Fatih haber,Haber fatih,Fatih Yaşam,Fatih aktuel ,Haber

Fatih Aktüel

Video Galeri
Foto Galeri
Web Mobil
Bu haber 2186 kez okundu. | Dunya Haberleri
Haberin Tarihi :   13 Ocak 2016 - 13:01

Suriyeden Türkiyeye; oradan ABD Kongresine

Büyüt
Küçült
Suriyeden Türkiyeye oradan ABD

ABD Başkanı Barack Obamanın Kongrede son kez yaptığı Birliğin Durumu konuşmasına Beyaz Saray tarafından özel olarak davet edilen 24 kişiden biri olarak Suriyeli mülteci Refai Hamo da katıldı. Hamo, ülkesindeki savaştan kaçarak çok sevdiği Türkiyeye gittiğini ancak hem sağlık sorunları nedeniyle, hem de bilimsel çalışma yapabilmek için ABDye sığınma başvurusunda bulunduğunu söyledi.

ÇEŞİTLİ KESİMLERDEN 24 KİŞİ


Obama, ABD başkanlarının geleneksel olarak yılda bir kez Kongreye giderek geçen yılı değerlendirdiği ve gelecek yıla dair paylaşımlarda bulunduğu konuşmayı görev süresi biteceği için bu yıl son kez yaptı. Beyaz Saray, bu özel etkinliğe katılmaları ve Michelle Obama ile aynı bölümde ABD Başkanının konuşmasını dinlemeleri için çeşitli kesimlerden 24 kişi davet etti.



İNTERNETTEKİ YAZISIYLA FENOMEN OLDU, OBAMA DA YORUM YAPTI

Ülkede Müslümanlara ve mültecilere karşı söylemlerin arttığı bir dönemde bu davetlilerden biri de, internetteki bir yazıyla gündeme gelen, sosyal medyadaki yazıya Obamanın da yorum yapmasıyla bir anda milyonlarca kişinin tanıdığı ve geçen ay mülteci olarak ABDye kabul edilen Suriyeli Refai Hamo oldu.

İŞTE HAMONUN HİKAYESİ


Hamo, Obamanın konuşması için Kongre binasına gitmesinden hemen önce Beyaz Sarayda AA muhabirinin sorularını yanıtladı.

Suriyedeki iç savaşta evine füze isabet eden ve bu saldırıda eşi ile bir kızını kaybeden Hamo, 2013 yılında bir oğlu ve hayatta kalan üç kızıyla Türkiyeye gittiğini söyledi. Türkiyenin 2 milyondan fazla Suriyeliye ev sahipliği yaparak önemli bir işe imza attığını belirten Hamo, Ben de o 2 milyon kişiden biriydim. Saygı beslediğimiz, Türk insanını ve ülkeyi çok sevdiğimiz için Suriyeden Türkiyeye gitmeye karar vermiştik dedi.

TÜRKİYEDE İŞ BULMA İMKANIM OLMADI


Hamo, ilk gittiklerinde büyük umutları bulunduğunu ancak daha sonra sağlık sorunlarının baş gösterdiğini bildirdi. Maalesef akademisyen olarak ya da bir üniversite mezunu bir Suriyeli olarak Türkiyede kendi alanımda çalışma, iş bulma imkanım da olmadı diyen Hamo, doktor ya da mühendis gibi özellikle birçok iyi eğitimli Suriyelinin kendi alanlarında iş bulamadıklarını ifade etti.

MİDE KANSERİ OLDU


Mide kanseri teşhisi konulan Hamo, daha çok sağlık sorunları nedeniyle ABDye gitmek istediğini belirterek, şöyle devam etti:

Ayrıca, ABD Başkanı Barack Obama, Facebookta benimle ilgili bir yazıya yorum yaptı ve en çok ihtiyacım olduğu anda bizi ülke olarak kucaklamaya hazır olduklarını söyledi. Bu nedenle ABDye sığınma başvurusunda bulundum. Bunun dışında bilime ve bilim adamlarına verdiği önem nedeniyle ABDye gelmek istedim. ABDde bilim alanında çalışmak ve bu tutkumu hayata geçirmeyi umut ediyorum. Ancak yine de hepsinden önemlisi sağlık sorunlarım.
Hamo, Obamanın konuşması için davet edilenlerden biri olduğu için de memnuniyet duyduğunu söyledi.

Hamo, şunları ifade etti:

Buraya davet edilmemin sebebi belki de Suriye insanının ne kadar dayanıklı olduğunu temsil ettiğim içindir. Bir taraftan da burada bulunmam belki Suriye halkına yardım edilmesine bir imkan tanıyabilir, Suriyelilerin çektikleri acılardan kurtulmalarına, akan kanın durmasına vesile olabilir. Sadece Suriyede değil tüm dünyada savaşlar oluyor ve bunların sonucunda tüm insanlık zarar görüyor. Umarım Amerikan halkı ve tüm dünya gerçek resmi görür. Obamanın konuşmasına davet edilmem ayrıca sığınmacıların çektikleri acıların ve savaş nedeniyle yaşadıklarımızın yansıtılması bakımından da çok önemli.

EDWARD NORTON KAMPANYA BAŞLATTI: 450 BİN DOLAR TOPLANDI


Refai Hamo, geçen ay internetteki Humans of New York adlı blogda tanıtılmış, Suriyeli bilim adamı hakkındaki yazı sosyal medyada milyonlarca beğeni almıştı. Obama, bunun üzerine Hamoyu ilham kaynağı olarak nitelendirmiş, Amerikalı oyuncu Edward Norton, Hamo için internet üzerinden bağış etkinliği düzenlemişti. Nortonun çabalarıyla Hamonun ABDye yerleşmesi ve tedavisi için 450 bin dolar toplandığı belirtildi.

BULUŞLARIMDAN BİRİ İSTANBUL METROSUNDA KULLANILIYOR

İki yıl Türkiyede kalan 55 yaşındaki Hamo, sığınma başvurusunun kabul edilmesi üzerine geçen ay ABDnin Michigan eyaletindeki Troy kentine yerleştirildi.
Hamo, internette kendisini meşhur eden yazıda, şunları kaydetmişti:

Hala dünyada bir fark yaratabilecek şansım olduğunu düşünüyorum. Amerikaya gittiğimde patentini almak istediğim birçok buluşum var. Buluşlarımdan biri şu anda İstanbul metrosunda trenlerin hareketinden elektrik üretmek için kullanılıyor. Ayrıca yakıtsız olarak 48 saat uçabilecek bir uçağın çizimlerini yaptım. Depremler meydana gelmeden haftalar önce deprem tahmini yapacak bir cihaz üzerinde çalışıyorum. Tek isteğim araştırmalarımı yapabileceğim bir yer. Bugün Michigana gideceğimi öğrendim. Orası hakkında hiçbir şey bilmiyorum. Tek isteğim güvenli ve bilime saygı duyulan bir yer olması. Ben işime geri dönmek istiyorum. Yeniden insan olmak istiyorum. Dünyanın benim bittiğimi düşünmesini istemiyorum. Ben hala buradayım.

ABDde son aylarda özellikle Cumhuriyetçi Parti içinde başta başkan adayı Donald Trump olmak üzere bazı çevreler, ülkeye Suriyeli mültecilerin hatta Müslümanların alınmamasını istemişlerdi. Obama yönetimi ise buna karşı Suriyeli mültecilerin ABDye gelmeye devam edeceğini, bu yıl 10 bin Suriyelinin kabul edileceğini açıklamıştı.

AA
 





E-Posta ile Yolla
Sayfayı Yazdır
Sosyal Paylaşım
Google
Blogger
Tumbir
Etiketler :
İsim Soyisim :
E-Mail :
UYARI : Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Ayrıca suç teşkil edecek hakaret içerikli yorumlar hakkında muhatapları tarafından dava açılabilmektedir.
Uyarı
Güvenlik kodu :
Bu habere ilk yorumu siz yapın.
DİĞER HABERLER
Foother
SOSYAL MEDYA
Facebook Twitter RSS Sitemap
"Fatih Aktüel | https://www.fatihaktuel.com/"   Tum Hakları Saklıdır. © 2023 - 2024