Fatih haber,Haber fatih,Fatih Yaşam,Fatih aktuel ,Haber
İhracatçılarla bir araya geldiği toplantıda 25 Öncelikli Dönüşüm Programlarının ilk sonuçlarını açıklayan Başbakan Ahmet Davutoğlu, 1.258 eylemden 41ini planlanandan önce 3 ay içinde gerçekleştirildiğini belirtti.
Başbakan Ahmet Davutoğlu, 25 Öncelikli Dönüşüm Programlarının ilk sonuçlarını açıkladı. Davutoğlu, Mart 2015 sonu itibariyle 1.258 eylemden 15inin tamamlanmasını hesapladıklarını beliterek, “15 eylemden 12si tamamlandı. Ayrıca daha sonra tamamlamayı düşündüğümüz 29 adet eylem de tamamlandı. Dolayısıyla aralık ve ocak ayında ilan ettiğimiz 25 öncelikli programla ilgili eylemlerden 41ini 3 ay içinde gerçekleştirmiş bulunuyoruz” dedi. Başbakan Ahmet Davutoğlu, şunları söyledi: “Bir, Verimlilik Stratejisi ve Eylem Planı Taslağı hazırlandı. İki, İhracata Dönük Üretim Stratejisi kapsamında yatırım teşvik sisteminde gerekli düzenlemeler yapıldı. Bu çerçevede yüksek teknolojili ürünlerin üretimine yönelik konuların öncelikli yatırım kapsamına alınarak 5. Bölge Destek Oran ve Sürelerinden yararlandırılmasına yönelik mevzuat tamamlandı. Yine Ürün Geliştirme Faaliyetlerinin Desteklenmesi çerçevesinde yaptığımız mevzuat değişikliğiyle ihracatçı şirketlerimizde tasarım departmanlarının kurulması ve geliştirilmesinin hızlandırılmasıyla tasarım ve ürün geliştirme projelerinin desteklenmesi mümkün hale geldi.”
İthalata 10 eylemli neşter
Öncelikli Dönüşüm Programı içinde en fazla önem verilen hususlardan birinin ithalata olan bağımlılığın azaltılması olduğunu ifade eden Davutoğlu, ihraç edilen ürün sayısının 1.737 olduğunu belirterek, bunun gurur verici bir rakam olduğunu öyledi.
Davutoğlu, İthalata Olan Bağımlılığı Azaltılması Programı çerçevesinde de 10 eylemi son 4 ay içerisinde tamamladıklarını belirterek, bu eylemler çerçevesinde firmaların orta ve yüksek teknolojili üretim yapması amacıyla yatırım destek programları başlattıklarını dile getirdi. Bu yılın ilk çeyreği itibarıyla değerlendirilen 150 projenin 87sinin desteklendiğine işaret eden Davutoğlu, bu kapsamda yaklaşık 75 milyon lira destek verildiğini aktardı.
İş ve Yatırım Ortamının Geliştirilmesi Programının öncelikli programları içerisinde yer aldığını dile getiren Davutoğlu “Özel sektör yatırımlarının milli gelire oranını 2018 sonunda yüzde 19.3e çıkarmayı, gayrimenkul hariç kümülatif uluslararası doğrudan yatırım tutarını ise 92.8 milyar dolara ulaştırmayı ve iş yapma kolaylığı endeksi sıralamasında ilk 40 ülke arasında girmeyi hedefliyoruz” dedi.
Tasarrufa sigorta desteği
Başbakan Davutoğlu, Yurtiçi Tasarrufların Artırılması ve İsrafın Önlenmesi Programında 7 eylemin tamamlanmış bulunduğu ifade ederek, “Türkiye Sigorta Birliğinin internet sitesinde Türkiye için tamamlayıcı ve destekleyici sigorta modelleri önerileri isimli rapor ve çerçeve planlama yapıldı. Yine, Uzun Vadeli Hayat Sigortaları Ürünlerinin Geliştirilmesi isimli bir çerçeve plan daha hazırlandı” dedi. Davutoğlu, vergisel araçlarla tasarrufun özendirilmesi ve tasarrufların üretken yatırımlara yönlendirilmesi bileşeni çerçevesinde yatırımcıların, vergi indirimi desteğinden daha kısa sürede yararlanmalarını sağlamak üzere, yatırım döneminde kullanılabilecek vergi indirim tutarlarının artırılmasına yönelik düzenlemelerin yürürlüğe girdiğini ifade etti. Davutoğlu, halka açık şirketler için Kurumlar Vergisi oranının farklılaştırılmasına yönelik Bakanlar Kurulunca yetkilendirme yapıldığını söyledi. Davutoğlu, “Öncelikli program çerçevesinde, İstanbul Uluslararası Finans Merkezi Programı çerçevesinde 4 önemli adım atıldı” diye konuştu.
Vizesiz ülke sayısı artacak ihracatçı rahat seyahat edecek
Başbakan Ahmet Davutoğlu, ihracatçıların sağlayacağı başarının Türkiyenin, ekonomisinin, ekonomik performansını artıracağını belirterek, “Bunun yanında dünyada dinamik seyreden uluslararası ekonomik konjonktür içerisinde geç kalınan herhangi bir adım, Türkiyenin on yılları kaybetmesine sebebiyet verecektir” dedi. Davutoğlu, Türk ekonomisinin dinamik gücü olan ihracatçılarla bir araya gelmekten büyük mutluluk duyduğunu dile getirdi. Davutoğlu “Biz iktidara geldiğimizde 42 ülkede vize serbestlik anlaşması vardı, şimdi 76 ülkede, daha da geliştireceğiz. İstiyoruz ki ihracatçımız çantasını eline aldığında, dünyanın her bir köşesine vize kaygısı olmadan seyahat edebilsin ve indiği zaman orada Türk büyükelçiliğini görebilsin” dedi.