Fatih haber,Haber fatih,Fatih Yaşam,Fatih aktuel ,Haber
Başkent Erivandaki basın brifinginde konuşan Paşinyan, “Eğer halkımız bana böyle bir sorumluluk verirse başbakan olmaya hazırım. Böyle olacağı yönünde güçlü bir ihtimal var” dedi. Muhalif lider, seçmenlerin yüzde 90ının onu desteklediğinden emin.
CUMHURİYET PARTİSİ DÖNEMİ SONA ERDİ
Başbakanlık görevine bir halk temsilcisinin gelmesi gerektiğinin altını çizen Paşinyan, “Cumhuriyet Partisi dönemi sona erdi” dedi.
Geçiş hükümetiyle ilgili görüşmelerde sadece mevcut Başbakan Vekili Karen Karapetyan ile konuşmak istemediğini kaydeden muhalif lider, “Biz Cumhuriyet partisi ile konuşacağız. Görüşmelere başbakan vekili dışında parlamento başkanı ve parlamentodaki çoğunluğun lideri de katılmalı” ifadelerini kullandı.
PARLAMENTER YA DA BAŞKANLIK SİSTEMİ OLABİLİR
Geçiş hükümetin temel görevinin, önümüzdeki 2-3 ayda yapılacak erken seçimlere hazırlık çalışmaları olduğunu söyleyen Paşinyan, yönetim sisteminin hangi şekilde olacağının öneminin olmadığını belirterek, “Ülkede parlamenter de başkanlık sistemi de olabilir” dedi.
Devrimi mantıklı sona getirinceye kadar gösterilere ara verme niyetinde olmadıklarını dile getiren Paşinyan, eski ülke yöneticilere karşı kavuşturmaların olmayacağını kaydederek, “İktidarın barışçıl biçimde transfer edileceğini umuyoruz ve bu konu üzerinde çalışıyoruz” diye ekledi.
Batı, Rusya veya İran yanlısı olmadıklarını söyleyen Paşinyan, “Herhangi bir ülkeyle ilişkileri, başka ülkelerle ilişkilere zarar vererek geliştirme niyetinde değiliz. AB, Rusya ve ABD ile ilişkiler bizim için önemli. Ama bunlarla ilişkiler, diğerlere zarar verecek şekilde geliştirilmeyecek” diye açıkladı.
Ermenistandaki Rus askeri üssüne de değinen muhalif lider, “Halihazırda bununla ilgili bir sorunumuz olduğunu söyleyemeyiz. Çünkü sadece Türkiye değil Azerbaycanla olan sınırımızı da koruma konusunda büyük sorunlarımız var. Gerçek şu ki Ermenistanın şu anda tüm sınırları korumaya yeterli ordusu yok. Bu, iktidarda kim olursa olsun tüm Ermeni hükümetlerinin dikkate alması gereken politik bir gerçeklik” ifadelerini kullandı.
Rusyayla ilişkilerin çok önemli olduğunu söyleyen Paşinyan, “Biz dost, kardeş ülkeleriz. Ama bu, sorun olmadığı anlamına gelmez. İktidara gelirsek bu sorunları çözme niyetindeyiz” dedi.
Muhalif lider, “Ermenistan-Rusya ilişkileri, Ermeni halkının çıkarlarından hareketle inşa edilmeli” diye kaydetti.
İktidara gelmeleri durumunda ani jeopolitik harekette bulunma niyetinde olmadıklarını dile getiren Paşinyan, “Partimiz hiçbir zaman Ermenistanın Kolektif Güvenlik Anlaşması Örgütü çıkması gerektiğini söylemedi. Avrasya Ekonomik Birliği
den çıkış da sadece referandum yoluyla gerçekleşebilir” diye ekledi.
KADİFE DEVRİM KAZANDI
Ermenistanda Sarkisyan ile yaptığı 3 dakikalık görüşme sonrasında gözaltına alınan ve serbest bırakılan muhalif lider Nikol Paşinyan, Serj Sarkisyanın istifasına ilişkin Kadife Devrim kazandı açıklamasında bulunmuştu.
PAŞİNYAN KİMDİR?
Ermenistan Parlamentosu un üyelerinden Paşinyan, istifa eden Başbakan Serj Sarkisyan karşıtı protesto gösterilerinin önde gelen ismiydi. Paşinyan ile birlikte iki muhalif lider ve 200e yakın gösterici de protestolar sırasında gözaltına alınmışlardı. Serj Sarkisyanın 2 dönem süren cumhurbaşkanlığının ardından başbakan olması sonrası Ermenistanın başkenti Erivanda 11 gün boyunca gösteriler düzenlenmişti.
SOKAKLARDA DANS ETTİLER
Sarkisyanın Pazartesi günü istifa etmesinin ardından muhalifler kutlamalar için sokaklara döküldü. Zafer sloganları atan göstericilerden bazılarının polis memurlarına sarıldığı, bazılarının kornalarla kutlamalara eşlik ettiği, bazılarının da sokaklarda dans ettiği görüldü. Sarkisyan ise istifasına ilişkin yaptığı yazılı açıklamada, Paşinyan haklı, ben ise hatalıyım demişti.
Ermenistanda 2015 e yapılan referandumla Başkanlık Sistemi den Parlamenter Sisteme geçildi. Bu referandumun ardından yürütme yetkileri de cumhurbaşkanından başbakana verildi. Ermenistan Anayasası a göre, cumhurbaşkanı 5 yıllığına seçiliyor ve bir kişi en fazla 2 dönem bu görevde kalabiliyor. O dönemde Sarkisyana, 2 dönem cumhurbaşkanlığı yapmasının ardından bir daha seçilemeyecek olmasından dolayı yürütme yetkisini başbakana aktaran bir sisteme geçiş yapmak istediği eleştirileri yöneltilmişti. Sarkisyan ise bu eleştirileri reddetmiş ve başbakan olmayacağını açıklamıştı. Ancak geçen hafta Salı günü Ermenistan Parlamentosu, Sarkisyanı başbakan seçmişti. Bu gelişmenin ardından da geniş katılımlı protestolar başlamıştı.
RUSYA YAKINDAN İZLİYOR
Ermenistanda, Serj Sarkisyana yönelik eleştirilerden biri de Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putine yakın olmasıydı. Vladimir Putinin sözcüsü Dmitry Peskov Pazartesi günü gazetecilere yaptığı açıklamada, Erivandaki gelişmeleri yakından takip ettiklerini söyledi. Dmitry Peskov, Ermenistanın Rusya için çok önemli bir ülke olduğunu vurguladı. Peskov, Rusya ın müdahalede bulunup bulunmayacağı şeklindeki bir soruya ise Yaşananlar Ermenistanın içişi. Rus müdahalesi hiçbir şekilde uygun olmaz yanıtını verdi.