Fatih haber,Haber fatih,Fatih Yaşam,Fatih aktuel ,Haber
Toplam 131.000 m2 alanı kapsayan Süleymaniye yenileme alanında 319’ı tescilli tarihi eser, 26’sı anıt eser olmak üzere toplam 732 bina bulunuyor. Konut, işyerleri, tekstil atölyeleri ve iş hanları yoğunluklu bölgenin yaklaşık % 50’si tarihi eser ve bölge metruk durumda. Fatih Belediyesi ile mülk sahipleri arasındaki müzakereler sonucunda neredeyse tamamına yakınıyla anlaşma sağlanarak ilk taksit tutarı olan bedel hak sahipleri adına Vakıfbank Fatih Şubesi hesabına yatırıldı. Kiracılar için ise evlere 1000 TL, işyerlerine 2000 TL taşınma bütçesi ayrıldı. Bu süreçte tüm yasal prosedüre uyularak, hak sahiplerine mahkeme kararları bildirildi, tebligatlar yapıldı ve 2 defa ek süre verildi. Tüm bu sürecin sonunda başlayan projenin ilk etabı Nisan ayı sonuna kadar sürecek. 2 yıl içerisinde bitmesi öngörülen proje sonrasında, bölgedeki bakıma muhtaç tarihi eserler yenilenecek, yıkılmaya yüz tutmuş tarihi evler aslına uygun olarak restore edilecek, depreme dayanıksız yapılar yönetmeliğe uygun hale getirilecek, bölgeye parklar, yeşil alanlar yapılarak bölge tarihi değerine ve güzelliğine kavuşturulacak.
Süleymaniye yenileme alanı hakkında bilgi veren Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir “Tarihi Yarımada Fatih, 8500 yıllık geçmişiyle, sadece İstanbul’un değil, tüm insanlığın ortak kültürel değerlerine ev sahipliği yapan çok özel bir coğrafyadır. Bu coğrafya, günümüze kadar kesintisiz olarak yerleşim yeri olma özelliğini korumayı başarmış belki de yeryüzündeki tek şehirdir. 1950’lerden sonra sanayileşme ile birlikte başlayan göç akını nedeniyle İstanbul hızla gecekondulaşmış, tarihi eserlerin, anıtların etrafı derme çatma binalar, şekilsiz apartmanlarca sarılmıştır, Fatih’te tüm İstanbul gibi bu süreçten olumsuz etkilenmiştir. Sakinlerimizin yaşam koşullarını iyileştirmek ve öngörülen İstanbul depremi düşünüldüğünde insanlarımızı riskten uzaklaştırmak öncelikli görevlerimiz arasındadır, bunun için yapılabilecek en akıllı çözüm ise yenilemedir” dedi.
Türkiye’nin gözbebeği olan Fatih’in günlük kararlarla yönetilemeyecek kadar önemli bir yer olduğunu belirten Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir “Tarihi 8500 yıl önceye kadar giden Fatih bölgesi, 1600 yıl üç büyük medeniyete başkentlik yapmıştır. Fatih bizim vitrinimizdir ve atmış olduğumuz bu adımlarla, Cumhuriyet’in 100’ncü yaşına, layık olduğu değerde girecektir. Biz Fatih Belediyesi olarak, şehrimizi hem deprem güvenliği konusunda emin, hem estetik, hem sağlıklı, hem de tarihi ve kültürel değerlerini koruyarak, yarınlara hazırlıyoruz. Yenileme kararları, bölge halkının yaşam koşullarını iyileştirmeyi de amaçlamaktadır. Planlanan projeler hayata geçtiğinde, riskli binalar yenilenmiş, tarihi eserler korunmuş ve bölge sakinleri sosyal donatı alanları olan sağlıklı, güvenli, kısacası çağdaş yaşam koşullarına kavuşmuş olacaklar; kent ve kent sakinleri birbiriyle bütünleşecektir” şeklinde konuştu.
YASAL PROSEDÜR VE SÜREÇ
Yenileme Projeleri 5366 sayılı Yıpranan Tarihi ve Kültürel Taşınmaz Varlıkların Yenilenerek Korunması ve Yaşatılarak Kullanılması Hakkındaki Kanun’a istinaden yapılmaktadır. “SÜLEYMANİYE YENİLEME ALANI” ; 24.05.2006 tarih 10501 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile uygun görülmüş ve 22.06.2006 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir. Söz konusu yenileme alanı için 25.04.2010 tarih ve 2011/1783 sayılı Bakanlar Kurulu kararıyla acele kamulaştırma kararı alınmış olup 27.05.2011 tarih ve 27964 sayılı Resmi Gazete’de yayınlanmıştır. İlk taksit tutarı olan bedel Vakıfbank Fatih Şubesi hesabına hak sahipleri adına yatırılmıştır. Tarihi Yarımada’nın tüm yıpranan bölgelerinde yenileme çalışmaları yapılmaktadır. Ancak, her bölge kendi fiziki ve tarihi özelliklerine göre projelendirilmekte ve farklı uygulamalara ihtiyaç duymaktadır. Bazı bölgeler konut ağırlıklıyken, kimi yenileme alanları turistik potansiyeli de dikkate alınarak planlanmaktadır.