Fatih haber,Haber fatih,Fatih Yaşam,Fatih aktuel ,Haber
Krize neden oluyor gerekçesiyle koalisyon hükümetlerine yasal olarak son veren İtalyadan Türkiyedeki seçim sonuçlarına ilişkin Bir istikrarsızlık olur mu bilemiyorum, ancak bir koalisyon, istikrarsızlık demek değildir şeklinde garip bir açıklama geldi.
İstikrarsızlıK ve siyasi-ekonomik krizlere neden oluyor gerekçesiyle koalisyon hükümetlerine yasal engel getiren İtalyanın Dışişleri Bakanı Paolo Gentiloni, Türkiyede tek partiye iktidar olanağı sağlamayan seçim sonuçları için “Bir istikrarsızlık olur mu bilemiyorum, ancak bir koalisyon hükümeti, istikrarsızlık demek değildir” şeklinde kendileriyle çelişen tutarsız bir değerlendirmede bulundu. “Türkiyedeki seçim sonuçlarına saygı duyuyoruz ve bu sonuçların, bizi ilgilendiren yönde bir katkısı olmasını umuyoruz” diyen Gentiloni, İtalyanın, çeşitli uluslararası kriz senaryolarında Türkiye ile işbirliği yapmak ve eğer mümkünse, hem Türkiyenin hem de Avrupanın çıkarına olan Türkiyenin AB üyeliği yolunu geliştirmekle ilgilendiğini vurguladı. “Sandıktan istikrarsızlık çıktı” yorumlarını da değerlendiren Gentiloni, eğer bir koalisyon hükümeti kurulacaksa bunun illaki istikrarsızlık anlamına gelmeyeceğini belirtti. Gentiloni, “Türkiye demokratik bir ülke ve tüm zorluklara rağmen demokratik bir şekilde seçimini yapmıştır” dedi. Türkiyedeki seçim öncesi her fırsatta koalisyon senaryosu sunan AB ise, yapılan seçimlerden sonra yeni parlamento ve hükümetle çalışmayı beklediklerini, gelecek dönemin ilişkileri daha da güçlendirme fırsatı sunduğunu belirtti.
AB yeni hükümet için sabırsız!
AB Dışişleri Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini de yaptığı açıklamada “Yeni hükümetin oluşmasını ve birlikte çalışmayı sabırsızlıkla bekliyoruz. Önümüzdeki dönem, Türkiye-AB ilişkilerini daha da güçlendirme ve bütün vatandaşların menfaatine olacak şekilde işbirliğinin genişletilmesinin ileriye götürülmesi için fırsatlar sunuyor” ifadelerini kullandı. İtalya, çok parçalı koalisyon hükümetleri dönemine son vermek için geçtiğimiz ay Başbakanı Matteo Renzinin ülkesini istikrara kavuşturacağını söylediği Italicum adı verilen yasayı onaylamıştı. Kabul edilen düzenleme, ülkeyi koalisyon krizlerinden kurtarmayı öngören seçim yasası değişikliğini kapsıyor. 2016da yürürlüğe girecek yeni seçim yasasına göre, tek bir siyasi hareketin beş yıllığına göreve gelmesi öngörülüyor. Ülkede artık yüzde 40 ve üzeri oya ulaşan parti, 630 sandalyeden 340ına sahip olacak. Hiçbir partinin yüzde 40ı aşamaması halinde ise en yüksek oyu alan iki parti arasında, ikinci tur seçimine gidilecek.
Jagland: Dört gözle bekliyorum
Avrupa Konseyi Genel Sekreteri Thorbojorn Jagland ise ‘Türkiyede seçimlerin halkın demokrasiye güçlü bağlılığını gösterdiğini söyledi. Türkiyenin Avrupa Konseyinin önemli bir üyesi olduğunu vurgulayan bir açıklama yapan Thorbojorn Jagland, “Hukuk Devleti, Demokrasi ve insan haklarını daha fazla güçlendirecek yeni Türk hükümeti ile yakın şekilde çalışmayı dört gözle bekliyorum” ifadelerini kullandı.