Fatih haber,Haber fatih,Fatih Yaşam,Fatih aktuel ,Haber
7 Haziran seçimleri öncesinde siyasi mühendislik çalışmalarıyla dikkat çeken ABD yönetimi, seçimin ardından AK Partinin ve Erdoğanın zayıflasa da gücünü koruduğu yorumunu yaptı.
7 Haziran seçimleri öncesi basın ve düşünce kuruluşları aracılığıyla siyasete müdahale girişimleriyle dikkat çeken Washingtondan “seçim sonuçlarına rağmen Türk-ABD ilişkilerindeki anlaşmazlıklar giderilemeyebilir” mesajı geldi.
Reuters ajansına konuşan ve “ismini açıklamayan ABDli yetkililer”, “Ak Partinin halen en büyük parti” olduğu ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğanın büyük bir etkisinin olduğuna dikkat çektiler.
Satır aralarında Ak Partinin “yeteri kadar zayıflamadığı” vurgusunun yapıldığı analizde Türk dış politikasının ana hatlarıyla devam edeceği kaydedildi.
Özellikle Türkiyenin Suriye politikasında ABD ile ayrılıklar yaşadığının belirtildiği yorum haberde, Ankaranın Mısır ve İsrail siyasetiyle de Washington ile farklılıklar taşıdığı yorumu yapıldı.
Haberdeki en dikkat çekici cümle ise, ABDli bir yetkiliye atfen “ABDdeki birileri Ak Partinin mağlubiyetini kutlama eğilimi taşıyor. Erdoğan güç kaybetmiş olabilir ama durum bu değil.” ifadesi oldu.
ABD Dışişleri kutladı
ABD Yönetimi, Türkiyedeki seçimlerle ilgili ilk resmi açıklamasında ise şunları söyledi: “Dünkü parlamento seçimlerine katılımları dolayısıyla Türk halkını kutlarız.” Eski Büyükelçi Frank Ricciardone ise olası bir koalisyonun Türkiyeyi zayıflatmayacağını belirtti.
“Cici Çocuk” CNNde
HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Gezi sürecinde İstanbula savaş muhabiri gönderen ve Taksimden aralıksız 8 saat canlı yayın yapan CNN İnternational kanalında soruları yanıtladı. Cumhurbaşkanlığı sözcüsü İbrahim Kalını yayından alması ile tepki çeken Christiane Amanpourun “30 Dakika” programına konuk olan Demirtaş, “Erdoğanı deviren adam” olarak gösterilmeye çalışıldı. Daha önce Ak Parti ile koalisyon yapmayacağını ifade eden Demirtaş, istikrarsızlık doğması durumunda koalisyona destek verebileceklerinin sinyalini verdi. Kurulacak muhtemel bir koalisyonun hükümetinin de Suriyeye giden yardımları durdurmak zorunda kalacağını ifade etti.
İlk demeci eleştiri oldu
7 Haziran seçimlerinin ardından ABD Başkanı Barack Obamanın Türkiye ile ilgili ilk açıklaması Ankaraya yönelik eleştiriler içerdi. Almanyada düzenlenen G7 zirvesi sonunda yaptığı açıklamada, Türkiyeyi yakından ilgilendiren DEAŞ terörü ve yabancı terörist savaşçılar (YTS) konusunda değerlendirmelerde bulundu.
DEAŞa katılımların artması konusuna dikkat çeken Obama, bunun Türkiye-Suriye sınırında alınacak etkin önlemlerle azaltılabileceğini söyledi.
Özellikle Suriye ve Irakta savaşmak üzere Türkiye üzerinden giden YTSlerin engellenmesi gerektiğine vurgu yapan Barack Obama, çok sayıda militanın Türkiye üzerinden Suriye ve oradan da Iraka geçtiğine dikkat çekti.
İşbirliği yapılmalı
Sınır güvenliğinin daha iyi bir iş birliği, koordinasyon ve bilgi paylaşımı ile sağlanabileceğini belirten Obama, geçişlerin engellenmesi konusunda Türkiye ile daha yakın işbirliği yapmak istediklerinin altını çizdi. Obama, “Türk makamları da bu problemi biliyorlar, ancak bu alanda ihtiyaçları olan kapasiteyi tam olarak artırmış değiller” diyerek, Türkiyenin bu konuda gereken duyarlılığı göstermediğini ima etti.