Fatih haber,Haber fatih,Fatih Yaşam,Fatih aktuel ,Haber
Ekvadorun Londra Büyükelçiliğinin balkonundan basına açıklama yapan Assange, BM çalışma grubunun kendisi lehinde verdiği kararı tarihi diye nitelendirerek, Bu inkar edilemez bir zafer. Sadece benim, ailem, çocuklarım için değil, BM sisteminin bağımsızlığı için de bir zafer diye konuştu.
BMye ve karara imza atanlara teşekkür eden Assange, Bu uluslararası insan hukuku çatısı altında alınmış, İngiltereyi, İsveçi ve ABDyi bağlayan bir karar. BM geçen gece bir açıklama yaparak kararın yasal olarak bağlayıcı olduğunu dile getirdi ifadelerini kullandı. İngiltere Dışişleri Bakanı Philip Hammondın kararla ilgili sözlerini de değerlendiren Assange, Hammond birey olarak bence çok hoş biri ama bu yorumlarının laftan ibaret olduğunu anlamalı. Gerçek şu ki İngiltere ve İsveç 16 aylık bir sürece taraf olmayı kabul etti. Süreç içinde ifade verdim. İngiltere süreç içinde bunlara yanıt verdi. İsveç de yanıt verdi. Resmi olarak, sürecin tarafları olarak kaybettiler. İngiltere ve İsveç kaybettiler, hem de en üst düzeyde kaybettiler diye konuştu.
İngiltere ve İsveçe kararın 2 hafta önce tebliğ edildiğini ve bu süre içinde itiraz şansları olduğunu anlatan Assange, Bu süre bugün bitti. Kararın temyizi artık mümkün değil. Niye temyiz etmediler? Çünkü kaybedeceklerini biliyorlar. Çünkü haklı gerekçeleri yok dedi. İngilterede 5 buçuk yıldır, hiçbir suç isnadı olmaksızın alıkonulduğunu belirten Assange, şöyle devam etti: 20 yıldan beri savaş suçlarını, hükümetlerin işlediği suçları ifşa ediyorum. Başıma gelen şey o nedenle beni şaşırtmış değil, işimin parçası. Bu süreç beni sertleştirdi, katılaştırdı. Dayanabiliyorum. Bununla birlikte, İngiltere, İsveç veya ABD hükümeti hangi hakla çocuklarımı 5 buçuk yıldır babalarından mahrum bıraktı? Bu, hiç unutamayacağım bir sonuç. Çocuklarım olan bitenin tarafı değil. Ne siyasetin içindeler ne de hükümetlerden hesap soruyorlar. Sadece çocuk onlar. Babalarını geri alma zamanı geldi ve bu öyle veya böyle gerçekleşecek.
BMİN ASSANGE KARARI
BMnin keyfi tutuklamalarla ilgili çalışma grubu, Assangeın Londradaki Ekvador Büyükelçiliğinde kalışının, Assangeın keyfi olarak tutulduğu anlamına geldiği kararına varmış, Assangeın elçilikten serbestçe ayrılma, özgürce seyahat etme ile İsveç ve İngiltereden tazminat talebinde bulunma hakkı olduğunu bildirmişti.İngiltere Dışişleri Bakanı Philip Hammond, BM grubunun Assange lehinde verdiği kararla ilgili olarak, Bu grubun kararını saçma buluyor ve reddediyoruz demişti. Kararın herhangi yasal bir bağlayıcılığı olmadığını bildiren İngiliz hükümeti de Assange hakkındaki Avrupa genelini kapsayan tutuklama emrinin geçerliliğini koruduğunu hatırlatarak, Bu nedenle, Birleşik Krallıkın Assangeı İsveçe iade etme gibi bir yasal zorunluluğu bulunuyor açıklamasını tekrarlıyor.
3 YILDAN FAZLADIR BİR ODADA YAŞIYOR
Assangeın büyükelçilik binasından çıkması halinde şartlı tahliye koşullarını ihlal ettiği gerekçesiyle tutuklanması ve İsveçe iade edilmesi bekleniyor.? İngiliz mahkemesi 2012 yılında, 44 yaşındaki Avustralyalı bilgisayar programcısı Assangeın, tecavüzle suçlandığı İsveçe iadesine karar vermişti. Julian Assange, İsveçe iade edilirse ABDye gönderilmekten korktuğu için Ekvadorun Londra Büyükelçiliğine sığınmıştı. 19 Haziran 2012de İngilteredeyken, hakkındaki İsveçe iade kararının ardından Ekvador Büyükelçiliğine sığınan Assange, üç yıldan fazla süredir diplomatik misyonun bir odasında yaşıyor. Ekvador, çok sayıda ABD Dışişleri Bakanlığı yazışmasını internet sitesi aracılığıyla kamuoyuna duyuran ve tartışmalara neden olan Assangeın siyasi iltica talebini kabul etmişti.