Fatih haber,Haber fatih,Fatih YaÅŸam,Fatih aktuel ,Haber
Fatih Aktüel
29.03.2024
Ä°stanbul /

21 Mart 2023 - 05:15
Merkez Bankası'ndan ikinci döviz hamlesi!
Bankalar, raporlama standartları kapsamında 5 milyon TL ve üzerinde kredi bakiyesi olan tüzel müşterilerinin döviz pozisyon raporlarını Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Sistemik Risk Veri Takip Sistemi'ne iletmelerini isteyecek.
Merkez Bankası'ndan ikinci döviz hamlesi!

AA muhabirinin TCMB'den edindiÄŸi bilgiye göre, 2018 yılında TCMB bünyesinde reel sektörün döviz pozisyonunu etkileyen iÅŸlemlerini izlemek amacıyla kurulan Sistemik Risk Veri Takip Sisteminin kapsamı geniÅŸletildi.

Buna göre, yurt içi tüm bankalardan nakdi ve gayri nakdi toplam kredi bakiyesi 5 milyon TL ve üzerinde olan ÅŸirketler döviz pozisyonlarını Sistemik Risk Veri Takip Sistemi üzerinden aylık frekansta Merkez Bankasına raporlayacak.

Böylece, reel sektörün yabancı para pozisyonu analizlerine yönelik kullanılabilir veri seti geniÅŸleyecek.

Bankalar, kapsama giren tüzel kiÅŸi müÅŸterilerine, takip eden ayın ilk 10 iÅŸ günü içerisinde, Sistemik Risk Veri Takip Sistemi raporlama ekranı (https://tcmbveri.gov.tr/ ) üzerinde yer alan "Özet Döviz Pozisyon Raporu" linkinden raporlarını bildirmeleri gerektiÄŸini tebliÄŸ edecek ve bunu takip edecek.

Bu kapsamda ilk raporlama, nisan ayının ilk 10 iÅŸ günü içerisinde gerçekleÅŸtirilecek.

Halihazırda Sistemik Risk Veri Takip Sistemi kapsamında, 15 milyon dolar ve üzerinde yabancı para cinsinden kredi riski bulunan yaklaşık 2 bin kurumsal firma, para birimi bazında ve çeÅŸitli vadelerde varlık ve yükümlülük kalemlerini aylık frekansta raporlamaktaydı.

Merkez Bankası ,Döviz

Haber7 ,Aa



Ä°sim Soyisim :
E-Mail :

Bu habere ilk yorumu siz yapın.