Fatih haber,Haber fatih,Fatih Yaşam,Fatih aktuel ,Haber
Başbakan Davutoğlunun açıkladığı yeni mega proje Büyük İstanbul Tüneli araç ve metro geçişiyle dünyadaki ilk üç katlı tren olacak. 5 yılda tamamlanacak proje ile İstanbulda trafik büyük oranda rahatlayacak, mesafeler kısalacak.
İstanbul, üçüncü havalimanı, üçüncü köprü ile birlikte üçüncü tüp geçite de kavuşuyor. Marmaray ve Avrasya Tünelinden sonra İstanbulun iki yakasını birbirine bağlayacak, yeni mega projesi ‘3 Katlı Büyük İstanbul Tüneli hem metro hattı hem de çift yönlü karayolunu içeren, dünyanın ilk üç katlı tüneli olacak. İstanbul trafiğini büyük ölçüde rahatlatacak proje ile İncirliden Söğütlüçeşmeye hızlı metroyla 40 dakikada ulaşılacak, Hasdal Kavşağından Ümraniye Çamlık Kavşağına araçla 14 dakikada geçilecek. Başbakan Ahmet Davutoğlu, İstanbul Boğazına yapılacak 3 katlı tüp geçit projesi olan Büyük İstanbul Tünelinin detaylarını dün İstanbul Kongre Merkezinde düzenlenen programla açıkladı. Davutoğlu, yap-işlet-devret modeliyle 5 yıl içinde tamamlanması beklenen proje ile tüm ulaşım akslarının birbirine entegre olacağını ve Hasdal-Ümraniye Çamlık arasının 14 dakikada geçileceğini söyledi. Haziran ayına kadar ihalesi tamamlanması planlanan projenin 3.5 milyar dolara malolması bekleniyor.
Bütün ana akslar birbirine bağlı
Raylı sistem ve karayolunu denizin yüz on metre dibinde birleştirecek olan “3 Katlı Büyük İstanbul Tüneli” projesi, Boğazı iki defa geçmek yerine tek seferde geçilmesi için tercih edildi. 2 ayrı tünel yerine tek tünelle geçiş sağlanacak. Başbakan Ahmet Davutoğlu, Mega proje ile 9 raylı sistemin birbiriyle irtibatlanacağını ve bütün ana aksların birbirine bağlanacağını ifade ederek, “Fatih Sultan Köprüsü, Boğaziçi Köprüsü ve Yavuz Sultan Selim Köprüsü birbirine ring halinde bağlanıyor. Bu proje ile birlikte zaman tasarrufu en iyi şekilde değerlendirilecek. Hasdal-Ümraniye Çamlık arası 14 dakikada geçilecek. İncirli-Söğütlüçeşme arası 40 dakikada geçilecek. 3 havalimanı, köprü ve bu köprüleri birbirine bağlayan akslar tam bir entegre proje halinde zaman tasarrufunu maksimum düzeye çıkartacak” diye konuştu.
3 imparatorluk demek
Başbakan Davutoğlu, 3 Katlı Büyük İstanbul Tüneli Projesinin sembolik bir anlam da taşıdığını dile getirerek, şunları söyledi: “3 kat demek, 3 imparatorluk demek. 3 kat, 2 karayolu 1 metro yoluyla boğazın altından geçip, 6.5 kilometre olacak bu tünel, 3 imparatorluk üzerinde İstanbulun 4üncü büyük küresel devleti Türkiye Cumhuriyeti Devletinin işaret fişeği de olacak. İstanbula her şey yakışır. İstanbula özne olmak, lider olmak, tarihin önünde yürümek yakışır. Bütün mega projeler değer ve İstanbul tarihin önünde yürümeye değen şehir olarak bu değer projelerle geleceğe kararlı bir şekilde yürüyecek.”
ELVAN: İKİ AYRI TÜNEL GEREKİYORDU TEK TÜNEL TASARLADIK
10 aydan beri mega proje üzerinde çalışma yürüttüklerini kaydeden Ulaştırma Bakanı Lütfi Elvan “İstanbulun güzergah ve yolcu talep analizini gerçekleştirdik. Mevcut ve yapımı devam eden projelerimiz bittiğinde oluşan durumu 10 yıllık projeksiyonlarla modelledik. Modelleme sonuçlarına göre Boğazın altından iki yeni tünel yapma gereği ortaya çıktı. Boğazın altından lastik tekerlekli araçlar ile demiryolu geçişlerini ayrı ayrı yaparak iki ayrı tünel yerine hem metro hem de karayolu geçişi için dünyada ilk defa 3 katlı tünel tasarladık” dedi.
HASDAL-ÜMRANİYE ARASI 14, İNCİRLİ-SÖĞÜTLÜÇEŞME 40 DAKİKA
TEM Otoyolu Hasdal Kavşağından, Ümraniye Çamlık Kavşağına kadar uzanan 16 bin 150 metrelik karayolu hattı üç katlı büyük İstanbul tüneli ile sadece 14 dakikada gidilebilecek. Yeni tünelle bu güzergâhı günde 120 bin aracın kullanması bekleniyor. Projenin tamamlanmasıyla Anadolu yakasından 3. Havalimanına doğrudan ulaşılabilen bir aks oluşturuluyor. Bu hatla İstanbuldaki tüm ana karayolu TEM, D-100, Kuzey Marmara Otoyolu, Fatih Sultan Mehmet, Boğaziçi ve Yavuz Sultan Selim Köprüleri ve 3. Havalimanı aksı arasında bağlantı oluşturulmuş olacak.
31 bin metre uzunluğunda İncirli-Söğütlüçeşme arasında yer alması planlanan Hızlı Metro hattı her gün bir buçuk milyon yolcuyu güzergâhındaki 14 istasyona ulaştıracak. Böylece İncirli-Söğütlüçeşme arasındaki mesafe 40 dakikaya inecek.
GÜZERGAHLAR ARASI KISALACAK
Üç Katlı Büyük İstanbul Tüneli ile güzergahlar arası mesafe kısalacak. Güzergahlar arası süre şöyle olacak:
- Sabiha Gökçen Havalimanına; Üsküdardan 44, Rumeli Hisarüstü, Kağıthane, Taksim ve Beşiktaştan 57, Hacıosmandan 67 dakikada.
- Üçüncü Havalimanına; Mecidiyeköyden 28, Beşiktaştan 34, Topkapıdan 41, Kozyatağından 46, Kadıköyden 49 dakikada.
- Atatürk Havalimanına; Mecidiyeköyden 27, Hacıosmandan 47, Üçüncü Havalimanından 55 dakikada.
- Otogara; Beşiktaştan 23, Altunizadeden 32, Üsküdardan 38, ve Kadıköyden 43 dakikada.
- Mecidiyeköye; Kadıköyden 25,Tuzladan 55, Habiplerden 59 dakikada; Üsküdara; Kağıthaneden 25, Başakşehirden 58 dakikada gidebilecek.
HEM RAYLI HEM KARAYOLU
3 Katlı Büyük İstanbul Tünelinin Marmaray ve Avrasya tünelerinden farkı, hem tekerlekli araçların geçişine hem de demiryolu geçişine imkân vermesi olacak. Bu yönüyle dünyanın ilk örneklerinden olacak tüp geçitte, alt ve üst katlar tekerlekli araçlar, ara kat da raylı sistem için ayrılacak.
3.5 MİLYAR DOLARA MALOLACAK 5 YILDA TAMAMLANACAK
Son teknoloji ile yapılacak tünelin köprülerdeki araç yükünü de azaltması bekleniyor. Entegre edildiği güzergahlarla yolculuk süresini büyük oranda kısaltacak olan “3 Katlı Büyük İstanbul Tüneli” nin 3,5 milyar dolara mal olması bekleniyor. Proje kamu kaynakları kullanılmadan Yap-İşlet-Devret modeli ile yapılacak. Projenin yapım aşamasında 2 bin 800 kişi, işletme aşamasında 800 kişinin istihdam edilmesi öngörülüyor. Davutoğlu projenin plananan bitirme tarihinin 2020 olduğunu söyledi.
TÜNEL 6.5 MİLYON YOLCUYU TAŞIYACAK
9 adet aktif raylı sisteme entegre edilecek ve Marmaraya bağlanacak olan tünel, 6.5 milyon yolcu taşıyacak. Tünelin, Başakşehir-Bağcılar-Bakırköy, Yenikapı-Aksaray-Havalimanı, Kabataş-Bağcılar, Topkapı-Habipler, Mahmutbey-Mecidiyeköy, Yenikapı-Taksim-Hacıosman, Üsküdar-Ümraniye-Çekmeköy-Sancaktepe, Kadıköy-Kartal ve Marmaray- Banliyö ile bağlantısı olacak.
110 METRE DERİNDE 6.5 km UZUNLUĞUNDA
Karayolu ve metro sisteminin olacağı tünel mevcut metro hatları ve karayollarıyla entegre edilecek. İncirliden Sögütçeşmeye yapılacak hızlı metro hattı bu dev tünelin içinden geçecek. Yeni metro hattının Kadıköy - Kartal- Yenikapı- Sarıyer metrolarıyla bağlantısı olacak. Mega tünelin TEM, E5 ve 3. köprüyle de karayolu bağlantısı olacak. Çapı 18.80 metre olacak tünelin deniz yüzeyindeki derinliği 110 metreyi bulacak. Tünelin 3 katlı kesiminin uzunluğu 6.5 km olacak.
GÜVENLİK İÇİN HER ŞEY DÜŞÜNÜLDÜ
‘3 Katlı Büyük İstanbul Tünelinde, İstanbulluların güvenli ve huzurlu seyahati için tüm detaylar planlandı. Tünel içinde yangın algılama ve söndürme sistemleri olacak. Her nokta kameralar tarafından izlenecek. Herhangi bir tehlike durumunda güvenlik sistemi devreye girecek. Arıza yapan araçların emniyetli bir şekilde beklemeleri için her 500 metrede duraklama alanı teşkil edilecek. Bu noktalardaki kameralarla en kısa sürede yardım ulaştırılacak. Her 240 metrede bir acil durumda katlar arasında güvenli alana geçiş imkanı sağlayan geçit ve merdivenler olacak.
14 METRO İSTASYONU
Tünelin, İncirli-Söğütlüçeşme arasında 31 kilometre uzunluğundaki hızlı metro kesiminde 14 istasyon bulunacak. Günde 1,5 milyon, saatte ise tek yönde 75 bin yolcu kapasitesi bulunan hızlı metro kesimi, 9 raylı sistemle entegre olacak. Entegre olduğu raylı sistemleri, günlük 6,5 milyon yolcu kullanacak. İncirli-Söğütlüçeşme yolculuk 40 dakikada gerçekleştirilecek.
KARAYOLU 16 BİN 500 M.
Projenin karayolu kesimi ise TEM Otoyolu Hasdal Kavşağı-Ümraniye Çamlık Kavşağı arasını kapsayacak ve toplam uzunluk 16 bin 150 metre olacak. Avrupa yakasında 3 katlı tünel öncesi bölüm 5 bin 600 metre, 3 katlı tünel 6 bin 500 metre, Anadolu yakasında 3 katlı tünel sonrası bölüm ise 4 bin 50 metre uzunlukta olacak. Otomobil ve minibüsler tarafından kullanılacak karayolu kesiminin günde 120 bin araç kapasitesi bulunuyor. Şerit sayısı da “2x2” şeklinde olacak.