Fatih haber,Haber fatih,Fatih Yaşam,Fatih aktuel ,Haber
Birleşmiş Milletlerin ilgili çalışma grubu, Wikileaksin kurucusu Julian Assange lehinde karar alarak İngilteredeki tutukluluk halinin keyfi olduğunu bildirdi.
BMnin keyfi tutuklamalarla ilgili çalışma grubunundan yapılan yazılı açıklamada, BM paneli, Assangeın Londradaki Ekvador Büyükelçiliğinde kalışının, Assangeın keyfi olarak tutulduğu anlamına geldiği kararına vardı ifadesi kullanıldı.
İsveçli savcılar, 2010da bu ülkeye yaptığı gezi sırasında cinsel taciz ve tecavüz suçlarını işlediği iddiasıyla Assangeı sorgulamak istiyordu.
SERBEST BIRAKILMASI GEREKİR, TAZMİNAT DA İSTEYEBİLİR
Açıklamada, Assangeın özgürce seyahat etme ve İsveç ve İngiltereden tazminat talebinde bulunma hakkının olduğu ifade edildi.
Gelişmelere ilişkin İngiliz basınına dün açıklamada bulunan Assangeın İsveçli avukatı Per Samuelson, BM grubunun kararının, Assangeın lehinde çıkması halinde, tek çözümün, Assangeın davasına bakan İsveçli savcı Marianne Nyın Assangeı serbest bırakması ve davayı düşürmesi olduğunu dile getirmişti.
Samuelson, Eğer karar, Assangeın tutuklu olduğu şeklinde görülürse, o zaman bu, Assangeın hapis cezasını çektiği anlamına geliyor. Yani bu nedenle, İsveçin davayı kapatmasından başka seçeneği olduğunu düşünmüyorum ifadesini kullanmıştı.
KARARIN BİR YAPTIRIMI YOK ANCAK...
Çalışma grubunun kararının bir yaptırımı bulunmuyor ancak Assangeın yasadışı olarak tutulduğu hükmüne varan BM, İngiltere ve İsveçe Assangeın serbest bırakılması çağrısında bulunmuş oluyor.
Assange, İngilteredeki tutukluluk haline ilişkin BM çalışma grubunun kararının aleyhinde olması halinde İngiliz polisine teslim olacağını, lehinde bir karar çıkması halinde ise pasaportunun iadesini talep edeceğini açıklamıştı.
Wikileaksin kurucusu Assange, İngiltere ve İsveçi 2014 yılında BMye şikayet etmişti. Yasal uzmanların oluşturduğu BMnin keyfi tutuklamalarla ilgili çalışma grubunun, daha önce verdiği yasa dışı tutuklama kararlarının ardından, bu kişilerin çoğunun serbest bırakıldığı biliniyor.
3 YILDAN UZUN SÜREDİR BİR ODADA YAŞIYOR
19 Haziran 2012de İngilteredeyken, hakkındaki İsveçe iade kararının ardından Ekvador Büyükelçiliğine sığınan Assange, üç yıldan fazla süredir diplomatik misyonun bir odasında yaşıyor.
Sağlığından kimi zaman endişe edilen Assangeın büyükelçilik binasından çıkması halinde şartlı tahliye koşullarını ihlal ettiği gerekçesiyle tutuklanması ve İsveçe iade edilmesi bekleniyor.
İngiliz mahkemesi 2012 yılında, 44 yaşındaki Avustralya vatandaşı Assangeın, iki kadına tecavüzle suçlandığı İsveçe iadesine karar vermişti.
Julian Assange, İsveçe iade edilirse ABDye gönderilmekten korktuğu için Ekvadorun Londra Büyükelçiliğine sığınmıştı. Ekvador, çok sayıda ABD Dışişleri Bakanlığı yazışmasını internet sitesi aracılığıyla kamuoyuna duyuran ve tartışmalara neden olan Assangeın siyasi iltica talebini kabul etmişti.
İNGİLTERE: KARARA İTİRAZ EDECEĞİZ
İngiltere hükümeti, WikiLeaks kurucusu Julian Assangeın serbest kalması yönündeki BM çalışma grubu kararına itiraz edeceklerini açıkladı. Hükümet adına açıklama yapan bir sözcü, Bu karar bir şeyi değiştirmiyor. Julian Assangeın keyfi gözaltı kararının mağduru olduğu yönündeki iddiaları reddediyoruz. İngiltere, karara resmi olarak itiraz edeceğini BMye bildirmişti. dedi.
Sözcü, Julian Assangeın kanuni bir tutuklamadan kaçmak için Ekvador Büyükelçiliğinden kendi isteğiyle kaldığını savundu ve zanlının tecavüz suçlamasıyla İsveçe iade edilmesinin Londranın yasal sorumluluğu olduğunu belirtti.
İSVEÇ, BM ÇALIŞMA GRUBUNUN ELEŞTİRİLERİNİ REDDETTİ
WikiLeaks kurucusu Julian Assangeın serbest kalması yönündeki BM çalışma grubu kararı, İsveç hükümeti ve yargı makamları tarafından geri çevrildi. İsveç hükümeti, 2012de Ekvadorun Londra Büyükelçiliğine sığınan Julian Assangeın burada gönüllü olarak kaldığını savundu. Hükümetten yapılan açıklamada, İsveç makamlarının, Bay Assangeın orada kalması üzerinde hiçbir kontrolü yoktur. Assange ne zaman dilerse elçilikten ayrılabilir. denildi.
Açıklamada ayrıca Assangeın ABDye casusluk suçlamasıyla iade edileceği endişesinin aksine, zanlının İsveçe iadesiyle ilgili bir taleplerinin olmadığı ve onu başka bir ülkeye de temsil etmeyecekleri ifade edildi.
İsveç Başsavcılığı ise BM çalışma grubu kararının, sürdürdükleri soruşturma üzerinde hiçbir resmi etkisi olmadığını açıkladı.
İngilterede adli kontrol şartlarını ihlal eden Assange elçilikten çıktığı anda polis tarafından yakalanacak.