Fatih haber,Haber fatih,Fatih Yaşam,Fatih aktuel ,Haber
POSTA.COM.TR ÖZEL / Yaşar CAN
2015 Nobel Kimya Ödülünü Prof. Aziz Sancar, Tomas Lindahl ve Paul Modrich aldı..
Sancar, Lindahl ve Modrich hasar görmüş DNAların hücreler tarafından onarılmasına ilişkin haritalama çalışmalarıyla bu ödüle layık görüldüler.
Ödülü veren İsveç Kraliyet Bilim Akademisi İsveçli Tomas Lindahl ve Amerikalı Paul Modrich ile Aziz Sancarın çalışmalarının Yaşayan hücrelerin faaliyetlerine dair temel bilgiler sağladığını belirtti.
MİTHAT SANCARIN ÇOK YAKIN AKRABASI
Mardin doğumlu Prof. Dr. Aziz Sancarın Nobel ödülü alması akıllara HDP Mardin milletvekili Mithat Sancarla akraba olabileceğini olasılığını getirdi. Posta.com.trnin edindiği bilgilere göre Mithat Sancar ve Aziz Sancar çok yakın akraba. Aziz Sancar ve Mithat Sancarın babaları kuzen. Yani, Aziz Sancar, Mithat Sancarın babasının amcasının oğlu. Yani babası ile kuzenler...
ÜNİVERSİTEDE TÜRK EVİ KURDU
Nobel Kimya Ödülü alan Prof. Dr. Aziz Sancar, Amerikada Kuzey Karolaynada yaşıyor. Aziz Sancarın eşi Gwen Sancar da tıpkı Aziz Sancar gibi, Kuzey Karolayna Üniversitesinde Biokimya ve Biyofizik profesörü. Mardin doğumlu Prof. Dr. Aziz Sancar, kurduğu Türk Eviyle ilgili internet sitesinde şu dikkat çeken ifadelere yer veriyor: Texas Dallasta uçaktan indiğim gün üniversite kampüslerinde böyle evler olması gereğini gördüm ve zaman içinde kendi kaynaklarımı bu tür bir projeye adamaya karar verdim
MİLLİ VE DİNİ BAYRAMLARDA KUTLAMA
Orhan Pamuktan sonra Nobel kazanan isim olarak dikkatleri üzerine çeken Prof. Dr. Aziz Sancar, eşiyle kurdukları Türk Evinde her dini ve milli bayramı kutluyor. Türk Evinin sitesinde yer alan bilgilere göre 30 Ağustos, 23 Nisan gibi milli bayramların yanı sıra, Kurban Bayramı gibi dini bayramlarda da Türk Evinde kutlamalar yapılıyor.
Kutlamalarda Prof. Dr. Mithat Sancar, ve beraberindekiler objektiflere böyle poz veriyor.
ÖDÜL HABERİNİ EŞİ VERDİ
İsveç Kraliyet Bilim Akademisi tarafından Nobel Kimya Ödülüne layık görülen Türk bilim adamı Prof. Dr. Aziz Sancar, Ödülü kazanmaktan büyük onur duyduğunu söyledi. Akademiden gelen telefonu, eşinin açtığını ve kendisini uyandırdığını belirten 69 yaşındaki Sancar, Hiç beklemiyordum, çok şaşırdım. Hala da çok şaşkınım dedi. ,
RHAN PAMUKU HATIRLATTI
Nobel Medya Merkezinden Adam Smithin sorularını yanıtlayan Sancar, ödülü kazanan ilk Türk bilim adamı olduğu hatırlatıldığında Bilim adamı olarak evet. Ama Orhan Pamuk, 2006da Nobel Edebiyat Ödülün kazanmıştı dedi. Smithin, Türkiyede de büyük kutlamalar olacağını belirtmesi üzerine Sancar, Evet sanırım olacak. Nobel ödülünü ne zaman alacaksın diye yıllardır sorup duruyorlardı. Ülkem adına da gurur duyuyorum ifadesini kullandı. Hasar gören DNAnın onarımıyla ilgili mekanizmaları ortaya çıkaran çalışmasıyla ödüle layık görülen Sancar, Şimdi neler olacak? sorusuna Derslerim ay sonunda başlıyor ve aralık sonuna kadar da devam edecek. Dersleri aksatmamak için elimden geleni yapacağım ama sanırım bazı aksaklıklar olacak diye konuştu.
BU ÖDÜL TÜRKİYE İÇİN ÇOK ÖNEMLİ
Ailesine, ana vatanı Türkiyeye ve çalışmalarını sürdürdüğü ABDye müteşekkir olduğunu kaydeden Sancar, Bu ödül özellikle Türkiye için çok önemli dedi.
PROF. DR. AZİZ SANCAR KİMDİR?
Prof. Aziz Sancar hakkında; Aziz Sancar, Kuzey Karolayna Üniversitesi Tıp Okulu Biyokimya ve Biyofizik profesörü. Savur-Mardinde, 1946 yılında doğdu. İlk ve ortaöğrenimini Savur ve Mardinde tamamladı, ardından İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesinde eğitimini tamamladı. Savurda iki yıl doktor olarak çalıştıktan sonra, Dallasta Teksas Üniversitesinde doktorasını, Moleküler Biyoloji dalında, DNA onarımı üzerinde 1977 yılında tamamladı. Dr. Sancar Yale Üniversitesinde yine DNA onarımı dalında doçentlik tezini tamamladı. 1982 yılında UNC Chapel Hillde Biyokimya ve Biyofizik alanlarında çalıştı. Burada da DNA onarımı, hücre dizilimi, kanser tedavisi ve Biyolojik saat üzerinde çalıştı. 288 makale ve 33 kitap yayınladı. Prof. Sancar, ABDde Ulusal Bilimler Akademesi ve Amerikan Sanat ve Bilimler Akademisi, Türk Bilimler Akademisi üyesi ve Vehbi Koç Vakfında 2007 yılında ödül aldı. Sancar, Chapel Hillde eşi Gwen Sancar ile yaşıyor ve UNC-Chapel Hillde bir profesör.
Prof. Dr. Aziz Sancar ve eşi Gwen Sancar....
3 milyon TL ödül
8 milyon İsveç Kronu, (yaklaşık 3 milyon TL) para ödülü Alfred Nobelin ölüm yıldönümü olan 10 Aralıkta sahiplerine verilecek.
Nobel Edebiyat ödülünün sahibi yarın, Barış Ödülünün sahibi Cuma, ekonomi ödülünün sahibiyse Pazartesi günü açıklanacak.
Ödül haberi bu fotoğrafla duyuruldu. Prof. Dr. Aziz Sancar en sağdaki...
KANSERE KARŞI YAPTIĞI ÇALIŞMALARI VERDİĞİ RÖPORTAJDA ANLATMIŞTI
Kuzey Carolina Üniversitesi Biyokimya ve Biyofizik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Aziz Sancar, geçtiğimiz yıl verdiği röportajında kanser konusunda önemli çalışmalar yapıldığını belirtirken, kanser mekanizmasının 10 yıl içinde çözüleceğine inandığını söylemişti.
Prof. Dr. Sancar, şu dikkat çekici açıklamalarda bulunmuştu:
Ancak kanserin nasıl olduğunu çözümlemenin onu tedavi etmek anlamına gelmediğine işaret eden Sancar, tedavi konusunda bir şey söylemek için erken olduğunu belirtti. Her kanser çeşidinde farklı mutasyonların tespit edildiğini, dokudaki bazı kanserli hücreler öldürülse dahi başka mutasyonları kontrol etmenin zor olduğunu anlatan Sancar, Kanser demek bir tek hücre tipi değildir, kanserde çok hücre tipi vardır, bütün bu hücrelere göre tedaviyi yöneltmek gerekiyor dedi.
Kanserle ilgili olarak DNA onarımı konusunda çalışma yaptığını bildiren Sancar, şunları kaydetti: Kanser tedavisinde kullanılan ilaçların çoğu DNAyı tahrip ediyor ve vücutta bulunan DNA onarım mekanizmaları, o kanser hücrelerinin yaşamasını sağlıyor. Biz bu mekanizmayı anlamak, aydınlatmak için bir çalışma başlattık. Bu mekanizmayı anlayınca onu inhibe edip, kanser hücrelerinin normal hücrelerden daha önce öldürülmesini sağlamaya çalışacağız. DNA onarımı mekanizmasını aydınlatmak, kanser tedavisi noktasında çok önemli. Gayemiz bu mekanizmayı açıklamak.
DNA onarımının en az olduğu saatler tespit edilerek, kanserle savaşılacak
Sirkadiyen saat (günlük ritm) konusunda önemli bir buluş yaptıklarını bildiren Sancar, sirkadiyen saatin DNA onarımını kontrol ettiğini ifade etti. Sancar, DNA onarımının günün belli saatlerinde arttığını, belli saatlerde de minimum seviyeye indiğini söyledi.
Amaçlarının vücuttaki DNA onarımının minimum olduğu zamanı tespit edip, kanser hücrelerine ilaç verip, bu hücrelerin ölmesini sağlamak olduğunu belirten Sancar, Hedefimiz DNA onarımının ne zaman minimum ne zaman maksimum olduğunu belirleyerek, DNA onarımı potansiyelinin en az olduğu zaman ilaç tedavisi uygulayarak, hem ilacın etkisini çoğaltmak, hem de yan etkileri azaltmak şeklinde konuştu.