Fatih haber,Haber fatih,Fatih YaÅŸam,Fatih aktuel ,Haber
Fatih Aktüel
29.04.2024
Ä°stanbul /

26 AÄŸustos 2023 - 07:36
Putin den Wagner Kararı
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Prigojin'in ölümü sonrası olası bir Wagner isyanının önüne geçmek için, tüm paralı askerlerin Rusya'ya bağlılık yemini etmesini zorunlu hale getiren kararnameyi imzaladı.
Putin den Wagner Kararı

Afrika, Suriye ve Ukrayna'daki çatışmalarla Rusya'nın sahadaki önemli gücü olan Wagner'in, liderleri Yevgeny Prigojin'in ölümü sonrası nasıl bir yola gireceÄŸi, Rus devleti tarafından tasfiye edilip edilmeyeceÄŸi ya da Kremlin'e yakın yeni bir lider mi atanacağı uluslararası basın tarafından da sorgulanıyor.

Prigojin'in ölüm haberinin ardından 3-5 kiÅŸiden oluÅŸan bir grup Wagner savaÅŸçısı, liderlerinin ölüm emrinin Moskova tarafından verildiÄŸini iddia ederek "intikam" yemini etmiÅŸti.

Putin imzaladı

Haziran'da Moskova'ya baÅŸ kaldıran, Belarus Devlet BaÅŸkanı LukaÅŸenko'nun araya girmesiyle bu ülkeye geçen grubun akıbeti belirsizliÄŸini korurken, CNBC'de yer alan habere göre, Rusya Devlet BaÅŸkanı Vladimir Putin, Wagner'i de ilgilendiren önemli bir kararname imzaladı.

Tüm paralı savaÅŸçılardan 'Rus devletine baÄŸlılık yemini' istenecek

Prigojin'in ölümü sonrası grubun olası isyanının önüne geçmek isteyen Putin, kararnameyle, tüm paralı askerlerin/savaÅŸçıların Rusya'ya baÄŸlılık yemini etmesini zorunlu hale getirdi.

Kremlin de özellikle Amerikan ve Ä°ngiliz medyasının dillendirdiÄŸi "Putin'in uçağın düÅŸürülmesi emrini verdiÄŸi" iddialarını reddetti.

Kimlik tespitleri yapılacak

Öte yandan Rusya SoruÅŸturma Komitesi (SLEDCOM), Wagner lideri Yevgeny Prigojin'in de yolcu listesinde olduÄŸu belirtilen uçağın enkazından 10 kiÅŸinin cesedine ulaÅŸtıklarını açıkladı.

Kimliklerinin belirlenmesi için moleküler genetik incelemeler yapılacağını duyuran SLEDCOM, uçaktaki listede yer alan isimlerle ölen ÅŸahısların kimliklerinin eÅŸleÅŸip eÅŸleÅŸmediÄŸini araÅŸtırmalarının ardından kamuoyuyla paylaÅŸacak.



Ä°sim Soyisim :
E-Mail :

Bu habere ilk yorumu siz yapın.