Fatih haber,Haber fatih,Fatih Yaşam,Fatih aktuel ,Haber
Şişli Meslek Yüksek Okulunda düzenlenen yarışmaya, İstanbulda yaşayan Rusların yanı sıra Rusça öğrenen Türkler de katıldı.
Yarışmanın İstanbul sorumlusu, Rusça Öğretmenleri Birliği Koordinatörü filolog Svetlana Özgür, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 12 yıldır dünyada birçok merkezde eş zamanlı düzenlenen yarışmaya Türkiyenin bu yıl ilk kez dahil olduğunu söyledi.
Yarışmanın, Ruslar ve Rusça öğrenenler için dil bilgilerini sınamak adına iyi bir fırsat olduğunu belirten Özgür, Yarışmaya, uzay istasyonlarındaki astronotlardan Antartikada görev yapan araştırmacılara kadar çok farklı yerlerden, çok farklı insanlar katılıyor dedi.
- Artık doğru yazmak moda
Yarışmanın amacını, Rusça okur-yazarlık ve yazım kuralları sorunlarına dikkati çekmek şeklinde açıklayan Özgür, Ruslar artık daha az okuyor, dolayısıyla da dil bozuluyor. Yarışmanın amaçlarından biri, bu bozulmanın önüne geçmek. Yarışmanın sloganı da bu nedenle Artık doğru yazmak moda. Katılımcılara 1den 5e kadar notların yer aldığı bir sertifika verilecek ama biz insanları aldıkları nota göre sıralamıyoruz. Bu, herkesin kendi kendisiyle yarıştığı bir organizasyon. Bu yıl yeterince yüksek not alamayanlar, seneye daha çok okuyarak daha iyi bir not alabilirler şeklinde konuştu.
Özgür, Türkiyenin yarışmaya İstanbulun yanı sıra Ankara ve Antalyayla da katıldığını söyledi.
- Her Rustan Rusça öğrenilmez
Rusçanın Türkiyede çok büyük ilgi gördüğünü vurgulayan Özgür, Ancak bu konuda oturmuş bir yapı yok. Üniversitelerde, dil eğitim merkezlerinde, liselerde ve hatta ilköğretim okullarında Rusça bölümleri ve dersleri var ama Rusçanın nasıl öğretileceğine ilişkin ortak bir yöntem, müfredat bulunmuyor dedi.
Türkiyedeki Rusça öğretiminin gelişmesi için Rus hükümetine ve Rus kültürü derneklerine görev düştüğünü ifade eden Svetlana Özgür, Rusça öğrenmek isteyenlere de şu tavsiyelerde bulundu:
Rusça öğrenmek üzere başvurdukları kurum ya da kişilerin güvenilirliği önemli. Her Rustan Rusça öğrenilmez. Dil bir uzmanlık alanıdır ve sadece uzmanları tarafından öğretilebilir. Rusça öğrenmek isteyenler Rus kültürü hakkında da kendilerini geliştirmeli. Rusyaya gitmek, Rus filmleri izlemek, edebiyat eserleri okumak ve sanat yapıtlarını incelemek hem dili öğrenmeyi hızlandırır hem de büyük bir kültürü tanıma fırsatı sunar.
- 60 ülke, 550 şehir ve uzay istasyonu
Yarışma, 2004te Rusya Federasyonunun Novosobirsk Devlet Üniversitesi öğrencileri tarafından başlatıldı. 150 katılımcıyla başlayan yarışmaya geçen yıl yaklaşık 50 bin kişi katıldı.
Yarışmayla aynı adı taşıyan vakıf tarafından düzenlenen ve İstanbulda 50 kişinin katıldığı yarışma, bu yıl 60 ülkede 550 şehirde gerçekleştirildi. Geçen yılki yarışmaya Rus astronot Oleg Artemyev Uluslararası Uzay İstasyonunda, Antartikada araştırma yapan Rus bilim adamları da bölgedeki 5 araştırma merkezinde katılmıştı.
Bu yılki yarışmada okunan metin, Rus edebiyatının Umberto Ecosu diye nitelendirilen yazar Yevgeniy Vodolazkin tarafından kaleme alındı. Yarışmada katılımcılar, kendilerine okunan metni en doğru şekilde kağıda aktarmaya çalışıyor.