Fatih haber,Haber fatih,Fatih YaÅŸam,Fatih aktuel ,Haber
Fatih Aktüel
29.04.2024
Ä°stanbul /

01 Eylül 2023 - 04:59
Telemedicine uygulaması başlıyor.
Bakan Koca’nın verdiği bilgiye göre randevu alıp hastaneye gidenlerin yaklaşık yüzde 22’lik bir bölümü hastaneye reçete, rapor vs. yazdırmak için gidiyor. İşte bu sorunu çözmek için yeni bir yöntem uygulamaya girecek.
Telemedicine uygulaması başlıyor.

SaÄŸlık Bakanı Fahrettin Koca, Haber 7 yazarı Mehmet Acet'e saÄŸlık sistemiyle ilgili açıklamalarda bulundu.

Acet, Bakan Koca ile görüÅŸmesini bugünkü köÅŸesinde kaleme alırken, artık telemedicine uygulaması ile ilaç, rapor alınabileceÄŸi duyuruldu.

TELEMEDÄ°CÄ°NE UYGULAMASI Ä°LE Ä°LAÇ RAPOR VB. Ä°HTÄ°YAÇLARA HASTANEYE GÄ°DÄ°LMEDEN ULAÅžILABÄ°LECEK

Bakan Koca’nın verdiÄŸi bilgiye göre randevu alıp hastaneye gidenlerin yaklaşık yüzde 22’lik bir bölümü hastaneye reçete, rapor vs. yazdırmak için gidiyor.

Bakan Koca, bu amaçla hastaneye gidenlerin böyle yapmalarını gerektirmeyecek bir çözüm formülü olarak ‘Telemedicine’ yöntemini zikrediyor, ÅŸöyle diyor:

Hastaların yüzde 22’si reçete yazdırmak için hastanelere gidiyor. Onların bu taleplerini uzaktan saÄŸlık hizmeti ile çözmeyi düÅŸünüyoruz. Bu ÅŸekilde reçete, rapor vs. ihtiyaçların hastaneye gelmeden halledilmesi saÄŸlanacak.”

Bakan Koca, ileri yaÅŸtaki insanların bulundukları yerde saÄŸlık hizmetlerinden yararlanmalarını saÄŸlayacak olana “YaÅŸ Alma Merkezleri”nin kısa adıyla YAÅžAM merkezlerinin bazı illerde açıldığını, devamının da geleceÄŸini ifade ediyor.

Hedefimiz 65 yaÅŸ üstü olmak üzere , 80 yaÅŸ üstünden baÅŸlayacak ÅŸekilde 250/300 kiÅŸiye bir doktor düÅŸecek ÅŸekilde düÅŸünülen bir yöntem bu. Amaç hastaneye daha az gelerek saÄŸlık hizmetini sunmak olacak.

Dolayısıyla eÅŸ zamanlı olarak hastanelerin hasta yükünün azalmasına da katkı saÄŸlayacak.
Bakan Koca ‘En büyük sorunumuz’ dediÄŸi ÅŸiddet konusunda yeni bazı adımların da atılacağı haberini verdi.

“Beyaz kod dışında bir de gri kod için çalışıyoruz.” Deyip ÅŸöyle devam etti: “Beyaz kod da yargı/hukuk devreye giriyor. Gri kod ile idari sorumlular haberdar edilecek. Potansiyel bir tehdit algılamasına karşı öncül kod olacak.”

“YURT DIÅžINA GÄ°DEN HEKÄ°MLERÄ°N SAYISI ÖNEMLÄ° ÖLÇÜDE AZALDI”

Realitesinin yanı sıra, biraz da negatif kampanya amaçlı olarak kullanılan bir sorunumuz var malum.

Yurtdışına giden doktorlar meselesi…

Bakan Koca’da alıp sizlere aktarabileceÄŸim iyi haber ÅŸu:

Kamudan doktor ayrılmasında önemli azalmalar var.

Kamuda çalışan doktorların hem özlük haklarının, hem de çalışma ÅŸartlarının iyileÅŸtirilmesinin bunda katkısı büyük.
Bakan Koca bu konuda ÅŸöyle bir deÄŸerlendirme yapıyor:

“Kamudan ayrılanların sayısı giderek azaldı. Yurtdışına çıkmak için iyi hal belgesi alanların sayısı bir ara aylık 320, 330 kiÅŸiye kadar çıkmıştı. Beyaz Reform sayesinde ÅŸimdi bu sayı oldukça düÅŸtü. Ve her iyi hal belgesi alan da yurtdışına gitmemeye baÅŸladı.
Yurtdışına gidenlerin önemli bir bölümü de eÄŸitimine devam etmek için gidiyor.”

HASTANELERÄ°N YÜKÜNÜ AZALTMAK Ä°ÇÄ°N ÇOK YÖNLÜ BÄ°R ÇALIÅžMA YÜRÜTÜLÜYOR

Kamu hastanelerinin yükünün fazlalığı herkesin malumu. Bu durum, hem hizmet verenler sıfatıyla doktor ve saÄŸlık çalışanları, hem de hizmet alanlar sıfatıyla hastalar için çeÅŸitli zorlukları ve sıkıntıları beraberinde getiriyor. SaÄŸlık Bakanlığı Bakan Koca nezaretinde, yeni dönemde, bu sorunu rahatlatma, hastanelerin yükünü azaltma ve saÄŸlık hizmetlerinin kalitesini artırma anlamında çok yönlü bir süreç yürütüyor.

ÖrneÄŸin: “Hekimlerimizin hastalarına odaklanabilmesi için her birine tıbbi sekreter alıyoruz. 32 bin tıbbi sekreter alındı.”

YENÄ° KOVID MUTASYONU: KORKACAK BÄ°R DURUM YOK

Ve son olarak gelelim, Kovid’le ilgili çıkan mutasyon haberlerine. Bakan Koca’ya bu konuda tedirgin olmayı gerektirebilecek bir durum var mı sorusunu yönelttim.


“GeçmiÅŸte yaÅŸadığımız sıkıntılı dönemlere dönmek gibi bir durumumuz söz konusu deÄŸil. Mutasyonların hiçbirinin virülansı (etkisi) daha güçlü deÄŸil. Onun için endiÅŸe edilecek bir durum yok. Vatandaşımız müsterih olsun. Gripten korunur gibi korunmaya devam etsin.
Kronik hastaların ve yaÅŸlıların kalabalık ortamlarda daha dikkatli olmaları, enfekte olanların kalabalıklara karışmaması önem taşıyor.”

SaÄŸlık Bakanı , Fahrettin Koca  , Telemedicine  ,Rapor  , Reçete



Ä°sim Soyisim :
E-Mail :

Bu habere ilk yorumu siz yapın.