Fatih haber,Haber fatih,Fatih Yaşam,Fatih aktuel ,Haber
Alman yayın organı Deutsche Welle Türkçe in Der Spiegelden aktardığı habere göre Beşar Esede yakınlığıyla bilinen, Suriye istihbarat şeflerinden Cemil Hasan hakkında insanlığa karşı suç işleme suçlamasıyla uluslararası yakalama emri çıkarıldı.
Hasan, yüzlerce mahkumun işkence görerek öldürülmelerini görmezden gelmiş olmakla suçladı.
Suriye hava kuvvetlerine bağlı istihbarat servisinin çalışanlarının yüzlerce kişiyi dövdüğü, işkence ettiği, tecavüz ettiği ve öldürdüğü 2011deki Arap Baharı ile 2013 yazı arasındaki zaman diliminde Hasanın tüm bunlardan haberdar olduğu ve sözkonusu fiillere onay verdiği belirtildi.
Gazeteye göre bu adım, Esed yönetiminin Suriye iç savaşı boyunca işlediği suçlardan sorumlu tutulması amacıyla bir Batı ülkesi tarafından sarf edilen en büyük çaba.
BELGELER TOPLANDI
Karlsruhe Başsavcılığı, haberle ilgili bir yorumda bulunmadı. Hasan hakkındaki suçlamaların tanık raporları ve görsel kanıtlara dayandığı belirtildi. Başsavcılığın uluslararası ceza hukuku biriminin 2011 yılından beri Suriyede işlenen savaş suçlarına dair belge topladığı belirtildi. Görevlilerin elde edilen on binlerce görsel veriyi değerlendirmeye aldığı kaydedildi. Sözkonusu veriler arasında Şamda bulunan bir hastanede işkence görmüş kişilerin cesetlerinin görüldüğü bir fotoğraf da bulunuyor.
DÜNYADA İLK KEZ
Uluslararası İnsan Hakları Federasyonu
da (FIDH) hukukçu ve koordinatör olarak görev yapan Clemence Bectarte, dünyada ilk kez bağımsız bir yargının Şam tarafından işlenen geniş çaplı suçlara ilişkin bireysel sorumluluğunu tespit ettiğini söyledi.
Uluslararası Af Örgütü ve Berlin merkezli Avrupa Anayasal Haklar ve İnsan Hakları Merkezi (ECCHR) de, sözkonusu kararı memnuniyetle karşıladı. ECCHR harika haber yorumunda bulunurken, Uluslararası Af Örgütü Twitter üzerinden Zihnimizde işkence görmüş görüntüleri yanan herkes adına bu kişinin tutuklanmasını talep ediyoruz açıklamasında bulundu.
Mart 2017de Suriyedeki işkence hapishanelerinden sağ kurtulan yedi kişi, Almanyada altı Suriyeli istihbarat şefi ve Esad yönetiminde yer alan bazı kişiler hakkında suç duyurusunda bulunmuştu.
Esad yönetiminin işlediği iddia edilen suçlar Almanyada gerçekleşmemiş olmasına rağmen, suçu işleyen kişi başka türlü yargılanamayacağından ötürü evrensel yargı ilkesinin alanına giriyor.
2011 yılında başlayan Suriye savaşında 350 bini aşkın kişi hayatını kaybetmiş bulunuyor.