Fatih haber,Haber fatih,Fatih YaÅŸam,Fatih aktuel ,Haber

Fatih Aktüel

Video Galeri
Foto Galeri
Web Mobil
Bu haber 1459 kez okundu. | Array Haberleri
Haberin Tarihi :   18 Åžubat 2023 - 08:11

Koca: Deprem bölgesinde bulaşıcı hastalık riskleri kontrol altında

Büyüt
Küçült
Koca: Deprem bölgesinde bulaşıcı hastalık riskleri kontrol
Bakan Fahrettin Koca, 11 ilin etkilendiği deprem bölgesinde oluşabilecek bulaşıcı hastalıklar için gerekli önlemlerin alındığını söyledi.

Hatay EÄŸitim AraÅŸtırma Hastanesi çevresine kurulan sahra hastanesini ziyaret eden SaÄŸlık Bakanı Fahrettin Koca, önemli açıklamalarda bulundu.

Deprem bölgelerinde salgın hastalığın ciddi sorunlar oluÅŸturabileceÄŸini söyleyen Koca, gerekli tedbirlerini alındığını belirtti.

"Riskler kontrol altında"

Bakan Fahrettin Koca, ÅŸunları söyledi:

Suyun saÄŸlıklı olması halk saÄŸlığının baÅŸta gelen ÅŸartlardandır. Bakanlığımızca ÅŸebeke suyunun gittiÄŸi yerlerle birlikte bin 181 noktada klor ölçümü yapılmıştır. Afet bölgesinde olası bulaşıcı hastalıklarla ilgili riskler, erken uyarı sisteminin kurulmasıyla ÅŸu an kontrol altındadır. Sarılık, grip gibi hastalıklar günlük olarak takip edilmekte. 1483 kiÅŸide döküntülü hastalıklara, 61 bin 880 kiÅŸide grip benzeri hastalıklara rastlanmış ve tedavilerine baÅŸlanmıştır. Bu tehdit edici deÄŸildir, tedavilerine baÅŸlanmıştır. Tetanos hastalığına karşı gerekli aşı yapılmaktadır. Yüreklerdeki yıkımı bilmek mümkün deÄŸil, bu ÅŸehirlerin insanı bir travma yaşıyor. Bu ÅŸehirlerde insan ruhu hasar gördü. Bu acı günlerde yaÅŸanan sevinçlerden de bahsetmek isterim. Afet bölgesinde 6 bin 447 bebek dünyaya geldi. Onlara hayırlı, uzun ömürler diliyorum. Gerekli saÄŸlık hizmeti aksatılmaksızın verilmektedir.

Bakan Koca, afetten etkilenen illerde birinci basamak saÄŸlık hizmeti muayene sayısının ilk 12 günde 962 bin 482'ye ulaÅŸtığını söyledi.

13 bin 612 hasta taburcu edildi

Hastanelerdeki duruma işaret eden Koca, şu bilgileri aktardı:

Bugün itibarıyla 10 afet ilinde deprem sebebiyle halen yatan hasta sayısı 6 bin 108, toplamda yatan hasta sayısı ise 21 bin 859'dur. Dün taburcu olan 1607 hastayla birlikte taburcu edilen toplam hasta sayısı 13 bin 612'dir. Sadece dün 902 cerrahi operasyon gerçekleÅŸtirildi. Afetin ilk gününden gerçekleÅŸtirilen cerrahi operasyon sayısı 10 bin 601'dir.

"Hekimlerin tecrübeleri neticesinde..."

Koca, hekimlerin tecrübeleri neticesinde cerrahi müdahalelerde ve acil müdahalelerde çok büyük baÅŸarılar ortaya konulduÄŸunun altını çizerek, kendilerini hayatın devamına adayan saÄŸlık çalışanlarına teÅŸekkür etti.

"Tüm bölgede insan gücünün sınırını zorluyoruz"

"Devletimiz, istisnasız bütün imkanlarıyla; milletimiz, inanç ve yardım severliÄŸiyle 6 Åžubat'tan beri burada." diyen Bakan Koca, konuÅŸmasının devamında ÅŸunları söyledi:

Bizler de afet gününden beri depremden büyük hasar gören illerimizden biri olan Hatay'dayız. Burada ve tüm bölgede insan gücünün sınır ne ise onu zorluyor ve saÄŸlık hizmetini sunuyoruz. EÅŸi görülmemiÅŸ afete maruz kalan illerimizdeki çalışmalarımızı KahramanmaraÅŸ'a, Gaziantep'e, Malatya'ya, Diyarbakır'a, Kilis'e, Åžanlıurfa'ya, Adıyaman'a, Osmaniye'ye, Adana'ya ve koordinasyon merkezimiz olan Hatay'a karşı görevimizi yaklaşık 100 bini aÅŸkın saÄŸlık çalışanı arkadaşımızla sürdürüyoruz.

"Acımızı güce çevirmeye mecburuz"

Güçlü bir ÅŸekilde sahadayız. Acımızı da güce çevirmeye mecburuz. Afet bölgesinde halen sabit birimlerimizde 13 bini hekim olmak üzere 19 bin kiÅŸi hizmet veriyor. 74 bin saÄŸlık personeli ve diÄŸer 47 bin personelle SaÄŸlık Bakanlığı'nın bölgedeki personel sayısı yaklaşık 140 bindir.

"YoÄŸun bakım doluluk oranı yüzde 78"

Tüm birimlerimiz adeta ameliyat masasının başındaki ekibe benzer ÅŸekilde koordineli bir ÅŸekilde çalışıyor. Afetin yaÅŸandığı 10 ÅŸehrimizin saÄŸlık kurumlarında bu sabah itibarıyla aktif servis yatak sayısı 20 bin 239, servis yatağı doluluk oranı yüzde 60'tır. YoÄŸun bakım yatak sayısı 3 bin 425. YoÄŸun bakım doluluk oranımız ise yüzde 78'dir.

Diyaliz vurgusu: Böbrek sorunları açısından önemli

Diyaliz kapasitemiz, hastamızın ihtiyacına cevap verecek düzeyde. Diyaliz kapasitesinin yeterliliÄŸi, göçüÄŸün altından çıkarılan ve uzun süre susuz kalan hastalarımızın yaÅŸayabileceÄŸi böbrek sorunları açısından son derece önemli. Deprem bölgesinden çoÄŸunluÄŸu ilk günlerde olmak üzere 51 bin 152 hasta ve yaralı hava ambulanslarıyla, uçak ve helikopterlerle, kara yolu ambulansları ve deniz araçlarıyla diÄŸer ÅŸehirlerimizdeki hastanelerimize nakledildi.

Tomografi cihazına kadar tüm teçhizatlar var

SaÄŸlık Bakanı Koca, bölgede görev yapan ambulans sayısının 1267 olduÄŸunu sözlerine ekledi.

Afet bölgesinde 114 acil müdahale ünitesi ve pandemi döneminin de tecrübesiyle 25 sahra hastanesi kuruldu. Acil müdahale ünitelerine 67 bin 598, sahra hastanesine 3 bin 459 hasta müracatı oldu.

Sahra hastanelerinden 12'si tomografi cihazına kadar gerekli tüm hastane teçhizatının bulunduÄŸu afet zamanına özel tam teÅŸekküllü birer hastane özelliÄŸi taşıyor.





E-Posta ile Yolla
Sayfayı Yazdır
Sosyal Paylaşım
Google
Blogger
Tumbir
Ä°sim Soyisim :
E-Mail :
UYARI : Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Ayrıca suç teşkil edecek hakaret içerikli yorumlar hakkında muhatapları tarafından dava açılabilmektedir.
Uyarı
Güvenlik kodu :
Bu habere ilk yorumu siz yapın.
DÄ°ÄžER HABERLER
Foother
SOSYAL MEDYA
Facebook Twitter RSS Sitemap
"Fatih Aktüel | https://www.fatihaktuel.com/"   Tum Hakları Saklıdır. © 2023 - 2024