Fatih haber,Haber fatih,Fatih YaÅŸam,Fatih aktuel ,Haber
Fatih Aktüel
27.04.2024
Ä°stanbul /

21 Mart 2023 - 05:06
İstanbul Otogarı çürük çıktı!
İstanbul Arel Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mehmet Fatih Altan, Büyük İstanbul Otogarı için 'Deprem için şu anki durumuyla risk oluşturuyor.' dedi.
İstanbul Otogarı çürük çıktı!

Ä°stanbul Arel Üniversitesi Ä°nÅŸaat MühendisliÄŸi Bölüm BaÅŸkanı Prof. Dr. Mehmet Fatih Altan, Büyük Ä°stanbul Otogarı'ndaki kolon, kiriÅŸ ve bunların taşıyıcı elemanlarının birleÅŸim noktalarındaki etriye sıklığının "2018 Türkiye Deprem Bina YönetmeliÄŸi"ne uygun olmadığının görüldüÄŸünü belirterek, "Bu yönetmeliÄŸe uygun hale getirilmesi lazım." dedi.

KahramanmaraÅŸ merkezli 6 Åžubat'taki depremlerin ardından Ä°stanbul'da yapıların dayanıklılığı konusunda tartışmalar devam ederken her gün binlerce insanın kullandığı Büyük Ä°stanbul Otogarı'nın son durumu gündeme geldi.

Esenler'de bulunan otogardaki birçok kolon ve kiriÅŸin sıvalarının döküldüÄŸü, içerisinde bulunan demirlerin açığa çıktığı, bazılarının zamanla korozyona uÄŸrayarak paslandığı görüldü.

Prof. Dr. Altan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, fotoÄŸraflarda ve görüntülerde görüldüÄŸü kadarıyla taşıyıcı niteliÄŸindeki çelik çubukların, inÅŸaat demiri denilen kısımların ve koruyucu beton tabakaların soyulmuÅŸ vaziyette görüldüÄŸünü söyledi.

009_2023_10_2023_11_Mart_21_20230321_2_57888555_87064977

Demirin korozyona uÄŸramaması için dışına 4-5 santimetre beton kaplama yapıldığını, böylece oksijenin demire ulaÅŸmasının ve paslandırmasının önüne geçildiÄŸini dile getiren Prof. Dr. Altan, "Bu beton tabakaya biz pas payı diyoruz. Bu tabaka buradan kaybolmuÅŸ durumda. Demirler gözle de görülebilir hale gelmiÅŸ. Bu durumdan dolayı da demir, oksijenle temas kurdukça oksitlenmektedir. Halk diliyle paslanmakta, korozyona uÄŸramaktadır." diye konuÅŸtu.

Prof. Dr. Altan, önlem alınmazsa korozyona uÄŸrayan demirin çapının gün geçtikçe küçüleceÄŸini ve taşıyıcılığını yitireceÄŸini aktararak, yapılacak çalışmayla demirin bir an önce güçlendirilebileceÄŸini, en azından beton kaplamasının yapılıp demirin hava ile temasının kesilmesi gerektiÄŸini bildirdi.

"Yeni yönetmeliÄŸe göre tekrar takviye edilmesi lazım"

Eski yapılarda birleÅŸim noktalarına da dikkat ettiklerinin altını çizen Altan, "Kolon, kiriÅŸ ve bunların taşıyıcı elemanlarının birleÅŸim noktalarındaki etriye sıklığının '2018 Türkiye Deprem Bina YönetmeliÄŸi'ne uygun olmadığı görülmektedir. Bu yönetmeliÄŸe uygun hale getirilmesi lazım. Yani yeni bir çalışma yapılırsa buraların elden geçip yeni yönetmeliÄŸe göre tekrar takviye edilip, güçlendirilerek kullanışlı hale gelmesi lazım." ifadelerini kullandı.

Prof. Dr. Altan, Büyük Ä°stanbul Otogarı gibi yapıların zaman içinde aldığı dinamik yükler nedeniyle de yıprandığını söyledi.
Bakımı yapılmadığında bu özel yapılarda korozyonlarla karşılaşılabildiÄŸini dile getiren Altan, ÅŸu deÄŸerlendirmeyi yaptı:

"Deprem için ÅŸu anki durumuyla risk oluÅŸturuyor. Biz, taşıyıcılarımızın projeye göre yapılıp, projeye göre de devam etmesini isteriz. Çünkü bir imalatın proje aÅŸaması ve uygulama aÅŸaması, bir de bakım aÅŸaması vardır. Üçünü de tam yapmak lazım. Bu yapının proje ve uygulama aÅŸaması geçmiÅŸ durumda. Bakım aÅŸamasında problemler yaÅŸanmakta. Bir an evvel rutin biçimde bakılarak, önce güçlendirilmesi ve iyileÅŸtirilmesi lazım. Sonra da bakımların rutin olarak devam etmesi lazım ki hizmet ömrü uzasın."

Ä°stanbul ,Otogar ,Deprem ,Çürük ,Kuvvetlendirme



Ä°sim Soyisim :
E-Mail :

Bu habere ilk yorumu siz yapın.