Fatih haber,Haber fatih,Fatih Yaşam,Fatih aktuel ,Haber
Irak Başbakanı Adil Abdulmehdi'nin dün, "Haşdi Şabi gruplarına bağlı tüm ekonomik bürolar ve askeri kontrol noktaları da kapatılacak" açıklamasından sonra; bugün de Sadr Hareketi lideri Mukteda es-Sadr, 2014'te kurulan milis gücü Seraya es-Selam'ı lağvettiğini açıkladı.
Abdulmehdi'nin bu kararı üzerine Sadr Hareketi lideri Mukteda es-Sadr, yine bir milis gücü olan Seraya es-Selam'ı lağvetme kararı aldığını duyururdu ve söz konusu milis gücü de hemen bir açıklama yaparak Sadr'ın "lağvetme kararının" yerine getirileceğini belirtti.
Seraya es-Selam adlı milis gücü, 2014 yazından bu yana Salahaddin vilayetine bağlı Samarra bölgesindeki Şii mezarlıkları koruma görevini yürütüyor.
Sadr, her ne kadar "lağvetme kararı" aldığını duyursa da açıklamasında söz konusu milis gücün "kutsal mekanlar" olarak nitelendirdiği "Samarra'daki mezarlıklardan alınmaması" temennisinde bulunmayı da ihmal etmedi.
Seraya es-Selam'da görev yapan ve adının açıklanmasını istemeyen bir askeri yetkili, Irak basınına yaptığı açıklamada, Sadr'ın da talebi üzerine hükümetin Samarra'daki mezarlıkların yine Seraya es-Selam güçlerince korunmasını istediğini söyledi.
BEDİR GRUBU: SİSTANİ DIŞINDA KİMSENN GÜCÜ YETMEZ
Haşdi Şabi'ye bağlı Bedir Örgütü'nün Irak Meclisi Grup Başkan Hasan el-Kaabi, yerel basına yaptığı açıklamada, Abdulmehdi'nin Haşi Şabi bürolarını kapatma kararına "İyi bir şey değil." diyerek tepki gösterdi.
Kaabi, "(Şiilerin dini mercii Ayetullah Ali es-Sistani) Sistani dışında herhangi bir siyasetçi ya da hükümette görevli bir kişinin Haşdi Şabi'yi bitirmeye gücü yetmez. Haşdi Şabi, hükümetteki görevi ne olursa olsun herhangi biri tarafından değil, sadece kurucusu Sistani tarafından lağvedilebilir." diye konuştu.
HAŞDİ ŞABİ'DEN AÇIKLAMA YOK
Irak'ta tartışmalara neden olan bu karara ilişkin Haşdi Şabi Başkanlığı'ndan ise henüz herhangi bir açıklama yapılmadı.
ABD'nin, Bağdat hükümetine "İran'ın desteklediği Haşdi Şabi gruplarının hareketlerini sınırlandırması" yönünde baskı yaptığı biliniyor. Ayrıca ABD ile İran arasındaki gerilimin arttığı son dönemde, söz konusu milis gücüne bağlı bazı askeri yetkililerin ABD karşıtı söylemleri basına yansımıştı.
Haşdi Şabi, terör örgütü IŞİD'in 2014'te Musul'u ele geçirmesi ardından, Şiilerin dini mercisi Ayetullah Ali es-Sistani'nin fetvası üzerine kuruldu. Bu yapı, Iraklı çeşitli Şii milis güçlerinden oluşuyor. Haşdi Şabi içerisinde az sayıda Sünni Arap ve Hristiyan gruplar da bulunuyor.
Haşdi Şabi'deki milis sayısının yaklaşık 120 binden fazla olduğu iddia ediliyor.
Haşdi Şabi bünyesindeki grupların büyük bölümünün İran'la yakın ilişkileri bulunuyor. Bu yapıdaki bazı grupların finansmanının da İran tarafından sağlandığı iddialar arasında yer alıyor.