Fatih haber,Haber fatih,Fatih Yaşam,Fatih aktuel ,Haber
Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, A Haber canlı yayınına videokonferans aracılığı ile konuk oldu. Selçuk, okulların 1 Haziran'da açılacağına dair bir açıklamaları olmadığını belirtti, senaryolar arasında olan bir durumdan bahsettiklerini söyledi. Bakan Selçuk, LGS sırasında öğrencilere her türlü hijyen imkanının sunulacağını ifade etti, 45 dakikalık oturum arasının bahçede geçirileceğini ifade etti. Bakan Selçuk, velilerin okulların bahçesinde bekleyemeceğini, sosyal mesafenin önemli olduğunu belirtti.
YKS'ye girecek olan öğrencilere uyarı ve tavsiyelerde bulunan Selçuk, konuların yarı yarıya azaldığını belirtti, ilk dönem konularının pekiştirilmesini istedi. Selçuk, sosyal medyadan gelen YKS tarihi eleştirilerine ise, "2'ler ve 8'ler, ikinci dönem evde çalışalım, yolda vakit kaybetmeyelim, devam zorunluluğu olmasın istiyorlardı. Bu talep oluşmuş oldu. Biz çocuklarımızın yanındayız, destek sağladığımızı bilmelerini isterim." dedi.
İşte Bakan Selçuk'un açıklamalarından satır başları...
"TÜM BELGELER E-OKUL'DAN ALINACAK"
LGS için nasıl bir sınav öngörülüyor?
Sayın Cumhurbaşkanımızın açıklamasının ardından gereken teknik açıklamaları yaptık. Bu konuda bir video da yayınladık. LGS kaç yıldır yapılıyor denildiğinde, bu yıl farklı bir durum var. Çocuklar kendi okullarında sınavlara girecek. Çocuklarımızın ve velilerimizin işlerini kolaylaştırmak için bu adımı attık. Belgelerin hepsi e-okul'dan alınacak. Hiçbir yerden belge istenilmeyecek. 15 yaş üstündeki çocuklardan kimlik fotoğrafı isteğini de kaldırdık."2 OTURUM ARASINDA 45 DAKİKA BOŞLUK OLACAK, ÇOCUKLAR BAHÇEYE ÇIKACAK"
2 oturumdan yapılacak. 2 oturum arasında 45 dakika süre var. Bu arada çocukların ne yapacağına dair sorular var. Öğretmenlerin nezaretinde çocukların bahçelere sosyal mesafeye uyarak çıkmaları taraftarıyız. Velilerimiz okul bahçelerinin dışında beklemesini isteyeceğiz.
Okulların bahçesinde velilerin hiçbir şekilde beklemesini istemiyoruz. Sosyal mesafe kuralları önemli. Sosyal mesafe şartı, maske, dezenfektan gibi konularda adım attık. İhtiyaç olan malzemeler sınıfta olacak. Rehber öğretmenlerimiz daha aktif bir şekilde rol alacak. Çocuklarımız ve velilerimizin ihtiyaçlarına destek olacaklar.
"BİLİM KURULU İLE GÖRÜŞECEĞİZ"Bilim Kurulu'nun önerilerini de dikkate alarak her sınıfta kaç öğrenci olması gerek, planlıyoruz. Dünyaya da bakıyoruz. Senaryoları çalışıyoruz. Çocuklarımız ne şekilde otururlarsa daha sağlıklı olur planları yaptık. Ama Bilim Kurulu ile paylaşıp önerilerini önümüzdeki günlerde alacağız.
Ücretsiz maske dağıtımı yapacağız, ücretsiz dezenfektan gibi hijyen malzemeleri olacak. Sınıfın metrekaresine göre kaç öğrenci uygun olur, Bilim Kurulu ile yapılacak toplantının ardından karar verilecek.
"SORUMLU OLDUĞU DERSİN SINAVINI YAPARIZ, ÜNİVERSİTEYE GİTMESİNE ENGEL OLUNMAYACAK"
Üniversiteye geçen çocuklarımızın sorumlu geçtiği bir ders varsa, onun üniversiteye geçmesini engellemeyecek şekilde o sorumluluk sınavını biz yapacağız. Bir engel olmayacak. Biz çocuklarımızın kazandıkları bölüme gitme fırsatını sağlayacağız.
"İLK DÖNEMİN KONULARINI GÖZDEN GEÇİRSİNLER"
YKS tarihine ilişkin sosyal medyadaki eleştiri boyutunu aşan sözlere yanıt
Konular yarı yarıya azaldı. Birinci dönemden sorumlular. Soru çözümlerine bakabilirler, derslerini izleyebilirler. İlk dönemin konularını gözden geçirmelerinde fayda var. Konuları pekiştirmek için fırsatları var. 12'ler ve 8'ler, ikinci dönem evde çalışalım, yolda vakit kaybetmeyelim, devam zorunluluğu olmasın istiyorlardı. Bu talep oluşmuş oldu. Biz çocuklarımızın yanındayız, destek sağladığımızı bilmelerini isterim.
20 bin öğretmen atamasına ilişkin
Bunu birçok kez açıkladık aslında. 10 kere 20 kere daha açıklarız. Bu öğretmenlerimizin atamasının tamamlanması için bir okullarının, öğrencilerinin olması gerekiyor. Okullar açık değilken, göreve başlatmak için fiilen ve fiziken bir engel var. Okullar açıldığında atama süreçleri tamamlanmış olacak. Hak kaybı olmayacak.
OKULLAR NE ZAMAN AÇILACAK? TÜM SINIFLAR OKULA GİDECEK Mİ?
Milli Eğitim Bakanlığı olarak 1 Haziran'da okullar açılacak gibi bir ifademiz yok. Okullar 1 Haziran'da açılırsa ne yapacağız, bu senaryodan bahsettik. Bu senaryoda 1 Haziran da vardı. Bizim dinamik bir sürecimiz var. Her gün her hafta değişen bir sürecimiz var. Bilim Kurulu, dünyadaki gidişat, Sağlık Bakanlığı'nın önerileri ele alınarak gidişat belirleniyor. 1 Haziran'da sağlık açısından okulların açılması sorun değildir, denilirse buna hazırız. Kademeli açılsın denilirse buna da hazırız. Bilim Kurulu'ndan başka bir görüş gelirse buna da hazırız. 1 Haziran'da açılacak gibi bir değerlendirme yanlış anlaşılmasın.