Fatih haber,Haber fatih,Fatih Yaşam,Fatih aktuel ,Haber
İspanyada iktidarda olan ve 2011 yılındaki son yerel seçimlerde ülke genelinde yüzde 37,54 oy alan Halk Partisi (PP) bu seçimlerin de galibi oldu ancak partinin oy oranı yüzde 27ye düştü. Yaklaşık 2,5 milyon oy kaybeden PP, seçimlerin yapıldığı 13 özerk yönetimin 9unda birinci parti çıksa da tek başına iktidarını sağlayacak çoğunluğu yakalayamadı.
Anamuhalefette olan Sosyalist İşçi Partisi in (PSOE) 2011de yüzde 27 olan oy oranı bu kez yüzde 25e geriledi. Dört yıl önceki yerel seçimlere kıyasla 700 bine yakın oy kaybına uğrayan PSOE, her şeye rağmen 2014 yılındaki Avrupa Parlamentosu seçimlerinden daha fazla oy aldığını savunarak, iktidardaki PPye karşı kendisini ek alternatif olarak göstermeye çalıştı.
Seçimlerin sürprizini ise ekonomik krizle ortaya çıkan ve 2014ün ocak ayında resmen siyasi hayatına başlayan Podemos (Yapabiliriz) ile 2006 yılında Katalonyada kurulduktan sonra ilk kez ülke genelinde seçimlere katılan Ciudadanos (Vatandaşlar) partileri yaptı. Podemos 13 özerk yönetimin hepsine vekil göndermeyi başardı. Ciudadanos ise 10 özerk yönetime girmeye hak kazandı.
İspanyada tek başına iktidar dönemini sonlandıran bu yerel seçimlerde, kurulacak olası koalisyonlarda Podemos ve Ciudadanos kilit konuma geldi. İspanyol basınında, Yerel seçimleri PP kazansa da büyük güç kaybına uğramasından dolayı yerel ve bölgesel yönetimlerdeki yönetebilme gücünü solun eline bıraktı yorumu yapıldı.
Podemosa göre İspanyada değişim başladı
Yerel seçimlerde ülke genelinde yaklaşık yüzde 10 oy alan Podemos, gelecek kasımda yapılması öngörülen genel seçimlerde PP ve PSOEye meydan okuduğunu gösterdi.
PP ve PSOE in tarihindeki en kötü sonuçları aldığını söyleyen Podemosun genel sekreteri Pablo İglesias İspanyadaki iki partili sistem geçmişte olmadığı kadar büyük bir yenilgi almıştır. Bu seçimler, gelecek kasımdaki genel seçimlere kadar sürecek İspanyadaki demokrasi ilkbaharının başlangıcını yaptı. İspanyolların verdiği mesaj, 2015in değişim yılı olacağıdır. 31 Ocak a binlerce vatandaş Sol Meydanı da bunu söylüyordu ve bu seçimler bunu doğruladı. Dün iki partili dönemin sonunun başlangıcını gördük. 2015 yılı sonunda farklı, halkına yüzünü dönen bir hükümet görebiliriz şeklinde konuştu.
Vekillerimiz maaşlarını düşürecek
İglesias, İspanyadaki siyasi haritanın artık tamamen farklı olacağını savunarak, Belediyelerde ve özerk yönetimlerde birçok vekilimiz olacak. İlk yapacakları, örnek olması için maaşlarını düşürmek. Bunlar hayatlarını siyasete adayan insanlar değiller, değişim talebiyle siyaset yapan vatandaşlar ifadesini kullandı.
İspanyada PP ve PSOE in daha hızlı düşmesini umduklarını ancak bu seçimlerde sürecin yavaş olacağının görüldüğünü belirten Podemos lideri, Bu bizi daha çok çalışmaya, büyük çaba göstermeye itecektir dedi.
Madrid ve Barcelonada tarihi değişiklikler olabilir
İspanyadaki yerel seçimler ülkenin iki büyük kenti Madrid ve Barcelonada süpriz sonuçlar çıkardı. Her iki kentte de belediye başkanları siyasi partiler arasında varılacak anlaşma ile belli olurken, Podemosun desteklediği adayların Madrid ve Barcelona ın yeni belediye başkanları olma olasılığı yüksek gösterildi.
Başkent Madridde 1991 yılından bu yana belediye başkanlığı seçimlerini kazanan PP, bu kez de kazanan taraf oldu ancak belediye meclisine sadece bir vekil fazla gönderebildiği için 24 yıl sonra belediye başkanlığını kaybetme riskiyle karşı karşıya kaldı. PP in adayı Esperanza Aguirre 21, Podemosun desteklediği Ahora Madrid adlı siyasi oluşumun adayı 71 yaşındaki eski yargıç Manuela Carmena ise 20 belediye meclis üyesi aldı. Siyasi uzmanlar dokuz üyesi olan PSOE in destek vermesi haline Carmena ın Madridin yeni belediye başkanı olma olasılığını ilk seçenek olarak gösterdi.
Barcelonada ise yine Podemosun destek verdiği Barcelona en Comu adlı siyasi oluşumun adayı Ada Colau, bir vekil farkla en fazla oyu aldı.
Colau, destek bulması halinde Barcelona kentinin ilk kadın belediye başkanı olacak.
Muhabir: Şenhan Bolelli A.A