Fatih haber,Haber fatih,Fatih Yaşam,Fatih aktuel ,Haber
Küresel krizin tam anlamıyla atlatılamadığını söyleyen Babacan En kötüsü geride kaldı ama ilerleme tatmin etmiyor dedi.
Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, küresel büyümenin zayıf ve dengesiz olduğunu belirterek “En kötü dönemi geride bırakmış olabiliriz, ancak ilerleme tatmin edici değil” dedi. Uluslararası Para Fonu (IMF) ve Dünya Bankasının Bahar Toplantıları kapsamında ABDnin başkenti Washingtonda bulunan Babacan ‘Küresel Ekonominin Karşısındaki Zorluklar ve G20nin Rolü başlıklı ‘Think 20 etkinliğine özel konuşmacı olarak katıldı. Babacan, Türkiyenin liderliğinde toplanacak G20 Bakanlar ve Merkez Bankası Başkanları Toplantısında küresel ekonominin sorunlarına odaklanacaklarını belirtirken, ağırlıklı olarak petrol fiyatlarındaki gerileme, güçlenen dolar ve zayıflayan dünya ticaretini masaya yatıracaklarının bilgisini verdi. Küresel ekonomik büyümenin zayıf ve dengesiz olduğuna dikkati çeken Babacan “Küresel kriz başladığında, bunun etkilerinin derin ve uzun süreli olacağını söylemiştik. Yaklaşık 10 yıl sonra haklı çıktığımızı görüyoruz. Krizin etkileri hâlâ tam anlamıyla atlatılabilmiş değil. En kötü dönemi geride bırakmış olabiliriz, ancak ilerleme tatmin edici değil” değerlendirmesini yaptı.
OECD raporunu tanıttı
Babacan, ABD temasları kapsamında Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü Genel Sekreteri (OECD) Angel Gurria ile OECDnin KOBİ ve girişimciler için hazırladığı raporunu da tanıttı.
Kriz sırasında İslami finansta riskler çok daha iyi yönetildi
Babacan, Washingtonda, IMF-Dünya Bankası Yıllık Bahar Toplantıları kapsamında, Türkiye G20 Başkanlığı ve IMFnin ortaklaşa düzenlediği ‘İslami Finans başlıklı konferansta da konuştu. İslami finansın son yıllarda gösterdiği performansa ilişkin soruyu yanıtlayan Babacan, bu sistemin gayet iyi bir büyüme gösterdiğini kaydetti.
Başbakan Yardımcısı Babacan “Sadece son 5-6 yılda değil, çıkış noktası ve ne kadar hızlı geliştiğine baktığımızda, İslami finansın büyüme oranı gerçekten olağanüstü” diye konuştu. Bu sistemin yatırımcılara daha az risk taşıyan yatırım imkanı sunduğuna dikkati çeken Babacan “Genel olarak İslami finansın performansı oldukça iyi” dedi. Babacan, küresel ekonomide 2000 ile 2009 krizlerinin İslami finansta risklerin daha iyi yönetildiğini bir kez daha gösterdiğini vurgulayarak, bu noktada dünyada birçok güzel örneklerin verilebileceğini söyledi. Babacan, şirketlerin şimdi bu sistemi daha çok kullandığını, piyasanın büyüdüğünü belirtti.