Fatih haber,Haber fatih,Fatih Yaşam,Fatih aktuel ,Haber

Fatih Aktüel

Video Galeri
Foto Galeri
Web Mobil
Bu haber 6554 kez okundu. | Dunya Haberleri
Haberin Tarihi :   11 Ağustos 2020 - 11:42

Rusya, Ermenistan’ı gizlice silahlandırıyor

Büyüt
Küçült
Rusya, Ermenistan’ı gizlice
Azerbaycan haber portalı Milli.Az’ın Genel Yayın Yönetmeni Yardımcısı Elçin Alyoğlu’nun, news.day.az’da yayınlanan makalesinde, Rusya’nın Karabağ'da barıştan bahsederken, Ermenistan'ı gizlice silahlandırdığını söyledi.

Azerbaycan haber portalı Milli.Az'ın Genel Yayın Yönetmeni Yardımcısı Elçin Alyoğlu'nun, news.day.az'da yayınlanan makalesinde, Rusya'nın Karabağ'da barıştan bahsederken, Ermenistan'ı gizlice silahlandırdığını söyledi.

Elçin Alyoğlu'nun makalesi şöyle:

“Dağlık Karabağ sorunu bölgesinde ve Azerbaycan'ın Ermenistan sınırındaki durumu her zaman yakından izliyoruz. Amacımız ve arzumuz silahlı çatışmanın alevlenmesini önlemek.”

Sovyet sonrası alandaki en deneyimli diplomatlardan biri olan Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, birkaç ay önce Moskova'da uluslararası bir toplantı sırasında yaptığı konuşmada, Rusya'nın Karabağ sorununun barışçıl çözümüne her zaman bağlı kaldığını ve hiçbir şekilde iki ülkeden birini kesin olarak destekleyen bir ülke olmak istemediğini ifade etti.

“RUSYA'NIN ERMENİSTAN'A DESTEĞİ HİSSEDİLİYOR”

Lavrov'un diplomatik ilkeleri elbette mantıklı ve bir dereceye kadar tuhaf bir zarafetten yoksun değil. Ancak ne yazık ki, Moskova sözden eyleme döndüğünde, tablo tamamen değişiyor ve kötü şöhretli "kesin destek" açıkça hissediliyor.

Ermenilerin, Azerbaycan ordusunun mevzilerini ağır havan ve topçu ateşiyle yıkmaya çalıştığı ve Tovuz bölgesine saldırmaya çalıştığı silahlı provokasyon günleri öncesi ve sonrasında Rus silahlarının Ermenistan'a gizli teslimatını nasıl niteleyebiliriz?

O günlerde olduğu gibi önümüzdeki hafta da Rusya'dan Ermenistan'a 8 sefer yapıldı.

Çatışmanın ortasında 17 - 2 Temmuz uçuşları. Sonra, tek uçuşta - 18, 20, 27, 29 Temmuz, 4 ve 6 Ağustos.

Rus askeri nakliyesi Il-76, Ermenistan'a doğrudan değil, Rostov - Minvody - Aktau - Türkmenbaşı - Novoshehr - Reşt - Meghri - Erivan rotası boyunca dolambaçlı bir şekilde uçtu.

Il-76 böylece 210 dakikada 2 bin kilometreden fazla yol kat etti.

Rus askeri pilotlarının doğrudan Gürcistan hava sahasından uçması çok daha kolay, daha hızlı, daha ucuz ve daha uygun olsa da: Ermenilere kargo teslimi sadece bir saat sürer.

“GÜRCİSTAN, RUS ASKERİ NAKLİYE
UÇAĞININ GEÇİŞİNE İZİN VERMEDİ”

Ancak Azerbaycan ile stratejik ortaklığa, dostluğa ve iyi komşuluk ilişkilerine değer veren Gürcistan, gökyüzünü Rus Il-76'larına açmayı tamamen reddetti. Resmi Tiflis, Rus askeri nakliye uçağının geçişine izin vermedi.

Bu nedenle, Rus askeri hava taşımacılığı personeli büyük bir dolambaçlı yoldan gitmek ve Kazakistan, Türkmenistan ve İran hava sınırlarından geçmek zorunda kaldı.

Ermenistan'a silah ve silah taşıyan Il-76'nın aşırı uçuşu için söz konusu ülkelerin izin vermesinin sebep ve şartlarını Azerbaycan Dışişleri Bakanlığı'nın öğrenmesi gerektiğini düşünüyoruz.

Daha doğrusu, "Krasukha", "Avtobaza", "Sky-M", tekrarlayıcılar ve diğerleri, Ermenistan tarafından dronlara karşı savaşmak ve Azerbaycan'ın İHA'larına saldırmak için satın alındı.

Resmi Bakü, kaygısını Astana, Aşkabat ve Tahran'a iletmelidir; çünkü uluslararası kurallara göre, Kazakistan, Türkmenistan ve İran'ın ilgili devlet yapıları, kargonun bileşimi, nihai varış yeri ve satıcının ülkesi hakkında önceden bilgilendirilmiştir.

“RUSYA SİLAHLARINI, AZERBAYCAN ORDUSU'NUN ERMENİ
ORDUSUNUN SALDIRILARINI PÜSKÜRTÜRKEN GÖNDERDİ”

Tekrar edelim: Rusya, Ermenistan'a en son silahları ve askeri teçhizatı, tam da Tovuz yönündeki çatışmanın doruk noktasında, Azerbaycan ordusu Ermeni ordusunun saldırılarını püskürtürken gönderdi.

Ermenilerin saldırıları, Azerbaycan ordusu tarafından susturulduğunda ve geri çekilmeye başladığında, bazı Ermeni medyasında “Moskova'nın beklenmedik yardımları gelmeye başladı” haberleri çıkmaya başladı.

Büyük olasılıkla Ermenistan, Azerbaycan'ın İHA'larına karşı acilen yeni askeri teçhizat aldı ve Moskova, Ermenilerin aradıklarını aceleyle gönderdi. 8 askeri nakliye uçağı 320 (!) Ton kargo teslim etti.

Rusya, Azerbaycan ile tam ölçekli bir savaş durumunda Ermenistan'ı tamamen yenilgiden ve teslim olmaktan kurtarmaya çalışıyor.

Örneğin, Avtobaza-M yürütme radyo-teknik keşiflerinin Ermenistan'a aktarılan yer kompleksleri, pasif olarak (radarların aksine, düşman keşif araçlarından tamamen gizlenmeyi mümkün kılan radyasyon üretmeden) 200 km'den daha uzak mesafelerdeki hava hedeflerini tespit etme yeteneğine sahiptir. Daha önce Ermenistan'a bağışlanan S-300 hava savunma sistemlerini güvence altına almak, artık radarlarını açabiliyor, düşmanın yerini zaten biliyor ve pozisyonlarını erkenden ortaya çıkarmadan ona anında ateş edebiliyor.

Hatırlatmak gerekir ki, Rusya'nın Boris Yeltsin'in başkanlığı döneminde bile Ermenistan'a 1 milyar dolarlık faizsiz ve imtiyazlı bir kredi verildi. Yalnızca kağıt üzerinde bulunan kredi, en son askeri teçhizat ve silahların Ermenistan'a taşınması için tamamen kullanıldı.

Ayrıca 2016'da Moskova, İskender sistemini 200 milyon kredi çerçevesinde Ermenistan'a sattı. Daha sonra Ermenistan, Rusya'dan sonra askeri cephaneliğinde bu tür füzeleri bulunduran ilk ülke oldu.

“RUSYA'YA GÜVENEN ERMENİLER
AZERBAYCAN'I TEHDİT EDMEYE BAŞLADILAR”

Kremlin'in, Ermenistan'ı silahlandırma sürecinin Azerbaycan ile Dağlık Karabağ konusunda uzun süredir devam eden çatışmayı daha da kötüleştirebileceğini anlamasını umuyoruz. Rusya'nın Ermenistan'ın Gümrü kentindeki üssünde zaten bir İskender bataryası vardı. Ancak Ermeniler kendi İskenderlerini kazandıklarında Azerbaycan'ı tehdit etmeye başladılar: Ermeni generaller ya Mingeçur HES'i patlatmakla tehdit ettiler ya da Bakü'ye roket atacaklardı.

Rusya, açık savaş yerine dengeli askeri caydırıcılığı teşvik etme umuduyla Ermenistan ve Azerbaycan'ın askeri cephaneliğini dengelemeye çalıştığını söylüyor.

Rusya'nın Ermeni ordusunu gerçekten yeniden donatmasının nedeni bu çirkin zayıf argümanlardı.

Erivan'a aktarılan silahlar arasında Smerch ve Solntsepek sistemlerinin yanı sıra Igla-S uçaksavar füzesi sistemleri, Konkurs tanksavar füzeleri, RPG-26 bombaatarları, Tiger zırhlı araçları, Avtobaza yer tabanlı telsiz teknik istihbarat sistemleri vardı. -M ", mühendislik ve iletişim ekipmanlarının yanı sıra zırhlı araçların modernizasyonu için çeşitli cihazlar ve birimler - T-72 tankları, BMP'ler (römorklar, motorlar vb.) vardı. Bütün bunlar için, Ermenistan'ın daha önce her bir sözleşme için Rusya'ya 2018'de ruble ödemeye başlaması gerekiyordu. Kredinin faiz oranı yüzde üç ve geri ödeme süresi on yıldı.

İki yıl geçti ve Ermenistan Rusya'ya bir ruble ödemedi.

Yani Rusya hâlâ tamamen ücretsiz olarak ya da çok tercihli tarifelerle Ermenistan'a silah tedarik etmeye devam ediyor.

RUSYA ERMENİSTAN'A UCUZ FİYATLARLA, AZERBAYCAN'A İSE
YÜKSEK FİYATLARLA SİLAH SATIYOR”

CSTO'nun bir üyesi olarak Ermenistan'ın, Rusya'dan silahları ve askeri teçhizatı, kural olarak tercihli, düşük fiyatlarla alırken, Azerbaycan'a ise dünya silah pazarında uygulanan fiyatlarla satılıyordu.

Bununla birlikte, Ermenistan için yapılan her işlem gerçek bir bağışla sonuçlanırken, Azerbaycan için fiyatlar ise bir dizi faktör dikkate alınarak ayarlanıyordu.

Dağlık Karabağ sorununun çözümünde yer alan AGİT Minsk Grubu eşbaşkanı, Rusya'nın Ermenilere büyük miktarda silah göndermesi gerçeğini hem diplomatik hem de siyasi bir saçmalık olarak nitelendirdi. Ne yazık ki, Minsk Grubu'nun bir arabulucu ülkesi saldırgan ülkeyi inatla silahlandırıyor.

Kremlin'in Güney Kafkasya'da barış ve istikrarın karşı üretkenliği konusundaki argümanları, Rusya'nın çatışmanın taraflarına tedarik etmesi mantıksal anlayışa meydan okuyor. Aslında, bu kadar yüksek düzeyde askerileştirmenin olduğu bir bölgede keyfi olarak uzun bir süre güç dengesini sürdürmek ancak teorik olarak mümkündür. Ancak uygulama, özellikle Ermenistan ile Azerbaycan arasında uzun süreli bir nitelik kazanan siyasi-askeri çatışmada, Ermenistan silah ve askeri teçhizat elde etme konusunda tamamen Rusya'ya güveniyor.

Hatta Rusya Dışişleri Bakanlığı'nın cevabını bile tahmin edebiliriz: "Rusya Federasyonu, Erivan ile askeri-teknik işbirliğini şeffaf bir şekilde ve uluslararası yükümlülüklere uygun olarak yürütüyor. Rusya, Ermenistan ile müttefik ilişkilerle bağlı, diğer şeylerin yanı sıra, onunla askeri-teknik işbirliği geliştiriyor. Bu işbirliğini saklanmadan yürütüyoruz. şeffaf, açık ve biz bu gerçeğin Azerbaycan'da anlayışla algılanmasını bekliyoruz. "

Ve bu, şüphesiz, Rusya Dışişleri Bakanlığı temsilcisi Maria Zakharova tarafından söylenecek.

Bizce Azerbaycan Dışişleri Bakanlığı, saldırgan ülke AGİT Minsk Grubu arabuluculuğunun çabalarıyla silahlanırken, bir sonraki Rus silah ve askeri teçhizat serisinin Ermenistan'a gizli teslimatını ciddi bir şekilde incelemelidir.

*İçerik özetlenerek verilmiştir. Bu makalede yer alan görüşler yazarına aittir.

Kaynak: news.day.az

Çeviri: Feyza Akyıl





E-Posta ile Yolla
Sayfayı Yazdır
Sosyal Paylaşım
Google
Blogger
Tumbir
İsim Soyisim :
E-Mail :
UYARI : Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Ayrıca suç teşkil edecek hakaret içerikli yorumlar hakkında muhatapları tarafından dava açılabilmektedir.
Uyarı
Güvenlik kodu :
Bu habere ilk yorumu siz yapın.
DİĞER HABERLER
Foother
SOSYAL MEDYA
Facebook Twitter RSS Sitemap
"Fatih Aktüel | https://www.fatihaktuel.com/"   Tum Hakları Saklıdır. © 2023 - 2024