Fatih haber,Haber fatih,Fatih YaÅŸam,Fatih aktuel ,Haber
Fatih Aktüel
05.05.2024
Ä°stanbul /

23 Nisan 2024 - 10:10
Türkiye ile Irak arasında 26 anlaşma imzalandı
Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Irak Başbakanı Sudani arasında, Bağdat'taki Hükümet Sarayı'ndaki gerçekleşen görüşmenin ardından iki ülke arasında gerçekleştirilecek 26 iş birliği anlaşmasına imza atıldı.
Türkiye ile Irak arasında 26 anlaşma imzalandı

 

Ä°mza töreninde, "Irak Cumhuriyeti ile Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti Arasında Su Alanında Ä°ÅŸbirliÄŸi Çerçeve AnlaÅŸması" ile "Stratejik Çerçeveye Ä°liÅŸkin Mutabakat Zaptı", CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan ile Irak BaÅŸbakanı Sudani tarafından imzalandı.

Ä°ÅŸte imzalanan diÄŸer anlaÅŸmalar;

* Stratejik AraÅŸtırmalar Merkezi BaÅŸkanı Nuh Yılmaz ile Irak DışiÅŸleri Bakanlığı Dış Hizmetler Enstitüsü Dekanı Hussein Mansour Al-Safi, Türkiye Cumhuriyeti DışiÅŸleri Bakanlığı Stratejik AraÅŸtırmalar Merkezi BaÅŸkanlığı ile Irak DışiÅŸleri Bakanlığı Dış Hizmetler Enstitüsü arasında Ä°ÅŸbirliÄŸi Mutabakat Zaptını imzaladı.

* Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Başkanı Nail Olpak ile Irak Ticaret Odaları Federasyonu Başkanı Abdulrazaq Al-Zuheere, DEİK ile Irak Ticaret Odaları Birliği Arasında Mutabakat Zaptı'na imza attı.

* Türkiye Cumhuriyeti CumhurbaÅŸkanlığı Devlet ArÅŸivleri BaÅŸkanlığı ile Irak Cumhuriyeti Kültür, Turizm ve Eski Eserler Bakanlığı Milli Kütüphanesi ve ArÅŸivi arasındaki Mutabakat Zaptı,

* Devlet ArÅŸivleri BaÅŸkanı UÄŸur Ünal ile Irak Cumhuriyeti Kültür, Turizm ve Eski Eserler Bakanlığı Milli Kütüphanesi ve ArÅŸivi Kültürel Ä°ÅŸler Genel Müdürü Prof. Dr. Alaa Abo Alhassan Esmaıl tarafından imzalandı.

* Türkiye Cumhuriyeti Diyanet Ä°ÅŸleri BaÅŸkanlığı ile Irak Cumhuriyeti Sünni Vakfı Divanı Arasında Ä°slami Ä°ÅŸler Alanında Ä°ÅŸbirliÄŸi Mutabakat Zaptı, Diyanet Ä°ÅŸleri BaÅŸkanı Ali ErbaÅŸ ve Sünni Vakfı Divanı BaÅŸkanı Prof. Dr. MiÅŸan Muhyi Alwan tarafından imza altına alındı.

Medya ve İletişim Alanında İş birliğine İlişkin Mutabakat Zaptı imzalandı

* CumhurbaÅŸkanlığı Ä°letiÅŸim BaÅŸkanı Fahrettin Altun ile Irak Cumhuriyeti Ä°letiÅŸim ve Medya Komisyonu BaÅŸkanı Dr. Ali Hussein Al-Moayyed, Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Irak Cumhuriyeti Hükümeti arasında, Medya ve Ä°letiÅŸim Alanında Ä°ÅŸbirliÄŸine Ä°liÅŸkin Mutabakat Zaptı'na imza attı.

* Savunma Sanayii BaÅŸkanı Haluk Görgün ile Irak Savunma Sanayii Komisyonu BaÅŸkanı Mustafa Ati Hassan, Türkiye Cumhuriyeti CumhurbaÅŸkanlığı Savunma Sanayii BaÅŸkanlığı (SSB) ile Irak Cumhuriyeti Savunma Sanayii Komisyonu (DIC) arasında Savunma Sanayii Alanında Stratejik Ä°ÅŸbirliÄŸi Mutabakat Zaptı'nı imzaladı.

* DışiÅŸleri Bakanı Hakan Fidan ve Irak Çalışma ve Sosyal Ä°ÅŸler Bakanı Ahmed Jasim Al-Asadi, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile Irak Cumhuriyeti Çalışma ve Sosyal Ä°ÅŸler Bakanlığı arasında "Ä°stihdam ve Sosyal Güvenlik Alanlarda Mutabakat Zaptı"na imza attı.

* Fidan ve Al-Asadi ayrıca Türkiye Cumhuriyeti Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ile Irak Cumhuriyeti Çalışma ve Sosyal Ä°ÅŸler Bakanlığı arasında Ä°ÅŸbirliÄŸine Ä°liÅŸkin Mutabakat Zabıtları'nı da imzaladı.

"Enerji Alanında İşbirliğine İlişkin Mutabakat Zaptı" imzalandı

* Ä°ki ülkenin Milli EÄŸitim Bakanlıkları arasındaki "EÄŸitim Alanında Ä°ÅŸbirliÄŸi Mutabakat Zaptı" DışiÅŸleri Bakanı Fidan ve Irak EÄŸitim Bakanı Dr. Ä°brahim Namis El Cuburi arasında imzalandı.

* Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Irak Cumhuriyeti Kültür, Turizm ve Tarihi Eserler Bakanlığı arasındaki "Turizm Alanında Mutabakat Zaptı", DışiÅŸleri Bakanı Fidan ve Irak Kültür, Turizm ve Eski Eserler Bakanı Prof. Dr. Ahmed Fakak Ahmed tarafından imzalandı.

* Ä°ki ülke arasındaki "Enerji Alanında Ä°ÅŸbirliÄŸine Ä°liÅŸkin Mutabakat Zaptı", Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar ile Irak Elektrik Bakanı Zeyad Ali Fadhil Al-Rzage arasında imza altına alındı.

* Ä°ki ülkenin Ä°çiÅŸleri Bakanlıkları arasındaki "Güvenlik Ä°ÅŸbirliÄŸi Mutabakat Zaptı", Ä°çiÅŸleri Bakanı Ali Yerlikaya ve Irak Ä°çiÅŸleri Bakanı Abdulameer K. Alshimary tarafından imzalandı.

* Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Irak Cumhuriyeti Hükümeti arasındaki SaÄŸlık ve Tıp Bilimleri Alanında Ä°ÅŸbirliÄŸine Ä°liÅŸkin Mutabakat Zaptına, Ä°çiÅŸleri Bakanı Ali Yerlikaya ve Irak SaÄŸlık Bakanı Dr. Salih Mahdi Al-Hasnawi imza attı.

* Türkiye Cumhuriyeti Milli Savunma Bakanlığı ile Irak Cumhuriyeti Savunma Bakanlığı Arasında Askeri EÄŸitim Ä°ÅŸbirliÄŸi Mutabakat Muhtırası, Milli Savunma Bakanı Sayın YaÅŸar Güler ile Irak Savunma Bakanı Sabit Muhammed Said El-Abbasi tarafından imza altına alındı.

* Güler ve El-Abbasi ayrıca, Türkiye Cumhuriyeti Milli Savunma Bakanlığı ile Irak Cumhuriyeti Savunma Bakanlığı arasında "Askeri SaÄŸlık Alanında EÄŸitim ve Ä°ÅŸbirliÄŸi Protokolü"nü imzaladı.

"Yatırımların Karşılıklı Teşviki ve Korunması Anlaşması" imzalandı

* Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır ile Irak Ulusal Yatırım Komisyonu BaÅŸkanı Dr. Haider Mohammed Makkiyah, iki ülke arasında Yatırımların Karşılıklı TeÅŸviki ve Korunması AnlaÅŸması'nı imzaladı.

* Sanayi ve Teknoloji Bakanı Kacır ile Irak Gençlik ve Spor Bakanı Dr. Ahmed Muhammed Al-Mubarka tarafından iki ülkenin gençlik ve spor bakanlıkları arasında Gençlik ve Spor Alanlarında Ä°ÅŸbirliÄŸi Mutabakat Zaptı imzalandı.

* Türkiye Cumhuriyeti Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Küçük ve Orta Ölçekli Ä°ÅŸletmeleri GeliÅŸtirme ve Destekleme Ä°daresi BaÅŸkanlığı ve Irak Cumhuriyeti Sanayi ve Maden Bakanlığı Sınai Kalkınma Genel MüdürlüÄŸü arasındaki Mutabakat Zaptı'na, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Kacır ile Irak Sanayi ve Madenler Bakanı Prof. Dr. Khalid B. Al-Najim imza attı.

* Türkiye Bilimsel ve Teknolojik AraÅŸtırma Kurumu (TÜBÄ°TAK) ile Irak Cumhuriyeti YükseköÄŸretim ve Bilimsel AraÅŸtırma Bakanlığı (MOHESR) arasındaki Bilim, Teknoloji ve Yenilik Alanlarında Ä°ÅŸbirliÄŸi Mutabakat Zaptı'nı, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır ile Irak Cumhuriyeti YükseköÄŸretim ve Bilimsel AraÅŸtırma Bakanı Dr. Naim Al-Aboudi imzaladı.

Türkiye-Irak Tarım Çalışma Grubu 2024-2025 Dönemi Eylem Planı'nı imza atıldı

* Tarım ve Orman Bakanı Ä°brahim Yumaklı ile Irak Tarım Bakanı Abbas Jabr Al-Ali Al-Maliki, Türkiye-Irak Tarım Çalışma Grubu 2024-2025 Dönemi Eylem Planı'nı imzaladı.

* Ticaret Bakanı Ömer Bolat ile Irak Ticaret Bakanı Atheer Dawood Salman Al Ghurairi tarafından iki ülkenin ticaret bakanlıkları arasında Ekonomik ve Ticaret Ortak Komitesi Kurulmasına Dair Mutabakat Zaptı imzalandı.

* Ticaret Bakanı Bolat ile Irak BaÅŸbakan Yardımcısı ve Planlama Bakanı Prof. Dr. Muhammad Ali Tamim, iki ülke arasında Ürün GüvenliÄŸi ve Ticarette Teknik Engeller Alanlarında Danışma ve Ä°ÅŸbirliÄŸi Mekanizması Tesis Edilmesine Dair Protokol'e imza attı.

* Türkiye Adalet Akademisi ile Irak Cumhuriyeti Yüksek Yargı Konseyi Adalet Enstitüsü arasında Türkiye Adalet Akademisi ve Irak Adalet Enstitüsü ÖÄŸrencilerinin, Hakim ve Savcı Yardımcılarının Yargısal EÄŸitimine Yönelik Ä°ÅŸbirliÄŸi Hakkında Mutabakat Zaptı, UlaÅŸtırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir UraloÄŸlu ile Irak Adalet Enstitüsü Genel Müdürü Faten Mohsen Hadi tarafından imzalandı.

* UlaÅŸtırma ve Altyapı Bakanı UraloÄŸlu ile Irak UlaÅŸtırma Bakanı Razzaq Muhaibis Al-Saadawi, Türkiye Cumhuriyeti UlaÅŸtırma ve Altyapı Bakanlığı ile Irak Cumhuriyeti UlaÅŸtırma Bakanlığı arasındaki Kalkınma Yolu Hakkında Mutabakat Zaptı'na imza attı.

Irak ,Türkiye ,AnlaÅŸma ,Zirve 

 



Ä°sim Soyisim :
E-Mail :

Bu habere ilk yorumu siz yapın.