Fatih haber,Haber fatih,Fatih Yaşam,Fatih aktuel ,Haber
Brükselde anlaşmanın duyurulmasının ardından bir basın toplantısı düzenleyen Başbakan Matteo Renzi, yarı umutlu ifadeler kullandı.
Renzi, Bu anlaşma gerçekçi, ancak gerçekleştirmesi zor; zira çok uzun tartışmalar ve zorlukların meyvesi. Öte yandan, Türkiye için geçerli olanlar, diğer ülkeler içinde geçerli olmalı dedi.
Şu anda bu anlaşma metni konusunda olumlu bir yargıya sahibim, önümüzdeki haftalar da bize bunun gerçekleşip gerçekleşmediğini gösterecek diyen Renzi, Umarım göçmen değişimi hayata geçirilebilir. Ancak ben Aziz Thomasın yolunu izliyorum: Görmeden inanmam ifadelerini kullandı.
İNSAN HAKLARI VE BASIN ÖZGÜRLÜĞÜ AÇIKÇA İFADE EDİLDİ
Renzi, bu anlaşma çerçevesinde elde edilen olumlu sonuçlar arasında şunun olduğunu da aktardı:
Anlaşma, insan hakları, basın özgürlüğü ve Avrupanın temel değerlerine saygı duyulmasını da öngörüyor. Şimdi bunun uygulanıp uygulanmayacağını izleyeceğiz. Bunlar ABnin kuruluş değerleridir ve bizim kimliğimizi yansıtıyor. Bunların olmadığı bir anlaşma yapılsaydı, bu affedilemez olurdu. İtalya olarak her şeyin yolunda gitmesini diliyoruz.
Renzi, bu anlaşma sayesinde bir çocuğun, bir gencin bile hayatının kurtulmasını sağlasalar bile bunun, üzerlerine düşen görevi yerine getirdikleri anlamına geleceğini söyledi.
TÜRKİYENİN ABYE GİRİŞİ ÇOK AMA ÇOK KARIŞIK BİR KONU
Öte yandan Renzi, Cumhurbaşkanı Erdoğan AByle görüşmeler sırasında da haklar konusunda ihlallerde bulundu. Sığınmacılar gibi hassas bir meselede bu çeşit bir muhataba güven duyulur mu? sorusuna şöyle yanıt verdi:
Türkiyenin sorunu insan hakları meselesidir. Türkiyenin ABye giriş süreci çok ama çok karışık bir konu: bugün bu konuda bir adım ileri atıldı, ama bu yol ne kolay ne de kısa olacak. Geçmişte İtalyada hem sağ hem sol hükümetler olsun Türkiyenin birliğe girişinden yanaydı. Gerek Silvio Berlusconi gerekse de Romano Prodi çok sıkı kişisel ilişkilere sahipti bu ülkeyle.
O ZAMAN TÜRKİYE DAHA AZ TERÖR TEHDİDİ ALTINDAYDI
Türkiyenin üyeliğinin önünü tıkayanların Almanlar ve Fransızlar olduğunu belirten Renzi, O zamanki Türkiye ile şimdikinin karakteristik özellikleri farklıydı. Diplomatik bir ifade kullanmak gerekirse, o zaman Türkiye bugüne göre daha az saldırılarla sarsılıyordu ve terör tehdidi daha azdı. Şimdi bu ülkeyle sığınmacılar konusunda bir anlaşmaya vardık. İtalya olarak bizim çok açık bir amacımız var: Çocukların yaşamını kurtarmak, ama aynı zamanda önemli değerde olan insan haklarını korumak diye sözlerini sürdürdü.
Esma Çakır / Vatikan (DHA)