Fatih haber,Haber fatih,Fatih Yaşam,Fatih aktuel ,Haber

Fatih Aktüel

Video Galeri
Foto Galeri
Web Mobil
Bu haber 1831 kez okundu. | Saglik Haberleri
Haberin Tarihi :   23 Aralık 2015 - 11:27

Hamilelikte bu aşıları yaptırın

Büyüt
Küçült
Hamilelikte bu aşıları

Memorial Kayseri Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Bölümünden Doç. Dr. Gökalp Öner, anne adaylarının gebelik döneminde yaptırması gereken aşılar ve aşılar ile ilgili en çok sorulan sorular hakkında bilgi verdi.

KORUYUCU AŞILARI İHMAL ETMEYİN

Gebelik döneminde yapılan aşılar, yaşamı tehdit edebilen önemli hastalıklara karşı koruyuculuk sağlar, anne ve bebeğin bağışıklık sistemini güçlendirir. Anne adaylarının;tetanoz, difteri ve boğmacaya karşı aşılanması çok önemlidir. Yenidoğan bebeğin, bağışıklık kazanması için gebeliğin 27-36ıncı haftasında anne adayının aşılanması gerekir. Bu haftalarda; tetanoz ve difteri toksoidi ile cansız boğmaca aşısı kombinasyonu önerilmektedir. Çünkü bebek doğar doğmaz yapılan aşıların ilk 6 aydaki bağışık etkisi yetersiz kalmaktadır.

DOĞDUKTAN SONRA DA KORUR

Gebeliğin son üç ayında yapılan grip aşısının, bebeğin ilk 6 ayında ateşli solunum yolu enfeksiyonlarına yakalanma riskini %36 oranında azalttığı belirlenmiştir. Aşılanmış anneden doğan bebekler konusunda yapılan araştırmalarda, grip insidansının (nüfusa göre hasta sayısı) %63 azaldığı tespit edilmiştir.

HER AŞI UYGUN DEĞİL

Gebelikte canlı aşı yapılmamalıdır. Canlı aşıların fetusu enfekte etme potansiyeli vardır. Gebelikte yapılamayan; kızamık, kabakulak, kızamıkçık, suçiçeği gibi aşılar, doğum sonrasında yapılabilir. Canlı aşı yaptıran anne adayı 4 hafta içinde gebe kalırsa, fetus üzerinde olası etkileri hakkında bilgilendirilmelidir. Canlı aşı yaptırıldıktan sonraki ilk 4 hafta gebelik planlamamalıdır.

HEPATİT VE HPV RİSK GRUBUNDAKİ GEBELERE YAPILABİLİR

HPV ve hepatit aşısı ise gebelikte önerilmemektedir. Ancak yüksek riskli gruptaki anne adaylarının bu aşıları olması gerekir. Eşinde hepatit B olan, ilaç ve madde bağımlıları ile ailede hepatit B enfeksiyonu geçirenanne adayları bu grupta yer almaktadır.Öte yandan kolera, veba ve Japon ensefaliti gibi aşılar inaktive (ölü) aşılar olup ancak yüksek risk durumunda yapılabilir. Antraksa (şarbon) maruz kalmış gebe kadınlara ise aşı uygulanmalı ve 60 gün antibiyotik tedavisi verilmelidir. Zararlı etkisi henüz tespit edilmemiş tüberküloz aşısı da gebelikte önerilmemektedir.

GEBELİK ÖNCESİ DE BAZI AŞILAR GEREKEBİLİR

Gebelik planlayan hastalara MMR ve suçiçeği aşısı yaptırmaları önerilmelidir. Çünkü bağışıklık kazanmış bir anneden plasenta yoluyla bebeğe antikorlar geçmekte, bebek de pasif bağışıklık kazanmaktadır.





E-Posta ile Yolla
Sayfayı Yazdır
Sosyal Paylaşım
Google
Blogger
Tumbir
Etiketler :
İsim Soyisim :
E-Mail :
UYARI : Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Ayrıca suç teşkil edecek hakaret içerikli yorumlar hakkında muhatapları tarafından dava açılabilmektedir.
Uyarı
Güvenlik kodu :
Bu habere ilk yorumu siz yapın.
DİĞER HABERLER
Foother
SOSYAL MEDYA
Facebook Twitter RSS Sitemap
"Fatih Aktüel | https://www.fatihaktuel.com/"   Tum Hakları Saklıdır. © 2023 - 2024