Fatih haber,Haber fatih,Fatih Yaşam,Fatih aktuel ,Haber
Cuntacı Sisinin güdümündeki Mısır mahkemesi, seçilmiş ilk Cumhurbaşkanı Muhammed Mursinin de aralarında olduğu 145 kişiye verilen idam cezası kararlarını onadı.
Mısırda kamuoyunda “Hapishaneler baskını” olarak bilinen davada, darbeyle görevinden uzaklaştırılan demokratik yollarla seçilmiş ilk Cumhurbaşkanı Muhammed Mursinin de aralarında bulunduğu 145 kişiye idam cezası verildi. Mısırlı araştırmacı Ahmet Yusuf, Mısır Mahkemesinin 129u “Hapishaneler baskını” ve 16sı ‘Casusluk davası olmak üzere 145 kişiyi idama mahkum ettiğini belirtti. Hakkında iki idam kararı bulunan Mursi için mahkeme, ‘casusluk davasında verilen idam kararını ömür boyu hapis cezasına çevirirken, ‘hapishaneler baskını davasındaki idam kararını onadı. Dünya Müslüman Alimler Birliği Başkanı Yusuf El Karadavi de ‘hapishaneler baskını davası gıyabında idam cezasına çarptırıldı. ‘Casusluk davasında yargılanan İhvan liderlerinden Muhammed Bedii ve 15 kişi hakkında da mahkeme ömür boyu hapis cezası verdi. Mahkeme üç İhvan yöneticisi Muhammed Biltaci, Hayrat Şatır ve Ahmet Muhammed Abdulatiyi ise ‘casusluk davasında idam cezasına çarptırdı. Gıyabında yargılanan 13 kişi de idam cezasına çarptırıldı. İdam kararlarına temyiz yolu açık. Mahkeme heyetinin kararını açıklamasına bir gün kala darbeyle cumhurbaşkanlığı görevine gelen Sisinin hakimler için yüzde 30 oranında zam kararı aldığı ortaya çıktı.
Erdoğanın şiiriyle haykırdı
Babası Muhammed Mursi ve İhvan liderlerine verilen idam kararını yorumlayan Usame Mursi, Mısır cuntasının kararlarını sert bir dille eleştirip, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğanın 1997 yılında hapse girmesine neden olan “Minareler süngü, kubbeler miğfer” şiirini okudu. İdam kararının Mısır devrimine kökten zarar verdiğini belirten Usame Mursi, askeri darbeyi eleştirerek, “Askeri darbe yönetimlerinin nasıl olduğunu Türk halkı çok iyi bilir, bu demokrasi için büyük bir kayıptır” dedi.
CUNTACININ iCRAATLARI
3 Temmuz 2013 - ASKERİ DARBE
Dönemin Genelkurmay Başkanı Abdülfettah el Sisi öncülüğündeki askerî darbeyle seçilmiş ilk Cumhurbaşkanı Mursinin görevine son verildi.
16 Ağustos 2013 - RABiA KATLiAMI
Kahiredeki Rabiatul Adeviyye meydanı ve Nahda meydanındaki darbe karşıtlarına Mısır ordusunun ateş açması sonucu 278 kişi hayatını kaybetti. Olaylar sonrasında ülkede bir aylık olağanüstü hâl ilan edildi. İhvan liderlerinden Muhammed El Biltacinin 17 yaşındaki kızı Esmanın ölümü sembol oldu.
Temmuz-Ekim 2013 - BİNLERCE ÖLÜM
3 Temmuz darbesiyle başlayan olayların sadece ilk üç ayında 3 bin 510 kişi öldü, 20 bin 559 bin kişi yaralandı, 2 bin 144 kişi tutuklandı.
28 Şubat 2015 - ‘Hamas terörist örgüt kararı:
Hamas Hareketinin “terörist örgüt” olduğu yönünde karar alan cunta yönetimi tepkiler üzerine 6 Haziranda kararı iptal etti.
16 Mayıs 2015 - İhvan liderlerine idam cezaları:
Mısırda darbe mahkemesi, 16 Mayısta Mursinin arasında olduğu 122 kişiyi idam cezasına çarptırdı.
25 Mayıs 2015 - Gazzenin can damarı kesildi
Mursiyi askeri darbeyle indirip yerine geçen Sisi yönetimi Gazzelilerin “can damarı”olarak görülen 521 tüneli yıktı.
CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN: HUKUK ELİYLE KATLİAM
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Mısırın seçilmiş ilk Cumhurbaşkanı hakkında verilen idam kararının Mısırdaki cuntanın hukuk, hak ve özgürlükler katliamı olduğunu söyledi. Erdoğan, bu kararın Mısırdaki toplumsal barışı tehlikeye atabileceği uyarısında bulundu.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Mısırda yargının darbeci general Sisinin devirdiği ülkenin seçilmiş ilk Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi hakkında idam kararı vermesine sert tepki gösterdi. Erdoğan, uluslararası toplumdan karara karşı harekete geçilmesi çağrısında bulundu. Yazılı bir açıklama yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Mısırın seçilmiş Cumhurbaşkanı Sayın Muhammed Mursinin askeri darbeyle görevinden uzaklaştırılmasının, haksızca cezaevine konularak temel hak ve özgürlüklerinden mahrum bırakılmasının akabinde, kendisi ve birlikte yargılandığı 105 kişi hakkında verilen idam cezalarının onanmasını şiddetle kınıyoruz” dedi. Bu kararların, hukukun, temel hak ve özgürlüklerin katledilmesi olduğunu ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Sayın Mursinin bir başka davadan müebbet hapis cezasına da çarptırılmış olduğu bu süreç, binlerce masum insanı öldüren ve onbinlerce kişiyi haksız yere hapse atan darbe yönetiminin hukuku ayaklar altına aldığının en bariz göstergelerinden biridir. Mısırda toplumsal barışı ciddi biçimde tehlikeye sokabilecek bu gidişata son verilmesi, darbe yönetimin talimatlarıyla verilen idam kararlarının geri alınması için uluslararası toplumu harekete geçmeye çağırıyoruz” dedi. Bu kararla Mısırda, toplumsal barışın tehlikeye atıldığını, toplumsal uzlaşının ve istikrarın yeniden tesisi açısından, Mursi ve diğer mağdurlar hakkında verilen idam cezalarının bozulması ve engellenmesinin hayati önem taşıdığını vurgulayan Erdoğan, “Mısırda sağduyunun, demokrasinin ve hukukun hakim olmasını temenni eden Türkiye, her zaman kardeş Mısır halkının yanında yer almaya devam edecektir” dedi.
Dışişleri: Kararlar hemen geri alınsın
Türkiyeden, Mursi kararına sert tepki gösterilerek, “kararlar hemen geri alınsın” uyarısı yapıldı. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Mursiye verilen idam cezasının hukuki değil, siyasi olduğunu ifade etti. Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada şöyle denildi: “Askeri darbeyle görevinden uzaklaştırılan seçilmiş Cumhurbaşkanı Sayın Muhammed Mursiyle beraber 106 kişiye geçtiğimiz ay verilen idam cezalarının, 16 Haziran günü onanmasını şiddetle kınıyoruz. Bu karar şüphesiz Mısırın ihtiyaç duyduğu toplumsal barış ve istikrarın sağlanmasına hiçbir şekilde katkı sağlamayacaktır. ”