Fatih haber,Haber fatih,Fatih Yaşam,Fatih aktuel ,Haber
Uluslararası alanda faaliyet gösteren bir çok köklü Alman firması, son yıllarda mali ve idari açıdan sıkıntılı günler geçiriyor.
Avrupa ın lokomotif ülkesi Almanya, sahip olduğu yüksek teknoloji ve diğer Avrupa ülkelerine kıyasla daha sağlam mali yapısıyla öne çıkıyor.
Ancak son zamanlarda uluslararası kamuoyunda kabul görmüş, hava yolu, teknoloji, bankacılık, otomotiv, enerji ve sağlık gibi sektörlerde faaliyet gösteren bazı büyük Alman firmaları mali ve idari açıdan zor günler geçiriyor.
Bünyesinde Volkswagen, Audi, Porsche, Bentley, Lamborghini, Seat ve Skoda markaları bulunan Volkswagen Grubu, dizel araçlardaki egzoz emisyon testi skandalı nedeniyle uzun süredir gündemi meşgul ediyor. VW in 78 yıllık tarihindeki en büyük skandalın ardından 10 üst düzey yöneticinin işine son verildi. Firmaya yeni CEO olarak Matthias Müller atandı.
Yaşanan gelişmeler, şirketin mali hedeflerini de etkiledi. VW in yılın 3. çeyreğindeki faaliyet zararı ise 3 milyar 479 milyon avroyu buldu.
OPEL
Bir diğer köklü Alman otomobil firması Opelin yetkilileri de geçen yılın aralık ayında Almanya ın Bochum kentindeki otomobil fabrikasının kapanacağı belirtti.
Çok sayıda Türk işçinin de çalıştığı fabrikanın kapanmasıyla yaklaşık 3 bin kişinin işsiz kaldığı dile getiriliyor.
MERCEDES
Otomobil sektörünün bir diğer önemli temsilcisi Mercedes ise hukuki açıdan bir takım sorunlar yaşıyor. Avrupa Birliği (AB), Almanyaya Daimler AG şirketi tarafından üretilen Mercedes marka araçların klima sistemlerindeki soğutucu gazın yönetmeliklere uygunsuzluğu nedeniyle Avrupa Adalet Divanı da dava açtı.
Lufthansa
Alman hava yolu şirketi Lufthansa, son bir yıl içinde pilotlarının ve kabin görevlerinin defalarca greve gitmesi sebebiyle büyük maddi kayba uğrarken, yan kuruluşu Germanwingse ait uçağın düşmesi de şirketin prestij kaybına ve zor günler geçirmesine sebep oldu.
Yüksek maliyetler, grevler ve Körfezdeki hava yollarının sert rekabeti Lufthansa ın 2014 yılında zarar etmesine yol açtı.
SİEMENS
Almanya ın en büyük firmalarından Siemensin yetkilileri de şubat ayında, dünya genelinde 7 bin 800 kişinin işten çıkarılmasının planlandığını açıkladı.
DEUTSCHE BANK
Almanyada otomobil firmalarının yanı sıra finans sektöründe faaliyet gösteren bazı şirketlerde de idari ve mali sıkıntılar yaşanıyor.
Deutsche Bank yöneticileri, yılın 3. çeyreğinde 6 milyar avro zarar edildiğini, bankanın dünya genelinde 10 ülkedeki faaliyetlerine son vereceğini ve yaklaşık 35 bin kişinin işten çıkarılacağını duyurdu.
BARMER GEK
Almanya ın en büyük sağlık sigortası şirketlerinden Barmer GEK en geçen yıl yapılan açıklamada, yaklaşık 3 bin 500 çalışanın, kötüleşen piyasa koşulları ve değişen müşteri profili nedeniyle işten çıkarılmasının planlandığına yer verildi.
ENERJİ FİRMALARI
Almanya ın en önemli enerji şirketlerinde de yapısal değişiklikler ve bölünmeler meydana geldi. İlk olarak E.ONun iki ayrı firmaya ayrılacağı kaydedildi. Diğer büyük enerji firması RWE in de yenilenebilir enerji, enerji nakil hatları şebekesi ve perakende operasyonlarını, kuracağı yeni şirkete taşımayı planladığı ifade edildi.
Kaynak: Anadolu Ajansı