Fatih haber,Haber fatih,Fatih Yaşam,Fatih aktuel ,Haber
POSTA.COM.TR
Tüm gün süren konferansa BMMİ Yüksek Temsilcisi Nassir Al-Nasser, İKGF-Dİ Başkanı Büyükelçi Elşad Iskandarov, Avrupa Parlementosu üyesi ve Avrupa Özgürlük ve Direkt Demokrası Grubu Genel Sekreteri David Borelli ile Brüksel merkezli diplomatik misyonlar, Avrupa Parlementosu üyeleri, akademi, sivil toplum ve medyanın önde gelen temsilcileri katıldı.
Konferansın açılış konuşmasını yapan İKGF-Dİ Başkanı Büyükelçi Elşad Iskandarov, Avrupa ve İslam dünyasının ortak iyiliği için ilişkilerin yeniden gözden geçirilmesi gerektiğini, manipülasyonların ve fobik yaklaşımların kimin menfaatine olduğunu gözden kaçırmayarak fobi meselesinin çözülmesi gerektiğini dile getirdi.
AVRO-İSLAM İLİŞKİLERİNİ YENİDEN TESİS ETMEK
Iskandarov, Avro-İslam ilişkilerini yeniden tesis etmek, -fobilerden kurtulmamıza ve Avrupadaki Müslüman azınlıkların kendilerini dışlanmış ve yabancılaşmış hissetmesine engel olmaya yardımcı olacak. Radikalizm, Avrupanın temel sorunu ve İslamofobi de Müslümanların muzdarip olduğu bir konu ise, bunları birbirinden ayrı ele almak mümkün değil şeklinde konuştu.
Konferansta konuşan BMMİ Yüksek Temsilcisi Nassir Al-Nasser, İKGF-Dİnin, Avrupa ve Müslüman azınlıkları temsil eden sivil toplum kuruluşu temsilcilerini tam zamanında bir araya getirdiğini vurguladı. Al-Nasser, BMMİnin İslamofobi ve radikalizm ile mücadele konusunu gündemine dahil edeceğini, özellikle 2016da Baküde gerçekleşecek olan BMMİ 7. Küresel Forumunda geniş yer vereceklerini ifade etti.
Konferansın açılışını müteakiben iki ana başlıkta paneller gerçekleştirildi. Birinci panelde, Avrupa ve İslam Dünyası: Ortak Sorunları Çözmek ve Ortak Gelecek Yaratmak başlığı altında her türlü şiddetin, zenofobi ve İslamofobinin reddedilmesi konuları akademi ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ile tartışıldı. Panelde, karşılıklı saygı ve hoşgörü zemininde partnerlik ve işbirliği hususları da görüşüldü. İkinci panelde ise, Algılar ve Yanlış Algılar: Medya, yeni medya ve kültürün Avrupa ve İslam dünyası arasındaki modern ilişkiyi oluşturmadaki rolü ele alındı.
CHARLIE HEBDODAN SONRA ÖNEMLİ BULUŞMA
Charlie Hebdo saldırısından sonra düzenlenen ilk üst düzey etkinlik olması bakımından sembolik öneme sahip olan konferans, Avrupanın farklı din ve kültürel kökenden diyalog yanlısı toplulukları ile bir ağ oluşturma sürecini amaçladı. Bu doğrultuda konferans katılımcıları, İslamofobi ve radikalizm ile mücadelenin yanı sıra medeniyetler arası önyargılarla savaşılmasına yönelik ortak gündem belirleme ve özellikle yeni medyayı kullanarak belirli projeleri hayata geçirme konusunda mutabakata vardılar.
Konferans sonunda ayrıca BMMİ Yüksel Temsilcisi Nassir Al-Nasser, BM 66. Genel Kurulu Başkanlığı deneyimini kitaplaştırdığı BM Genel Kurulu Dümeninde 1 Yıl isimli çalışmasını sundu.