Fatih haber,Haber fatih,Fatih Yaşam,Fatih aktuel ,Haber
Gebzede 3 milyon metrekarelik alana kurulacak vizyon projelerden Bilişim Vadisi, 5 bin Ar-Ge firması ve 100 bin çalışanın kullanabileceği yaşam alanı olacak.
Türkiyede uzun süredir planlanan ve örnekleriyle ilgili olarak başta ABD olmak üzere birçok gelişmiş ülkelerde incelemelerde bulunulan Bilişim Vadisinin temeli dün Gebze Muallimköyde Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işıkın katıldığı törenle atıldı. Toplam 5 etap olarak planlanan ve 3 milyon metrekare alan üzerine inşa edilecek olan Bilişim Vadisinin ilk etabının temeli atıldı.
İlk etap 55 milyon lira
515 bin metrekare alan üzerine inşa edilecek Bilişim Vadisinin ilk etabı 55 milyon TLye mal olacak. Temel atma töreninde konuşan Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, Bilişim Vadisinin, çevresinde oluşturacağı ekosistemle 5 bin Ar-Ge firması ve yaklaşık 100 bin çalışanın kullanabileceği tesis ve sosyal donatılarla zengin bir yaşam alanı haline geleceğini söyledi. Bilişim Vadisinin, bir başarı hikayesinin gerçekleşmesinde önemli yer tutacak vizyon projelerden birisi olduğunu anlatan Işık, şöyle devam etti: “3 milyon metrekarelik alana yayılan bu vadi, bilginin teknolojiye, teknolojinin de ürüne dönüşeceği Türkiyenin bilişim üssü olacak. Akademinin, sanayinin, girişimcilerin, fikir üretiminin, akıl ve alın terinin buluşacağı 1.25 milyon metrekarelik Ar-Ge ofis alanına sahip bu vadide, sadece bilişim firmaları değil, bilişim teknolojilerine dayalı üretim yapmak isteyen tüm Ar-Ge firmaları da yerlerini alacak. Bilişim Vadisinde, kuluçka merkezleri, uluslararası yenilik ve teknoloji transfer ofisleri ve prototip atölyeleri (Fab-Lab) ile güçlü bir sinerji oluşacaktır.”
Cazibe merkezi olacak
Çevresinde en büyük 500 sanayi şirketinden 87sinin bulunduğu, 37 organize sanayi bölgesi, 14 üniversite, TÜBİTAK ve TSE gibi kurumların yer aldığı bölgeyi, bilişim teknolojileri alanında cazibe merkezi haline getireceklerini bildiren Işık “3.5 saatlik bir uçuş mesafesi ile 25 trilyon dolar büyüklüğünde bir pazar hacmi ve 1.5 milyarlık bir nüfusa ulaşılabilen bölge, havaalanları, hızlı tren, otoyol bağlantıları ve Körfez geçişi ile lojistik açıdan da önemli bir lokasyon haline gelecek” diye konuştu.
5 trilyonluk dolarlık dünya pazarı
Bakan Işık, toplumsal hayatı Bilgi ve İletişim Teknolojileri alanında yaşanan gelişmelerin her yönüyle şekillendirdiğini söyledi. Bakan Işık, şunları söyledi: “Sürekli büyümekte olan bilgi ve iletişim teknolojileri sektörünün dünyadaki pazar büyüklüğü 5 trilyon dolara ulaşmıştır. Bu alanda gelişmekte olan ülkelere en büyük fırsatları sunan sektör ise yazılım sektörüdür. Bilişim ve yazılım teknolojileri, ülke kalkınmasının en önemli dinamiği olarak öne çıkmaktadır.”