Fatih haber,Haber fatih,Fatih Yaşam,Fatih aktuel ,Haber
Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci Dış Ekonomik İlişkiler Kurulunun (DEİK) Leventteki merkezinde düzenlenen Türkiye-Irak İş Konseyinin yeniden kuruluş anlaşmasının imza törenine katıldı.
Bakan Zeybekci toplantının ardından gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını yanıtladı. Biz gazetecinin doları kurundaki yükselişi sorması üzerine Bakan Zeybekci şu yanıtı verdi:
Kurla ilgili bugüne kadar hiç rakam telaffuz etmedim. Türkiye gerek toplam borç yapısı itibariyle, gerekse bankalarımızın yapısı itibariyle, gerekse de Türkiyenin kısa vadeli yurtdışı borçları ve mükellefiyetleri anlamında baktığımız zaman; bu konuda hiç kimse Ey Ekonomi Bakanı sen yanlış söylüyorsun, yalan söylüyorsun diyemez. Rakamlar ortada çünkü. Türkiyenin endişe duymasını gerektirecek hiçbir şey yoktur. Ekonomi seçimleri sevmez, son 1.5 yıl için 3 seçim yaptık ve bir tane daha erken seçim ihtimalinin olduğu bir ortamda ekonomik göstergeler veya ekonomik ihtiyaçlar öyle bir endişeyi gerek duyurmasa bile; bazı fırsatçılar veya bazı hassas dengeleri olup da, bundan endişe duyan tez canlıların yüzünden bazı hareketler olabilir.
Bakan Zeybekci, yarın gerçekleşecek Merkez Bankası Para Politikası Kurulu Toplantısının hatırlatılması üzerine ise şunları kaydetti:
Daha çok yatırım yapmamız lazım, daha çok üretmemiz gerekiyor. Bunun için de en önemli enstrüman, finansman kaynaklarının bol ve ucuz olması gerekiyor. Şu anda olduğu seviyelerden daha aşağıda bir yerlerde olması gerekiyor. Ama şu anda Merkez Bankasının eli birkaç ay öncesine göre daha güçlü değil. Bizim böyle bir beklentimiz yok. Yani faiz indirimiyle ilgili, faizi aşağıya çekmekle ilgili beklentimiz yok.
SEÇİMLERİN MALİYETİ
Bakan Zeybekci bir gazetecinin seçim maliyetini sorması üzerine, Seçimlerin masrafı anlamında bir maliyeti tartışmak Türkiyeye haksızlık olur diyerek sözlerini şöyle sürdürdü:
Yani nakliye masrafı, mesai parası, kağıt parası diye bakılırsa son derece sığ, Türkiyede tartışılmaması gereken bir konudur. Seçimleri ekonomi genel itibariyle sevmez. Seçimler yaklaştığı için faizler artarsa, kur artarsa, bunun şu kadar maliyeti olur demek sonuçlanmamış olan bir işi maliyetleymiş olursunuz. Yıllara bakmak lazım, 2015i kaybederiz, 2016yı kazanacaksak, 2023ü kazanacaksak, gelecek günleri kazanacaksak böyle şeyleri Türkiyede; siyasetin veya milli iradenin oluşmasında maliyeti var bu işin, masrafları var, o zaman milli irade oluşmasın mı, millette bir daha gidilmesin mi? gibi soruları beraberinde getirir.
Bir gazetecinin terör operasyonlarının maliyetleri sorusuna ise Nihat Zeybekci şöyle yanıt verdi:
Terörle mücadelenin maliyeti, Türkiyenin birliği ve beraberliğine, Türkiyenin kardeşliğine, ülkenin, vatanın bölünmezliğine yan gözle bakan veya buna karşı bir hareket içinde bulunan her ne varsa; bu güne kadar milyonlarca şehit vererek biz bu ülkeyi vatan haline getirmişiz. Hiçbir maliyet can maliyetinde daha pahalı değildir. Onun için, canların kaybolmaması için gereken her ne maliyet varsa ülke olarak bunlara katlanacağız. Onun için de hiç saymayacağız. Ne kadar masraf, ne oldu, ne harcandı, devletin kendi disiplini içinde tabi ki bunların kayıtları vardır, ödenekler, harcırahları vardır. Ama bu ülkede hiç kimseye vatanın birliği için, ülkenin birliği için, birlik beraberliğimizin, kardeşliğimizin devamı için bu ülkeye kast edenlere karşı savunma harcamalarımızın maliyeti ne kadar diye sorulması... Asla bu ülke bunu sormamalı, bu gözle bakmamamız gerekiyor.
DHA