Fatih haber,Haber fatih,Fatih Yaşam,Fatih aktuel ,Haber
Beyaz eşya satışları ilk yarıda geçen yıla göre yüzde 10.3 arttı. BEYPER Başkanı Mersin, artışta Suriyeden göç eden maddi durumu iyi olan mültecilerin etkisi olduğunu söyledi.
AATürkiye beyaz eşya pazarındaki satışlar, yılın ilk yarısında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 10.3 artarak 3 milyon 287 bin 725 adede yükseldi. Türkiye Beyaz Eşya Sanayicileri Derneği (TÜRKBESD) verilerine göre, sektörün geçen yılın ilk altı ayında 2 milyon 980 bin 853 adet olan 6 ana üründeki iç pazar satış hacmi, bu yılın aynı döneminde yüzde 10.3lük artışla 3 milyon 287 bin 725e ulaştı. İç pazar satışları, ocak-haziran döneminde son üç yılın en yüksek seviyesinde gerçekleşti.
Yeni evler kuruluyor
Dayanıklı Tüketim ve Beyaz Eşya Perakendecileri Derneği (BEYPER) Başkanı Şahin Mersin, ana müşterilerini yeni evlenecekler ve eşyasını yenilemek isteyenlerin oluşturduğunu fakat son yıllarda yeni müşteri tiplerinin farklılık gösterdiğini dile getirdi. Şahin Mersin “Satışların artmasında Suriyeden göç edenlerin önemli bir etkisi var. Eğitim seviyesi yüksek ve maddi durumu iyi olan mültecilerin büyük şehirlerde ev tutarak alışverişe yönelmesi satışların artmasına katkı sağladı. Bunun yanında, Türkiyede boşanmalar her geçen yıl artıyor ve artık yüksek seviyelere geldi. Boşanan çiftlerin evlerini ayırması da ek talep yaratıyor” dedi.
Kart sınırlaması etkilemedi
Geçen yıl kredi kartıyla alışverişe getirilen taksit sınırlamasının satış rakamlarında önemli bir etki yaratmadığını aktaran Mersin, şöyle devam etti: “Beyaz eşya sektöründe bayilik sistemi var ve bayilerin büyük kısmı ‘cadde mağazacılığı şeklinde hizmet veriyor. Bu mağazaların senetli satışlarla ilgili geçmişten gelen bir alışkanlığı var. Dolayısıyla kredi kartına getirilen taksit sınırlaması daha çok AVMlerde satış yapan mağazaları etkiledi. Senetle alışveriş yaptığı için cadde mağazacılığı yapanların satışları bu uygulamadan etkilenmedi ama sektörde genel olarak senetli satışların arttığını söyleyebiliriz.” Türkiyedeki beyaz eşya üretiminin ara malı ithalatına dayandığına dikkat çeken Mersin, “Dolayısıyla dolar kurunun yükselmesi beyaz eşya sektöründe üretim maliyetlerini artırıyor. Bu da tüketici fiyatlarının geçen yıla göre yüzde 5 ila yüzde 10 arasında artmasına neden oldu” dedi.