçbir şekilde imara açılmayacak
Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Başkent Millet Bahçesi'nde açıklama yaptı. Bakan Kurum "Atatürk Havalimanı İstanbul'un cazibe merkezi haline gelecek konut ve imara açılmaksızın vatandaşımıza açılacak" dedi.
Kurum: Atatürk Havalimanı hiçbir şekilde imara açılmayacak

Bakan Kurum, "Atatürk Havalimanı'na yapacağımız Türkiye'nin en büyük millet bahçesi projemize devam edeceÄŸiz. Hiçbir ÅŸekilde konut ve ticarete açmaksızın vatandaÅŸlara açacağız" dedi.

CHP'nin Atatürk Havalimanı eleÅŸtirilerine yanıt veren Bakan Kurum, "Bunlar tehdit diline alışmışlar ama baktığınızda dikili bir tane aÄŸaçları yok" dedi.

Çevre, Åžehircilik ve Ä°klim DeÄŸiÅŸikliÄŸi Bakanı Murat Kurum'un açıklamalarından satır baÅŸları;

8.5 milyon metrekare bir alan. 1953 yılında uluslararası hava trafiÄŸine açılmış, Ä°stanbul'umuza hizmet vermiÅŸ bir havalimanımız. YaÅŸanan Trafik problemi, hava kirliliÄŸi, gürültü kirliliÄŸinden sebep ki yakın bölgede milyonlarca vatandaşımız burada yaşıyorlar. Bu havalimanı bölgesinde oluÅŸan hava kirliliÄŸinden dolayı, ses, egzoz emisyonlarından dolayı rahatsızlıklarını dile getiriyorlar. CumhurbaÅŸkanımızın ortaya koyduÄŸu Büyük Türkiye, Büyük Ä°stanbul vizyonu çerçevesinde Ä°stanbul Havalimanı yapıldı.

Ä°stanbul Havalimanı’nın kalitesi baÄŸlamında dünyanın ve Avrupa’nın sayılı havalimanı haline geldi. Sayın CumhurbaÅŸkanımızın milletimizle paylaÅŸmış olduÄŸu, ‘Burayı imara açmayacak mısınız?’ gibi üstüne basa basa yapılan sorulara raÄŸmen CumhurbaÅŸkanımız buranın bitmesinin acil durumlar için kullanılması, hastaneye hizmet verilmesi, afet alanlarında vatandaşımıza hizmet verecek ÅŸekilde bir pistimizi bırakıyoruz ve Ä°stanbul’umuza yeÅŸil alan bırakacağımızı müjdelediler.

Ä°ngiltere’ye Fransa’ya geliÅŸmiÅŸ ülkelere baktığınızda ÅŸehrin içinde artık havalimanı yok. Çevre ve iklim açısından da tesislerin taşınması çok önemli. Atatürk Havalimanı’nın Ä°stanbul Havalimanı’na taşınmasıyla trafiÄŸin yüzde 35 azaldığı belirtiliyor.

Buradaki baktığınızda sahildeki güzelim doÄŸa alanlarındaki çevre koruma bölgelerindeki kaçak yapılara seslerini çıkarmazlar. Yine mevzu Haliç meselesi olunca dünyanın en önemli atık su arıtma tesislerinden birisi için yapraklardan alkış beklerler. Bu zihniyet köhneleÅŸmiÅŸ CHP zihniyetidir. Bunlar aynı sesle, aynı koroyla muhalefet yapmak üzere eleÅŸtiri yapıyorlar.

 

MESELE ÇEVRE MESELESÄ° DEĞİL

Kendi içlerinde bu projemizi israf olarak deÄŸerlendirerek maskeli çevrecileri, sözde doÄŸa ve çevreyi koruduÄŸun söyleyenleri alarak projelerimizi eleÅŸtirmeye çalışıyorlar. Kendi projelerindeki sıkıntıları görmüyorlar.

CHP Genel BaÅŸkanı KılıçdaroÄŸlu buraya kültür ve doÄŸa projesi yapacağını açıklamıştı. Burada kendi genel baÅŸkanları bile söylemlerinde terse düÅŸüyorlar. Açık ve net söylemek gerekirse burada mesele çevre meselesi deÄŸildir. Gezi Parkı’nda mesele çevre meselesi deÄŸilse burada milyonlarca aÄŸacın kesilmesine muhalefet nasıl tepki gösteriyor anlamış deÄŸiliz. Ankara Millet Bahçemizdeyiz. Atatürk istismarı yapanlara burada baÅŸkent millet bahçelerini gezmelerini tavsiye ediyoruz. Bunlar korunuyor. GeleceÄŸimiz emanet edeceÄŸimiz çocuklarımıza da aktaracağız.

 

Ä°STANBUL'UN CAZÄ°BE MERKEZÄ° HALÄ°NE GELECEK

Biz 16 milyon Ä°stanbullu kardeÅŸimiz ve 85 milyon vatandaşımızla birlikte projelerimizi yapmaya azim ve kararlılıkla devam edeceÄŸiz. Günde 1 milyondan fazla vatandaşımızın ziyaret edeceÄŸi bir mekan haline gelecek. Ä°stanbul’un cazibe merkezi haline gelecek konut ve imara açılmaksızın vatandaşımıza açılacak bu mekanda gençler deneylerini yapacak. Gençler kıraathanede ders çalışacak. Spor alanlarında spor yapacak.

Ä°stanbul bir deprem merkezi olası bir afet durumunda toplanma merkezi haline gelecek. Millete verdikleri sözleri tutmadıkları için bu projeleri anlayamazlar. Milletimiz her zaman iÅŸ bekler, proje bekler, eser bekler. Biz üretimimizle birlikte bu iÅŸleri yapmaya gayret gösteriyoruz.

KARARLILIKLA DEVAM EDECEĞİZ

Milletimizin ihtiyacı neredeyse biz gayret gösteriyoruz. Depremde, selde heyelanda baÅŸka konuları konuÅŸtukları için bizi anlamalarını beklemiyoruz.

132 bin aÄŸacımızı Atatürk Havalimanı’ndaki millet bahçemize dikeceÄŸiz. Ä°stanbul’un akciÄŸeri olacak projeyi gerçekleÅŸtireceÄŸiz. Biz bu noktada da hem çevre açısından hem doÄŸa koruma açısından projemizi yapmaya azim ve kararlılıkla devam edeceÄŸiz.

Tüm ekibimizle birlikte gittik 81 ÅŸehrimizle çevre projemizi baÅŸlattık. 81 ilde 445 tane millet bahçesi projesi baÅŸlattık. YeÅŸil kalkınma anlayışı çerçevesinde 2053 vizyonu çerçevesinde yatırımlarımızı yapmaya devam ediyoruz. Onlar bizim arkadaÅŸlarımızı müteahhitlerimizi tehdit etmeye devam etsinler biz onların kuru gürültülerine bakmayacağız. Milletimizle birlikte yol yürümeye devam edeceÄŸiz.

2023 YILINDA ARMAĞAN EDECEĞİZ

Atatürk Havalimanı’nı 85 milyonun bahçesi olacak ÅŸekilde. Buradaki yeÅŸil alanda hoÅŸ vakit geçirmeye devam edeceÄŸiz. YeÅŸil koridorumuzun Ä°stanbul’umuza 85 milyon büyük Türkiye ailesine hayırlı olmasını diliyorum.

Sözde çevrecilerle gidip bu projeyi yaptırmayacaklarını, bu projeyi gök kubbe altında başına yıkacaklarını söyleyerek vatandaşımızı tehdit ediyorlar. Dikili bir tane aÄŸaçları yok. Söyledikleri sözleri tutmadığını görüyoruz. Ankara’da Ä°stanbul’da Ä°zmir’de CHP zihniyetinin baÅŸlatıp bitirdiÄŸi bir tane projeyi gösterebilir misiniz? Biz proje yapmaya devam edeceÄŸiz. Bizim karnemiz milletimizdir. Biz milletimizle inÅŸallah CumhurbaÅŸkanımızın liderliÄŸinde yürümeye devam edeceÄŸiz.

Burada ÅŸölenler yapacağız. Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü anacağız. Burada Türkiye’deki ilk havalimanındaki uçakların projelerini öÄŸrenecekler. Oradaki tüm limanlar kalıyor. Atatürk Havalimanı yıkılmıyor milletimize armaÄŸan ediliyor. Afet toplanma alanları çok büyük bir ihtiyaçtır. Bu noktada Ä°stanbul’da ÅŸehrin merkezinde akciÄŸer vazifesi görecek ve deprem esnasında vatandaÅŸlarımızın ihtiyaçlarını giderecek bir alan olacak. Söz verdiÄŸimiz gibi 2023 yılında aziz milletimize bu projeyi armaÄŸan edeceÄŸiz.

KÜLTÜR VE TURÄ°ZM BAKANI ERSOY'DAN ATATÜRK HAVALÄ°MANI AÇIKLAMASI

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Atatürk Havalimanı'nın pistlerinin yıkılmasına iliÅŸkin , "Ä°ki havalimanı da (Ä°stanbul ve Atatürk) aynı hava koridorunu kullanıyor. Teknik olarak ikisine aynı anda iniÅŸ ve kalkış yapılamıyor. Ya birini açık tutacaksınız ya da diÄŸerini..." dedi.

Ersoy, Ä°stanbul ve Atatürk havalimanlarının aynı hava koridorunu kullandığına iÅŸaret ederek, "Atatürk Havalimanı'nın potansiyeline baktığımız zaman, 3 pisti olmasına raÄŸmen 1,5 pist verimliliÄŸinde kullanılabiliyordu. Yeni yapılan Ä°stanbul Havalimanı ise 6 pist potansiyeline sahip olup paralel planlanması sebebiyle tamamı eÅŸ zamanlı kullanılabiliyor. Ä°ki havalimanını kıyasladığımız zaman Ä°stanbul Havalimanı'nın kapasitesi 4 kat daha yüksek." ifadelerini kullandı.

Bakan Ersoy, Atatürk Havalimanı'nda bir pistin acil durumlar için açık tutulacağına dikkati çekerek, "Atatürk Havalimanı'nın bundan sonra 1 taneden fazla piste ihtiyacı hiçbir zaman olmayacak. Sadece saÄŸlık sebebiyle ve yahut fuar vesaire gerekçelerle acil ve özel iniÅŸler için kullanılabilir. Çünkü oraya iniÅŸ yaptığınız zaman Ä°stanbul'daki trafiÄŸi durdurmanız gerekiyor." dedi.

Yedek pistin açık tutulduÄŸunu, deprem gibi acil durumlarda her zaman kullanılabileceÄŸini vurgulayan Ersoy, eski havalimanı açıkken dahi bütün pistlerinin aktif olarak kullanılamadığı ve yıkılan pistin yeni havalimanının yaklaÅŸma koridoruna giren pist olduÄŸu bilgisini verdi.

 



Ä°sim Soyisim :
E-Mail :

Bu habere ilk yorumu siz yapın.