Fatih haber,Haber fatih,Fatih YaÅŸam,Fatih aktuel ,Haber
Fatih Aktüel
05.05.2024
Ä°stanbul /

23 Nisan 2024 - 10:07
IBAN hesaplarına yönelik denetimlerini artırdı
Maliye’nin, kayıt dışılıkla mücadele kapsamında vergi kayıp ve kaçağını önlemeye dönük ilk çalışması, tahsilatlarını IBAN üzerinden yapanlarla ilgili. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet ŞİMŞEK, IBAN üzerinden tahsilat yapanlarla ilgili çalışma ve inceleme başlattıklarını açıklamıştı.
 IBAN hesaplarına yönelik denetimlerini artırdı

 

NTV'de yer alan habere göre Maliye’nin IBAN çalışmasına baÅŸlamasıyla beraber, IBAN yoluyla tahsilat yapan iÅŸletme ve kiÅŸiler vatandaÅŸlar tarafından ihbar edilmeye baÅŸlandı. 

Konu hakkında YMM Abdullah TOLU; Maliye’nin IBAN çalışmasının son derece önemli olduÄŸunu, banka hesaplarının zaman zaman Maliye tarafından denetlendiÄŸini söyledi Tolu'nun sorulara yanıtları ÅŸöyle:

Hangi sektörlerde IBAN’la tahsilat daha çok kullanılıyor?

IBAN’la tahsilatı en çok perakende mal ve hizmet satışı yapan iÅŸletmeler, mobilyacılar, gazino-bar-pavyon gibi gece eÄŸlence merkezleri, lüks restaurantlar, güzellik ve saç ekim merkezleri, spor salonları, altın-pırlanta ve diÄŸer deÄŸerli taÅŸ satışı yapanlar, astrolog, falcı, doktor, avukat, diyetisyen, mimar vb.’ler yapıyor!

Alıcılar neden IBAN’a yönlendiriliyor?

Ä°ÅŸletmeler, bankalara kredi kartı komisyonu ödememek veya satışları ve satıştan doÄŸan kazançlarını kayıt dışı bırakmak ve vergi ödememek için IBAN ile tahsilat yoluna baÅŸvuruyor, müÅŸterilerini IBAN’a yönlendiriyor. Yalnız bunların gözardı ettikleri veya bilmedikleri bir konu var: Bankalar yaptıkları iÅŸlemleri Maliye ile paylaşıyor. Bankacılık sistemindeki para hareketlerinin Maliye’nin bilgisi dışında olması mümkün deÄŸil. 

Maliye çağırıp hesap soracak

Maliye, IBAN yoluyla tahsilat yaptıkları tespit edilen iÅŸletme sahiplerini tek tek çağırıp izah isteyecek, IBAN yoluyla yapılan tahsilatlar için fatura veya benzeri belge düzenleyip düzenlemediklerini soracak ve bu belgelerin ibrazını isteyecek. Bu tahsilatlar için fatura veya benzeri belge düzenlenmiÅŸse herhangi bir sorun olmayacak. DüzenlenmemiÅŸ ise, bu satışlar kayıt dışı satış olarak kabul edilecek. Ayrıca, iÅŸletme sahiplerine, iliÅŸkili kiÅŸi statüsünde kabul edilen kiÅŸilere (eÅŸ, çocuk, anne, baba gibi yakın akrabalar ile sekreter, iÅŸçi gibi iÅŸletme çalışanları) ait IBAN’lar ile kiralık IBAN hesaplarıyla yapılan tahsilatlar da sorulacak.

Vergi mükellefi olmayıp IBAN’ına para yatanlar da sorumlu mu?

Maliye, vergi mükellefi olmadığı halde mal ve hizmet satışı yapıp bedellerini IBAN yoluyla tahsil edenleri de tespit etti. Maliye, bu kiÅŸileri de çağıracak ve izah isteyecek.

IBAN’la tahsilat yapanlara ne iÅŸlem yapılacak?

IBAN’la tahsilat yaptıkları halde fatura veya benzeri belge düzenlemeyen veya mükellefiyet açtırmadan bu iÅŸleri yapanlara, kayıt dışı bıraktıkları kazançları üzerinden gelir vergisi, kurumlar vergisi, geçici vergi, kayıt dışı bıraktıkları satışları üzerinden de KDV tarhiyatları yapılacak, 1 kat vergi ziyaı cezası kesilecek, ilave olarak gecikme faizi istenilecek. Ayrıca, faturaya yazılması gereken meblağın yüzde 10’una kadar özel usulsüzlük cezası kesilecek.

IBAN kiralaması yapanlara ceza var mı?

Tahsilat yapılan IBAN hesaplarının çoÄŸunun iÅŸletme ile ilgisi olmayan 3. kiÅŸilere ait olduÄŸu ve bu IBAN’ların aylık ücret karşılığında kiralandığı anlaşıldı. IBAN’larını kiralayan kiÅŸilerin, hesaplarına yatan milyonlarca TL’den haberleri bile olmuyor.

Bunlar hakkında da yasal iÅŸlemler yapılacak, tahsil ettikleri kira bedelleri üzerinden cezalı gelir vergisi, geçici vergi ve KDV tarhiyatları yapılacak, bir kat vergi ziyaı cezası kesilecek ve ayrıca gecikme faizi istenilecek. Ayrıca, bu kiÅŸiler MASAK mevzuatına aykırı bu iÅŸlemlerinden dolayı savcılıklara sevk edilecekler.

Hazine , Maliye , TeftiÅŸ ,Ä°BAN , Eft 



Ä°sim Soyisim :
E-Mail :

Bu habere ilk yorumu siz yapın.