Teknik çalışmaların kısa sürede tamamlanarak kaynağın tamamıyla kullanılabilir hale gelmesini sağlayacak bu karar İtalya Başbakanı Matteo Renzi tarafından açıklandı. Renzi, Bu noktada insanların yaşamlarını kurtarmak için Türkiyeye katkı sağlayacağız dedi.
İtalyanın blokajını bir an önce kaldırması konusunda özellikle Almanya Başbakanı Angela Merkel yoğun çaba harcıyordu. Romanın kararı ise AB Komisyonunun üye ülkeler tarafından bu kaynağa aktarılacak paranın İstikrar ve Büyüme Paktı içinde sayılmayacağını başka bir deyişle İtalyanın açıkları arasında sayılmayacağını tekrar teyit etmesinin ardından geldi.
EN FAZLA KATKI BERLİNDEN
Türkiyenin göç akınını frenlemesine katkı amacıyla oluşturulan kaynağın yaklaşık 1 milyar euro tutarındaki bölümü AB bütçesinden karşılanacak. Geri kalan 2 milyar euro ise AB üyesi ülkelerin ulusal bütçelerinden yapılacak katkılarla tamamlanacak. Yapılan son güncellemeler ışığında aslan payı 427.5 milyon euro ile Almanyaya düşüyor. En fazla katkı sağlayacak diğer ülkeler ise İngiltere (327.6 milyon euro), Fransa (309.2 milyon euro) ve İtalya (224.9 milyon euro) olacak.
RUM KESİMİ VERMİYOR
Pakete Güney Kıbrıs Rum Kesimi dışındaki tüm AB ülkeleri katkı sağlayacak. Rum Yönetimi ise siyasi gerekçelerle katkıda bulunmayacak. Rum Kesiminin payına düşen 2.3 milyon euro düzeyindeki kaynağın Türkiye yerine Ürdün ve Lübnana destek amacıyla kullanılmak üzere AB bütçesine aktarılması kararlaştırıldı.
AB PROJE BEKLİYOR
Türkiyeye para akışının başlaması için Suriyeli mültecilere yönelik projelerin ABye iletilmesi ve bunların uygun olduklarının belirlenmesi gerekiyor. Paranın ne şekilde kullanılacağı konusunda son söz AB Komisyonunda olacak. Para aktarılacak projelerin ve öncelikli alanların belirlenmesinde Türkiyeye danışılacak ancak veto yetkisi Brükselde olacak. Paranın kullanımı sıkı şekilde denetlenecek. (Hürriyet)