Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir, 2013 yılında Marmaray Projesi'nin hayata geçmesi ile Sultanahmet Bölgesi'ndeki bugünkü yoğunluğunun yaklaşık iki veya üç katına çıkacağını belirterek, ''Eğer biz yayalaştırma projesini yapmamış olsaydık, ileride çok büyük sıkıntı çekecektik. Bu proje Marmaray'ın altlığını oluşturmak açısından son derece önem taşıyor'' dedi.
Mustafa Demir, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Sultanahmet'in yaylaştırılmasında, uygulama ve insanların uyum sağlaması ile ilgili başlarda tereddütlerin olduğunu söyledi. Demir, ''İnsanların, özellikle de esnafımızın yaylaştırmaya olan tepkilerinden son derece memnununuz. Bu projeye sahip çıktılar'' diye konuştu.
Yayalaştırmadan sonra etrafa bakmaktan daha büyük bir keyif aldığını anlatan Demir, yoğun trafikten dolayı dolaşmakta zorluk çeken insanların, bu projeden memnun kalacaklarını önceden tahmin ettiklerini söyledi. Demir, proje hazırlanması aşamasında, esnafın isteklerinin karşılanması ve onların sıkıntıya uğramaması için özel çaba sarf ettiklerini, toptancı esnafının, mallarını dışarıya sermesi ile ilgili kendilerinden talepleri olduğunu ve bu isteklerin de dikkate alındığını dile getirdi.
İstanbul halkı ve esnafı için yayalaştırma projelerinin çok memnuniyet verici olduğunu bildiren Demir, projenin ekonomiye katkısının da kaçınılmaz olduğunu söyledi. Dünyada yayalaştırma yapılan bütün bölgelerde emlak fiyatlarının arttığını ifade eden Demir, bu bölgelerde ticari ve turizm potansiyelinin bulunduğunu, amaçlarının bu potansiyeli en üst seviyeye çıkarmak olduğunu belirtti.
Fatih Belediye Başkanı Demir, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş'ın Taksim Meydanı'nın trafiğe kapatılması ile ilgili yaptığı açıklamanın da memnuniyet verici olduğunu kaydederek, İstanbul'un önemli yerlerinin, burada yaşayan insanlara sunulmasının, onların rahatlıkla gezip dolaşabilmesinin sağlanmasının önemli olduğunu, bu anlamda Topbaş'ı tebrik ettiğini ifade etti.
Türk insanlarının alışkanlıklarından vazgeçmesi ile ilgili tutucu olduğunu belirten Demir, ''Bazı uygulamalar vardır ki hemen neticesini alırsınız. Hiç değişmez denilen şeyler bile, uygulanıldıktan sonra insanlar tarafından kabul görüyor, beğeniliyor ve uyum sağlanabiliyor. Ben yayalaştırma projesinin de böyle bir şey olduğunu düşünüyorum'' dedi.
Mustafa Demir, Sultanahmet, Sirkeci ve Beyazıt bölgesindeki 90 cadde ve sokağın trafiğe kapatılmasının kendilerinin üçüncü projeleri olduğunu, asıl yayalaştırma projesini, 1,5 yıl önce Laleli'de gerçekleştirdiklerini anlatarak, ikinci projelerinin ise en büyük ve en geniş alan olan Sultanahmet ve civarında Kapalıçarşı ve Mısır Çarşısı'nı içine alan büyük bir çevreyi kapsadığını ifade etti.
Yayalaştırma ile ilgili gelecek projeler hakkında da bilgi veren Demir, Üst Laleli'nin ardından Alt Laleli ile ilgili dubaların yerleştirileceği alanlara karar verildiğini, diğer çalışmaların ise devam ettiğini, toptancı esnafı ile proje hakkındaki görüşmelerin de sürdüğünü kaydetti.
Demir, kamuoyunda, ''Sirkeci Büyük Postane ve Hamidiye caddeleri, İstiklal Caddesi gibi olabilir mi?'' diye soruların olduğunu anlatarak, ticaret ve turizm söz konusu olduğunda farklı bir konsept de olsa da mukayese ve rekabet potansiyelinin bu caddelerde var olduğunu bildirdi.
Yayalaştırmanın önemli bir iş olduğunu anımsatan Demir, öncelikli olarak altyapının oluşturulması gerektiğini, önceden gezmeye gelen kişilerin, trafik karmaşasından etrafın farkına varamadıklarını, şimdi ise insanların yeni yeni şehri algıladıklarını, trafik olmayınca yolun, bina cephelerinin, tabelaların tüm çıplaklığı ile ortaya çıktığını bu nedenle de cephe çalışmalarına ağırlık vereceklerini dile getirdi.
Mustafa Demir, ''Yapmış olduğumuz yaylaştırma çalışmalarının bir nedeni de 2013 yılında Marmaray Projesi'nin hayata geçmesi ile bugünkü yoğunluğun yaklaşık iki veya üç katına çıkılacak olması. Eğer biz yayalaştırma projesini yapmamış olsaydık ileride çok büyük sıkıntı çekecektik. Bu proje Marmaray'ın altlığını oluşturmak açısından da son derece önem taşıyor'' dedi.
Sirkeci Büyük Postane ve Babıali caddelerindeki bazı dubalara, trafiğe kapatıldıktan sonra zarar verildiği ile ilgili iddialara ilişkin de Mustafa Demir, büyük bir alanı yayalaştırmadan önce iç taraftaki ara sokaklarda bulunan dubaların zaman zaman yerinden söküldüğünü, fakat 1 Ocak tarihi itibari ile dubalarda herhangi bir tahribat meydana gelmediğini, yalnızca Büyük Postane Caddesi'ndeki dubalardan bazılarında uygulama hatasının olduğunu, bunun da giderildiğini sözlerine ekledi.
AA