Fatih haber,Haber fatih,Fatih Yaşam,Fatih aktuel ,Haber
Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ve Ermenistan Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan, Yukarı Karabağ sorununun çözüm süreci kapsamında İsviçre in Bern kentinde bir araya gelecek.
En son Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande in girişimiyle geçen yılın ekim ayında Paris e görüşen Aliyev ve Sarkisyan, iki ülke arasındaki çatışmaların sona ermesi ve Yukarı Karabağ sorununun çözümü için bir kez daha masaya oturacak.
Bern kentinde 19 Aralık a yapılacak toplantıda, Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) Minsk Grubu Eşbaşkanları Rus İgor Popov, Fransız Pierre Andrieu ve Amerikalı James B. Warlick de hazır bulunacak.
Uluslararası kuruluşların girişimlerine rağmen, 1991-1993 yıllarında Ermenilerin Yukarı Karabağ ve çevresindeki illeri işgaliyle başlayan sorun çözülemedi. 1994 e imzalanan ateşkes anlaşmasından sonra da bölgede silah sesleri susmazken, Yukarı Karabağ sorunu çözümsüzlüğünü koruyor.
- Azerbaycan, Yukarı Karabağa yüksek statülü özerklik vadediyor
Barış sürecinin başlaması için önce Ermenistan ordusunun işgal altında tuttuğu tüm bölgelerden çekilmesini şart koşan Azerbaycan, Yukarı Karabağa yüksek statülü özerklik vadediyor.
Azerbaycan, Ermenistan ordusunun Yukarı Karabağ ve çevresindeki illerden çekilmesi halinde, buraların altyapısını yeniden kurmayı, orada yaşayan Ermenilere eşit vatandaşlık hakları vermeyi ve Ermenilerin can güvenliğini sağlamayı taahhüt ediyor.
Uluslararası arenada Yukarı Karabağı ağımsız bir Ermeni devleti olarak tanıtmaya çalışan fakat bu yapıyı kendisi de resmen tanımayan Ermenistan ise orduları geri çekmek için önce Yukarı Karabağın statüsünün belirlenmesi şartını öne sürüyor. Ermenistan, Yukarı Karabağda oluşturulan sözde yönetimin de müzakerelere katılmasını istiyor.
- Yukarı Karabağ sorunu
Yukarı Karabağ sorunu, Sovyetlerin dağılmasının ardından Ermenilerin bu bölgelerde hak iddia etmesiyle başladı ve Ermeniler 1991de başlattıkları saldırılarla Hankendi i, 1992de Hocalı ve Şuşayı işgal etti. Daha sonra Laçın, Hocavend, Kelbecer ve Ağdereyi de ele geçiren Ermeniler, 1993 e Ağdama girdi. Ağdamı, Cebrayıl, Fuzuli, Gubadlı ve Zengilan illerinin işgali izledi.
Azerbaycan topraklarının yüzde 20si işgal edilirken, 1 milyona yakın insan da doğduğu toprakları terketmek zorunda kaldı.
Tarafların, 4-5 Mayıs 1994 e, Bişkek e imzaladığı ateşkes anlaşması, günümüze kadar kağıt üzerinde kaldı. Çephe hattında yaşanan çatışmalarda iki taraftan da can kayıpları oldu.
Sorunu çözmek için oluşturulan AGİT Minsk Grubu un girişimlerinden ve iki ülke liderlerinin bugüne kadar yaptıkları görüşmelerden sonuç alınamadı.