Fatih haber,Haber fatih,Fatih Yaşam,Fatih aktuel ,Haber
Malezya ve Endonezya, aylardır denizin ortasında ölüme terkedilen Müslüman mültecileri kabul etti. Ancak bir yıl sürecek bu geçici çözüm sonrası vatansız Arakanlıların ne olacağı sorusuyla ilgilenen yok.
Endonezya ve Malezya, insan kaçakçılarının açık denizde terkettiği Arakanlı Müslümanlar (Rohingya) ve Bangladeşli göçmenlere bir yıl geçici barınak sağlayacaklarını açıkladı. Ancak uluslararası toplum bu bir yıllık süre sonrasında ne yapılacağı ya da vatansız Arakanlı Müslümanların Myanmardaki zulmünün nasıl son bulacağı konusunda kör ve sağır. Malezyanın başkenti Kuala Lumpurda Endonezya, Malezya ve Taylandın gerçekleştirdiği görüşmelerin ardından yapılan ortak açıklamada, uluslararası toplumun bir yıl sonunda göçmenlere yeni bir ülke bulması koşuluyla, Endonezya ve Malezyanın ülkenin bu göçmenlere geçici sığınma sağlayacağı belirtildi. Açıklamayı yapan Malezya Dışişleri Bakanı Anifah Aman, ülkesinin göçmenleri taşıyan teknelere insani yardım yapılması için gerekli talimatları verdiğini, toplantıya katılan üç ülkenin Güneydoğu Asyadaki insan kaçakçılığı sorununu çözme kararı aldığını söyledi.
Myanmardaki baskılar sonucu hayatlarını riske atarak insan kaçakçılarının gemilerine binen binlerce “vatansız” Arakanlı Müslüman ve Bangladeşli göçmenler, günlerdir okyanusun ortasında aç ve susuz, hayatta kalma mücadelesi veriyordu. Çoğu Arakanlı binlerce göçmenin ufak bir kısmı Endonezya, Malezya ve Tayland gibi bölge ülkeleri kıyılarına ulaşabilmişken, 7 bin mülteci denizde teknelerin içinde bekliyor.
BM: Eziyet gören dini azınlık
Myanmarda 1982de kabul edilen yasayla vatandaşlık haklarını kaybeden Arakanlı Müslümanlar “devletsiz” sayılıyor. Birleşmiş Milletlerin “eziyet gören dini azınlık” olarak tanımladığı Arakanlı Müslümanlardan yaklaşık 1 milyonu Myanmarın batısındaki Arakan eyaletinde derme çatma kamplarda yaşıyor. Resmen evlenmelerine olanak tanınmayan Rohingya çiftlerine sadece iki çocuk için izin veriliyor. Doğan çocuklar için ise doğum belgesi düzenlenmiyor.
TSKdan Arakanlılara yardım gemisi
Başbakan Ahmet Davutoğlu, “Myanmardan yola çıkan genç, yaşlı, kadın, erkek, çilekeş insanlara ulaşmak için Uluslararası Göç Örgütüyle birlikte silahlı kuvvetlerimize ait bir gemiyle birlikte elimizden gelen gayreti göstermeye çalışıyoruz” dedi.
CUMHURBAŞKANI ERDOĞANDAN ‘SAHİP ÇIKIN TELEFONU
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Rohingyalı ve Bangladeşli mültecilere yardım ulaştırılması konusunda, Malezya Başbakanı Necip Tun Abdürrezzak ile telefonda görüştü. Görüşmede, Türkiyenin bu insanlara yardım için, üzerine düşeni yapmaya hazır olduğunu ifade eden Erdoğanın, Türkiyenin Uluslararası Göç Örgütü (IOM) ile BM Mülteciler Yüksek Komiserliğinin (UNHCR) insani yardım faaliyetlerine destek olmak amacıyla 1 milyon ABD Doları tutarında katkıda bulunmayı taahhüt ettiğini de anımsattığı belirtildi. Erdoğanın, açık denizde bulunan bu insanlara, yardım ulaştırmanın da karaya ulaşmalarının ardından onlara sahip çıkmanın da önemli olduğunu vurguladığı, bu hususta Endonezya, Malezya ve Tayland başta olmak üzere bölge ülkeleri tarafından yürütülen çalışmaları takdirle karşıladığını belirttiği kaydedildi.