Fatih haber,Haber fatih,Fatih Yaşam,Fatih aktuel ,Haber
Türkiyede reflü tanı ve tedavisinde zaman zaman yanlışlar yapıldığını kaydeden Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Yücel Polat, doktor kontrolünde olmayan yöntemlerle hastalığı tedavi etmeye çalışmanın yanlış olduğunu vurguladı.
Bilimsellikten uzak yöntemlerin hastalığın seyrini olumsuz etkilediğini belirten Polat, Önce çeşitli bilgi kaynaklarından bilgi ediniyorlar. Bilgiye ulaşanlar kendi kendilerine veya etraflarındakilere hemen tanı koyuyorlar. Sonraki aşamada kuruyemişçiden leblebi çekirdek ister gibi tanıdık eczaneye gidip mide ilacı isteniyor. Tedavi olamayınca yine de bir doktora soralım aşaması geliyor. Sonra birkaç doktor denemesi daha yapılıyor. Sonunda gelinen noktada ameliyatsız geçmeyecek bir neden olduğu ortaya çıktığında yemek borusu, midede hasarlar yerleşmiş oluyor dedi.
LAPAROSKOPİK REFLÜ AMELİYATI KİMLERE YAPILIR?
Her reflünün ilaçla tedavi edilmediğini aktaran Polat, çok sayıda hastanın laparoskopik reflü ameliyatları ile şikayetlerinden kurtulabileceğini söyleyerek kimlerin bu ameliyata uygun olduğunu şöyle açıkladı:
İlaç tedavisini uygulamayanlar, ilacın yan etkilerine maruz kalanlar, tedaviye rağmen şikayetleri tekrarlayan özellikle genç hastalar, hastanın kendi tedavisel tercihi, yemek borusu dışında bedenin etkilendiği astım, öksürük, larenjit, farenjit, ses teli yarası, yemek borusunda kanser dönüşümü yapabilecek değişimlerin tespit edilmesi, PH metre ile reflü ve şikayetlerin tekrarının tespit edilmesi, yemek borusu alt uç gevşekliği, yemek borusu ve mide fıtıkları, kanamaya neden olan reflü gibi anatomik değişiklikler olması halinde, ameliyatla tedavi yapılmak zorunda kalınabilir.
AMELİYAT SONRASI İLAÇ KULLANIM ORANI AZALIYOR
Op. Dr. Yücel Polat laparaskopik reflü ameliyatları ve sonuçları hakkında şu bilgileri verdi: Ameliyat sonrası ilaç kullanan hasta sayısı oldukça azdır. Yemek yeme alışkanlıklarının, beslenme ve stres kontrolünün sağlandığı hastalarda ilaca bile gerek kalmayabilir. Bu ameliyat şeklinde amaç, varsa mide fıtığını tamir etmek ve asitin yukarı kaçmasını engelleyen sistemi düzeltip, sağlamlaştırmaktır. Bu nedenle en sık tercih ettiğimiz yöntem laparoskopik nissen funduplikasyon yöntemidir. Laparoskopik reflü ameliyatı sonrasında hastalar bir gün hastanede yatarlar ve ameliyat sonrasındaki gün gıda alabilirler. Bu yöntemde hasta daha az ağrı çeker. Ameliyattan sonraki 4.-5. gün kişi normal hayatına devam edebiliyor.
İHA