Fatih haber,Haber fatih,Fatih Yaşam,Fatih aktuel ,Haber
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğanın vizyonunu koyduğu 5G ile ilgili Türkiyede şirketler çalışmalarını yoğunlaştırırken, Avrupa Birliği de konuyla ilgiliyeni bir araştırma projesi hayata geçirildi.
Aralarında Alcatel-Lucent, Nokia Networks, Huawei, Orange ve Telecom Italianın da yer aldığı 16 tedarikçinin desteklediği ve FANTASTIC 5G (5Gde Kablosuz İletişim Ağları Kapsamında Ölçeklenebilir Hizmet Sunumu İçin Esnek Hava Arayüzü) adı verilen projede tedarikçi ve operatörler bir araya gelerek, 5G şebekeleri için modüler bir tasarım ile 6 GHzin altında çok-hizmetli yeni bir hava arayüzü geliştirmek için çalışacak. Proje ile esneklik, ölçeklenebilirlik, çok yönlülük, etkinlik ve gelecekte olabilecek değişikliklere uyum gibi özelliklere sahip sistem sayesinde farklı cihazları ve trafik özelliklerini destekleyecek 5G çözümleri geliştirilmesi hedefleniyor. 2 yıl sürecek projeye 8 milyon Euro AB fonu sağlanacak.
Farklı beklentileri karşılayacak
5G hayatımıza girdiğinde gerek hizmetler ve cihazlar, gerekse kullanım ortamı ve mobilite seviyesi anlamında birbirinden çok farklı beklentileri karşılaması gerekecek. 4G, böyle yüksek derecede bir heterojenliği karşılayacak şekilde tasarlanmamıştı. Bu da, 5Gde zaman zaman birbiriyle çelişebilecek Kilit Performans Göstergelerinin desteklenmesi ihtiyacını ortaya çıkarıyor. Avrupa Birliği, geleceğin teknolojik altyapısını oluşturacak 5G için standartları belirleme çalışmalarında öncü güç olmak için uzun süredir ciddi miktarda hem maddi kaynak hem de enerji harcıyor. 5G Kamu Özel Sektör Ortaklığı (5G-PPP) çatısı altında yürütülen çalışmaların hedefi 2020 yılında 5Gnin hayata geçirilmesi. 5G-PPPye yalnızca ABnin sağlayacağı kamu desteğinin 700 milyon Euro olması bekleniyor.
Türkiyede önemli adımlar atılıyor
5. nesil mobil iletişim teknolojilerinde öncü rol üstlenme konusunda dünyada yoğun rekabet yaşanırken, Türkiyedeki operatörler ve teknoloji şirketleri de bu konuda önemli adımlar atıyor. Turkcell hem ASELSAN hem de Ericssonla bu konuda işbirliğine gitti. ASELSAN işbirliğiyle Türkiyenin 5G teknolojisinde üretici ülke haline getirilmesini amaçlayan iki kurum, bu kapsamda geliştirilecek ürünlerle yerel ve uluslararası pazarlarda ticari başarı için ortak çaba sarf edeceklerini açıkladı. Ericssonla imzalanan mutabakat anlaşması ise 5G kullanım, gereksinim ve uygulama senaryoları konusunda ortak anlayış geliştirmeyi hedefliyor. Turkcell daha önce de Yeni Nesil Mobil Şebekeler Birliği (NGMN Alliance) tarafından oluşturulan 5G Girişimine dahil olmuştu. Avea ise Dünya GSM Birliği (GSMA) bünyesinde 5Gnin geleceğini şekillendirmek üzere kurulan MOTO (Mobile Opportunistic Traffic Offloading) ve aynı amaçla kurulan AB destekli CROWD projelerine dahil olarak, Türkiyeyi bu uluslararası projelerde temsil eden şirket oldu.