Fatih haber,Haber fatih,Fatih Yaşam,Fatih aktuel ,Haber
Ülkede işsizliği düşürmek amacıyla Çalışma Bakanı Myriam El Khomri tarafından hazırlanan yeni çalışma yasası hükümete yönelik sert eleştirilere sebep oldu. Çalışma sürelerini artıran ve fazla mesai ücretlerinde kısıtlamalara neden olan yasa, işçi sendikaları tarafından kazanılmış hakların elden alınması olarak yorumlanıyor.
İçişleri Bakanlığı rakamlarına göre ülkede mart ayından bu yana düzenlenen çalışma yasası protestolarında 2 bin 18 kişi gözaltına alındı. Nisan ayı sonunda yapılan gösterilerde polisin göz yaşartıcı gaz ve plastik mermi kullanarak yaptığı sert müdahaleler nedeniyle göstericiler yaralanmıştı. Rennes kentinde düzenlenen protesto sırasında 20 yaşındaki bir gösterici, polisin attığı plastik mermi nedeniyle gözünü kaybetmişti. Pariste ise göstericilerle başa çıkamayan polis insansız hava aracı kullanmaya başlamıştı.
Çalışma yasası mart ayından bu yana ülke genelinde yüz binlerce kişi tarafından protesto edildi. Ülkede 31 Martta düzenlenen gösterilere polise göre 390 bin, sendikalara göre 1,2 milyon kişi katıldı. 29 Nisanda düzenlenen gösterilere ise sendikalara göre 500 bin, polis kaynaklarına göre 170 bin kişi iştirak etti. 12 Mayısta gerçekleştirilen protestolara da polise göre 55 bin, sendikalardan alınan bilgiye göre ise 80 bin kişi katıldı. Güvenlik güçleri, dün başta Paris, Rennes ve Nantes kentlerinde yapılan protestolara ise 68 bin kişinin katıldığını açıklamıştı. Sendikalar ise katılımın 106 bini bulduğunu bildirmişti.
Yasaya karşı tepki olarak sendikaların çağrısıyla bu hafta iki kez genel greve gidilecek. Grevlere özellikle demiryolu işçileri ve nakliye sektörü çalışanlarının katılması bekleniyor.
Fransızlar AB ortalamasının 2 katı greve gidiyor
Avrupa Sendika Enstitüsünün 2013 tarihli araştırması Avrupadaki grevler konusunda ilginç bilgiler sunuyor. Enstitü ün ortalama 1000 çalışan üzerinden yaptığı araştırmaya göre, Fransada yılın 80 iş günü grevle geçiyor. Bu rakamlara göre Fransa, Güney Kıbrıs ve Danimarkadan sonra Avrupanın en fazla greve gidilen ülkesi. Avrupada üçüncü sırada yer alan Fransızlar, AB ortalamasının iki katı grev yapıyor.
Fransızlar, grev kültürüyle yaşamaya alışık. Özellikle büyük şehirlerde neredeyse her gün ilan edilen grevler sosyal hayatı derinden etkiliyor. Bu nedenle sürmekte olan veya başlayacak grevleri takip etmeyi sağlayan etkileşimli bir internet sitesi bile var. “Cestlagreve.fr” adresinden Fransa çapındaki grevler hakkında bilgi alınabiliyor. Hatta sitenin akıllı telefon uygulaması bile bulunuyor.
Sitenin derlediği bilgilerden elde edilen istatistiklere göre, 2015 yılında Fransa genelinde 966 grev kararı alınmış. Bunlardan üçü genel grev olmak üzere 93ü ulusal çapta uygulanan grevler. Yine istatistiklere göre, Fransada en fazla grev haziran ayında düzenleniyor. Haziranı sırasıyla eylül, aralık ve mart ayları izliyor.
2015 yılında en fazla greve sağlık sektöründe gidildi. Bunu endüstri, posta işletmeleri, şehir içi ulaşım ve demiryolu işletmeleri izledi.
Fransa,Grev ,Gösteri
kaynak Haksozhaber.net