Fatih haber,Haber fatih,Fatih Yaşam,Fatih aktuel ,Haber
Çok kısa bir zaman sonra Borsa İstanbulun halka arzı için aracılık edecek kuruluşları seçeceklerini belirten Borsa İstanbul Genel Müdürü Dinç 2016 yılında Borsa İstanbulun kendi piyasasında işlem görmesine şahitlik edeceğiz dedi.
Borsa İstanbul Genel Müdürü Tuncay Dinç, Borsa İstanbulun halka arzında, çok kısa bir zaman içinde yatırıma aracılık edecek kuruluşları seçeceklerini belirterek, “2016 yılında Borsa İstanbulun kendi piyasasında işlem görmesine şahitlik edeceğiz” dedi. Dinç, Türkiye Sermaye Piyasaları Birliğinin (TSPB) 15. Olağan Genel Kurulunda yaptığı konuşmada, Borsa İstanbul olarak sermaye piyasalarının gelişimi için yapılan çalışmaları anlattı. Dinç, borsaya kote şirketlerin piyasa değerinin 200 milyar doların üzerinde bulunduğunu dile getirerek, bu oranın ABD ve İngilterede çok daha büyük rakamlara ulaştığını söyledi. Tuncay Dinç, endeks ve paylara dayalı türev ürünlerinin bu yıl içinde Londra borsasında işlem görmeye başlayacağını anımsattı.
Aracı kuruluşlar seçilecek
İstanbulun küresel finans merkezi haline gelmesinin, herkesin hayali olduğunu kaydeden Dinç “Şu anda hepimiz bunun çok kısa vadede olmayacağını biliyoruz. Sihirli bir değnek yok ama bu uzun bir süreç ve eminim ki hepimiz meslek hayatımız içinde İstanbulun finans merkezi haline geldiğini göreceğiz” diye konuştu. Borsa İstanbulun halk arz sürecinin başladığına dikkati çeken Dinç, şunları söyledi: “İnşallah çok kısa bir zaman içinde bu yatırıma aracılık edecek kuruluşları seçmiş olacağız ve hemen arkasından da çalışmayı hızlandırarak 2016 yılında Borsa İstanbulun kendi piyasasında işlem görmesine şahitlik edeceğiz. İstanbulu, en ileri finansal, hukuki, teknik altyapıya sahip finansal sahiplerin, diğer merkezlerden daha etkin ve daha hızlı bir şekilde yapıldığı bir konuma getirmeyi planlıyoruz. Bu noktada herkese çok büyük sorumluluklar düşüyor.”
Büyümenin merkezinde sermaye piyasaları olacak
Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, sadece bankacılık sektörünün merkezde olduğu bir büyüme ve finansman modelinin Türkiye için geçerliliğini kaybedeceğini ve bankacılık sektöründe (büyümede) bazı sınırlara yaklaşıldığını belirterek, bundan sonraki ekonomik büyümenin merkezinde sermaye piyasalarının olması gerektiğini söyledi. Genel kurulda konuşan Babacan, bankaların toplam aktif büyüklüğünün gayrisafi yurtiçi hasılayı geçtiğini, ayrıca kredi mevduat oranının da yüzde 121e geldiğini belirterek “Sermaye piyasalarımız bundan sonraki ekonomik büyümenin merkezinde olmak zorunda. Çünkü bankacılık sektörü ile ilgili artık bazı sınırlara yaklaşıyoruz. Sermaye piyasaları her ne kadar hızlı büyürse, ekonomi de o kadar hızlı büyür” dedi.