Fatih haber,Haber fatih,Fatih Yaşam,Fatih aktuel ,Haber
Geçtiğimiz günlerde Rusya Kamuoyu Araştırma Merkezi (FOM) tarafından düzenlenen bir ankette, Rusların en başta fakirlikten ve fiyat artışlarından, ikinci olarak ise Batılı devletlerin saldırılarından korktuğu ortaya çıktı.
Üçüncü sırada ise iç savaş tehdidi geliyor.
Ankete katılanların çoğu, kitlesel işsizlik, etnik çatışmalar ve artan suçlardan şikâyetçi olduğunu söylediler.
Diktatörlük korkusu ve kitlesel baskıların yanı sıra, siyasetçilerin iktidar mücadelesi ilk defa yapılan ankette yer aldı.
FİYAT ARTIŞLARI VE
YOKSULLAŞMA İLK SIRADA
Ankete katılanların yüzde 35'i, fiyatlardaki artış ve muhtemel yoksullaşma konusunda endişelerini dile getirdi.
Rusya'ya diğer devletlerin, saldırıları tehditleri de azaldı. Geçen yıl ankete katılanlaran yüzde 36'sı yabancı devletlerin saldırılarından korktuğunu söylemişti. Bu yıl ise bu korku yüzde 29'a düştü.
Ankete katılanların yüzde 28'i daha çok iç savaş korkusundan bahsetti. Bir kısmı ise toplu işsizlik (yüzde 26), etnik çatışmalar (yüzde 23) beklentilerine dikkat çekti. Birçoğu ise, artan suç olaylarına (yüzde 20) dikkat çekti.
Aynı zamanda, katılımcıların sadece yüzde 13'ü ekonomik krizi bir sebep olarak seçti. Ankete katılanlaran yüzde 13'ü faşizmin ve diğer aşırılık yanlılarının arttığını hatırlattı.
HALKIN YÜZDE 9'U, DİKTATÖRLÜK
VE KİTLESEL BASKI KORKUSUNUN
ARTTIĞINI SÖYLEDİ
Politikacıların ülkedeki iktidar mücadelesini sertleştirme eğilimi de ankete katılanlar tarafından dile getirildi. Ankete katılanların yaklaşık yüzde 9'u diktatörlük ve kitlesel baskı korkusunun arttığını belirtti.
Sosyologlar ise, ülkedeki sosyal-ekonomik karamsarlığın artması, halkın siyasilere olan bakışını olumsuz olarak etkilediğini dile getirdiler.
Siyasi Teknolojiler Merkezi Başkan Yardımcısı Alexei Makarkin de, insanların medyanın yaptığı yayınlar nedeniyle dış saldırı ve iç savaştan korktuğunu söyledi.
İSTİKRAR SONA ERDİĞİNDE
KARGAŞA VE DARBELER BAŞLIYOR
Rusya Siyasi Müşavirler Birliği başkanı Alexei Kurtov ise, katılımcıların üçte birinin yoksulluktan korktuğunu ve bunun krizde Rusya için normal bir gösterge olduğunu ekledi. Aynı zamanda, insanlar değişimin öncülüğünü yürüten Devlet Başkanı Putin'den sonra ne olacağını tartışmaya başladılar.
Ekonomik ve Politik Reformlar Merkezi başkanı Nikolai Mironov de, şoktan korkan Rusların tarihsel tecrübesini hatırlattı; çünkü istikrar sona erdiğinde, ülkenin tarihi boyunca kargaşa ve darbeler başlıyor ve diktatörlük onlardan geliyor.