Fatih haber,Haber fatih,Fatih Yaşam,Fatih aktuel ,Haber
ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Antony Blinken CNN Türkten Büşra Arslantaşın sorularını yanıtladı. Blinken, ABD-Türkiye ilişkileri, Suriyedeki son durum hakkında açıklamalarda bulundu
TÜRKİYE İLE İSRAİL EL SIKIŞMAYA NE KADAR YAKIN?
-Konuşacak pek çok konu var; terörle mücadele, Suriyedeki iç savaş, ABD ile Türkiye arasındaki ikili ilişkiler¦ Ancak izin verirseniz dünkü görüşmeyle başlamak istiyorum, İsrail makamları ve Filistin Yönetimi makamları ile görüşmeleriniz oldu. Bildiğiniz üzere, Türkiye-İsrail anlaşması tekrar gündemde. Türkiye ile İsrailin el sıkışmaya ne kadar yakın olduğuna dair yeni bir bilgi var mı? İsrailden herhangi bir mesajınız var mı? Bakan Yardımcısı Blinken: Hem Türkiyenin hem de İsrailin ilişkileri normalleştirmeye çalışma yönündeki çabalarını güçlü şekilde destekliyoruz. Her iki ülke de ABDnin yakın ve güçlü dostları ve dostlarımızın da birbirleriyle anlaşıyor olması elbette bizim yararımıza. Ancak, İsrail ve Türkiye arasında güçlü bir ilişki olmasının fayda sağlayacağı birtakım ortak zorluklar da söz konusu. Bu nedenle bu çabaları destekliyoruz; ancak bu konu, benim ziyaretimin bir parçası değildi. Fakat her iki ülkenin de ilişkileri iyileştirme yönünde göstermekte olduğu çabaların meyve vermesini ümit ediyoruz.
IRAKTA IŞİDİN KONTROLÜ ALTINDA BULUNAN TOPRAKLARIN NEREDEYSE YÜZDE 50SİNİ GERİ ALDIK
-Orlando saldırısının ABDnin IŞİD stratejisi üzerinde bir etkisinin olacağını düşünüyor musunuz? Ayrıca, Obamanın IŞİD stratejisine yönelik pek çok eleştiri olduğunu biliyorsunuz ve bugün ABDli bazı diplomatların bile Obama yönetiminin politikasını sert bir şekilde eleştirdiğine dair haberler yayınlandı. Ne söylemek istersiniz? Bakan Yardımcısı Blinken: ABD ve Türkiye, terörle mücadelede birlikteler. Ancak maalesef, terör mağduru olma konusunda da birleşmiş bulunuyoruz. PKKnın ve de IŞİDin sergilediği terör nedeniyle İstanbulda, Ankarada ve ülke genelindeki diğer yerlerde yaşadığınız acılar dolayısıyla Türkiyeye ve Türk halkına bizler de kendi taziyelerimizi iletiyoruz. Belirttiğiniz gibi, biz bu konuda en son örneği Orlandoda yaşadık.
Bu nedenle de şu anda yaptıklarımızı sürdürmemiz, yani terörle mücadelede beraber çalışmamız son derece önem taşıyor. Dünya çapında pek çok ülke için öncelikli tehdit konumunda olan IŞİD ile mücadelede önemli bir başarı ve ilerleme kaydediyoruz. IŞİDin bir zemin, bir halifelik kurmaya çalıştığı Irak ve Suriyede artık savunmada olduğunu ve her geçen gün alan kaybettiğini görüyoruz. Irakta bundan sadece bir yıl önce IŞİDin kontrolü altında bulunan toprakların neredeyse yüzde 50sini geri aldık; Suriyede ise bu yüzde 20 civarında.
Bu çok önemli; çünkü IŞİD, Suriye ve Irakta yenilgiye uğratılırsa ki, uğratılacak; bütün temelini kaybetmiş olacak ve bir evin temeli ortadan kaldırıldığında, o ev çöker. IŞİD, aralarında ABDde saldırılar düzenleyen kişilerin de bulunduğu bireyleri cezbediyor, çünkü onun başarılı olduğunu, ileriye gittiğini ve çok iyi bir durumda olduğunu düşünüyorlar. Yürüttüğümüz çabalar sayesinde durumun böyle olmadığını gördüklerinde, çok daha az sayıda insanın terör eylemi düzenleme fikrinin cazibesine kapılacağını düşünüyorum. ABDde, Türkiyede ve diğer yerlerde bütün olarak bakıldığında teröre karşı son derece iyi bir ilerleme kaydediyoruz. Fakat aynı zamanda dürüst olmamız da gerekiyor; eğer tek bir kişi başka insanları öldürmek için kendi hayatını vermeye hazırsa, hiçbir ülke bu duruma karşı tamamıyla etkili olamaz. Ancak, bu tür eylemleri gerçekleştirenlerin şehit değil katil oldukları dünya çapında yayılan bir anlayış haline gelmeli. İnsanlarımızın güvenliğini sağlamak hükümetlerimizin görevi, beraber çalışarak yaptığımız şey de bu.
WASHİNGTON TÜRKİYENİN MENBİÇ TEKLİFİNİ NEDEN REDDETTİ?
-Sayın Bakan Yardımcısı, IŞİDle mücadele hakkında konuştuğumuzda bugünlerde dikkatler özellikle Menbiç üzerine yoğunlaşmış durumda. Türkiyenin ABDye Suriyede Kürtlerin bulunmadığı ortak bir operasyon düzenlenmesi teklifinde bulunduğunu biliyoruz. Washington bunu neden reddetti? Washington sırtını PYDde yerine Türkiyeye dayamayı neden kabul etmedi? Aslına bakarsanız Menbiçte beraber çalışıyoruz ve bu çok önemli bir operasyon. Türkiye ile Suriye arasındaki sınırın bir süredir IŞİDin kontrolü altında bulunan bir kısmı var. IŞİD bu bölümü yabancı savaşçıları Suriyeye sokmak ve savaşçı tedarikini tazelemek için kullanmanın yanında, eğitimlerini tamamlayan söz konusu savaşçıları ve teröristleri Türkiyede, Avrupada ve ABDde saldırılar düzenlemek üzere Suriyeden çıkarmak için kullanıyor. Bizler, hem batıdan doğuya doğru hareket ederek batı yönünden, hem de kuzeye ve batıya doğru hareket ederek doğu ve güney yönünden bu sınırı kapatabilmek için birlikte bir operasyon ortaya koyduk. Söz konusu operasyon gerçek anlamda başarı elde ediyor ve ABD ile Türkiye arasındaki koordinasyon ve işbirliğinin bir sonucu.
TÜRKİYE AYNISINI YAPSAYDI NASIL HİSSEDERDİNİZ?
-Fakat ABDnin NATO müttefiki ve stratejik ortağı olan Türkiye, YPGnin PKKyla derin ideolojik ve lojistik bağları olduğunu söylüyor, ABD ise bu grupla işbirliği yapmaya devam ediyor. Peki, ABDnin bu tavrının terörle mücadeledeki dayanışmayla bağdaştığını düşünüyor musunuz? Türkiye aynısını yapsaydı nasıl hissederdiniz, ABDnin terör örgütü olarak adlandırdığı bir grubu desteklese, onunla işbirliği yapsa, onların armasını taksaydı örneğin? Dediğim gibi, IŞİDi mağlup etmek güçlü ve ortak menfaatimiz ve Suriyede bu menfaati paylaşan çeşitli gruplarla çalışmaktayız. IŞİDin teşkil ettiği tehdidi ortadan kaldırma konusunda olabildiğince etkili olmaya çalışıyoruz. Öte yandan, Türkiyenin PKK konusundaki endişelerine karşı son derece hassasız ve esasında, Türkiyenin çabalarını destekliyoruz, bilhassa da PKKya terör eylemlerine son vermesi, silahlarını bırakması ve maalesef kalkmaya karar verdiği müzakere masasına geri dönmesi yönünde defalarca çağrıda bulunduk. Yani, PKK konusunda Türkiye ile dayanışma içerisinde hareket ediyoruz.
ABD TÜRKİYEYE MENBİÇ GÜVENCESİ VERDİ Mİ?
-Obamanın Erdoğana SDG bünyesinde sınırlı sayıda YPG kuvveti bulunacağını söylediği ve IŞİDin Menbiçten atılmasının ardından YPGnin çekileceği konusunda teminat verdiği yönünde haberler var. Bu doğru mu, ABD bu güvenceyi verdi mi? Suriyede ağırlıklı olarak Suriyeli Arap kuvvetleriyle çalışıyoruz ve her halükarda, dediğim gibi, bizim ve Türkiye için kritik nokta ve müşterek menfaatimiz IŞİDi mağlup etmekte mümkün olduğunca etkili ve hızlı olabilmek. Suriyede buna odaklanmış durumdayız ve yine belirttiğim gibi bu konuda büyük başarı elde ettik. Bu tehdit ortadan kaldırıldığında, güvenlik durumu her iki taraf için de çok çok daha iyi hale gelecek.