Fatih haber,Haber fatih,Fatih YaÅŸam,Fatih aktuel ,Haber
Fatih Aktüel
19.04.2024
Ä°stanbul /

19 Mayıs 2022 - 04:13
ABD'den Türkiye'nin NATO tepkisine ilişkin açıklama
ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan, Finlandiya ve İsveç’in NATO üyeliği konusunda 'Türkiye’nin güvenlik endişelerinin karşılanabileceğini', ABD'nin de süreçte rol oynadığını belirtti.
ABD'den Türkiye'nin NATO tepkisine ilişkin açıklama

ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan, Biden'ın Güney Kore ve Japonya ziyaretlerini deÄŸerlendirmek üzere Beyaz Saray basın odasında gazetecilerin karşısına çıktı.

Söz konusu ziyaretin Biden'ın baÅŸkanlığı döneminde Asya Pasifik bölgesine yapacağı ilk ziyaret olduÄŸunu belirten Sullivan, Ä°sveç ve Finlandiya'nın NATO'ya üyelik baÅŸvurusunu da deÄŸerlendirdi.

Sullivan, Ä°sveç ve Finlandiya'nın adaylık baÅŸvurusunun "tarihi önemde" olduÄŸunu belirterek söz konusu ülkelerin üyeliÄŸine desteklerinin tam olduÄŸunun altını çizdi.

Türkiye yorumu

Türkiye'nin Ä°sveç ve Finlandiya'nın NATO üyeliÄŸine karşı tutumunu da deÄŸerlendiren Sullivan, "Günün sonunda Finlandiya ve Ä°sveç'in NATO'ya etkili bir ÅŸekilde eriÅŸebileceÄŸine ve Türkiye'nin endiÅŸelerinin karşılanabileceÄŸine inanıyoruz." yorumunu yaptı.

Sullivan, Finlandiya ve Ä°sveç'in bu konuda Türkiye ile doÄŸrudan iletiÅŸimde olduÄŸunu belirterek "Biz de aynı zamanda bu süreci kolaylaÅŸtırmak adına Türkler ile görüÅŸüyoruz. Ben bugün kendi mevkidaşımla görüÅŸtüm, DışiÅŸleri Bakanı (Antony) Blinken da ÅŸu dakikalarda kendi mevkidaşı ile görüÅŸüyor." ifadesini kullandı.

Süreç konusunda olumlu olduklarını belirten Sullivan, ABD BaÅŸkanı Joe Biden'ın da yarın Beyaz Saray'da Ä°sveç ve Finlandiya liderlerini ağırlayacağını söyledi.

"Farklılıkların çözülebileceÄŸine inanıyorum"

Sullivan, Türkiye'nin yanı sıra baÅŸka NATO üyesi ülkelerin de Ä°sveç ve Finlandiya'nın adaylığına karşı çıkma ihtimali durumunda ne yapılacağının sorulması üzerine, "Batı müttefiklerinin en iyi yanlarından birisi de farklı fikirlerin olması." ifadesini kullandı.

Herhangi bir farklı düÅŸünce olması konusunda ortak bir alan bulunabileceÄŸine iÅŸaret eden Sullivan, "Ben farklılıkların çözülebileceÄŸine ve NATO'nun Ä°sveç ve Finlandiya'ya destek konusunda tek ses olabileceÄŸine inanıyorum." dedi. AA, TRTHaber .



Ä°sim Soyisim :
E-Mail :

Bu habere ilk yorumu siz yapın.