Fatih haber,Haber fatih,Fatih Yaşam,Fatih aktuel ,Haber
İş dünyası, ülkeye ek maliyeti 150 milyar lirayı bulan CHPnin seçim vaatlerine prim vermedi. İş dünyası temsilcileri CHPnin vaatlerinin ayağının yere basmadığını belirterek CHP kaynak açıklamadan bol keseden atıyor. 2001deki duruma düşeriz dediler.
Kaan ZenginliASKON GENEL BAŞKANI MUSTAFA KOCA: Ekonomi ciddi bir iştir, hesabı iyi yapılmış öneriler beklerdik
“Oy getirmesi düşünülen ana başlıklar ekonominin genel durumu göz önüne alınmadan ön plana çıkarılmış. Örnek olarak, emekliye verileceği düşünülen ikramiyenin yaklaşık 10 milyon emekliyi ve belki 20 milyon insanı ilgilendirmesi siyasi başlık olarak önemli bir seçim söylemi fırsatı. Bunun dışında yine kredi kartı borç faizlerinin silinmesi, kamuda çalışan işçinin ‘kadroya alınması, asgari ücretin 1.500 liraya çıkarılacağı, çiftçiye mazotun 1.5 liradan verileceği, tüm üniversite öğrencilerine yurt sağlanacağı, evsizlerin de 277 lira taksitle ev sahibi yapılacağı gibi vaatler, tamamen giderle ilgili. Maliye Bakanının yaptığı açıklamaya göre tüm bunların maliyeti yaklaşık 150 milyar liradır. Türkiyenin bütçesinin 473 milyar lira olduğunu ve faiz hariç giderlerin 452 milyar olduğunu cari harcamaların 176 milyar olduğunu düşünürsek kesinlikle yeni kaynaklara ihtiyaç vardır. Yani abartılı bir iç borçlanma veya IMF kapısından alınacak bir dış borçlanma ile edinilecek kaynak yeniden 1980lere dönmek anlamına gelir.
TÜMSİAD GENEL BAŞKANI YAŞAR DOĞAN: Dengeler bozulabilir 1994 ve 2001 ekonomik krizleri unutulmamalı
CHP seçim bildirgesindeki alt gelir grubu başta olmak üzere toplumun bütün kesimlerinin daha fazla gelire ve daha nitelikli ekonomik koşullara sahip olması herkesin en önemli hedefidir. Önemli olan hedeflere nasıl ulaşılacağıdır. Kamu kaynakları sınırsız değildir. Bir ülke ne kadar fazla üretim yapar ve ne kadar etkin vergi toplarsa kamu kaynakları da o ölçüde artar. Bu durum doğal olarak bütçe dengelerinde bir bozulma olabileceğini akla getiriyor. Bütçe açıklarının ve hesapsız kamu kaynağı kullanımının 1994 ve 2001 krizlerinde olduğu gibi ülkeyi ne tür felaketlere sürüklediği hala hafızalarda yerini koruyor. 2002 sonrasında mali disiplinden taviz verilmediği için ülkede önemli başarılar elde edildiği unutulmamalı. Ekonomi yönetiminde yapılan her şeyin bir bedeli olduğu unutulmamalı ve kamu merkezli kaynak aktarımı konusunda çok dikkatli olunmalı.
YESİFED BAŞKANI HÜSEYİN BOZDAĞ: Ya hesap yapmayı ya da para saymayı bilmiyorlar
CHPnin ortaya attığı bu ekonomik planı anlamak mümkün değil. Bu vaatlere bakıldığında akla ya bunların hesap bilmedikleri ya da para saymayı bilmedikleri görülüyor. Yalnızca emekliye çift maaş ve zam vermesi demek bütçede 60 milyar liralık bir açık demek. Bol keseden atmak kolay, iş dünyası olarak yere basan taahhütler istiyoruz. 10 yıl önceye dönelim. Türkiyenin 2002 öncesi iktidarlarda yaşadığı ekonomik sıkıntıyı herkes biliyor. Nereden nereye geldik. İnsanlar cebine baktığında bunu görüyor. Oturduğunuz yere çıkın bakın 2000 model altında araba görmek neredeyse mümkün değil. İdeoloji ile siyaset yapma dönemi artık bitti. İstihdam ve büyümeye yönelik söylemler gerekir. CHPnin yaptığı gibi boş vaatle değil.
AB GRUP HOLDİNG YÖNETİM KURULU BAŞKANI MUHSİN BAYRAK: Bütçeyi göz ardı ederek boş vaatte bulunuyorlar
CHP hiçbir zaman iktidara oynayamadığı için her seçim öncesi olduğu gibi yine ülke bütçesini göz ardı ederek boş vaatlerle bulunduğunu görmekteyiz. Fakat ülkeyi yönetmenin meydanlardaki söylemler kadar kolay olmadığını bilmeleri gerekir. Türk toplumunun artık boş vaatlere kanmayacağına inanıyorum. 12 yıllık tek partili iktidar sürecinde ülke gerek özgürlük, gerek ekonomi, gerek eğitim ve gerek insana verilen değer açısından çok büyük yol kat etti. Bu seçimlerde de mevcut iktidarın tek başına göreve geleceğine inanıyorum. Biz AB Holding olarak yatırımlara hız kesmeden devam ediyoruz. Hükümetimize güvenimiz tam. Gerek çözüm süreci, gerek yeni anayasa ve gerekse başkanlık sistemi tüm toplumu heyecanlandırıyor.
TÜRSAB BAŞKANI BAŞARAN ULUSOY: CHP keşke iş dünyasının fikrini de sorsaydı
Biz bu ülkeye 35 milyar dolar turizm geliri ve 42 milyon ziyaretçi getiren bir kurumuz. Keşke bu hesapları yaparken bize de sorsalardı. İş dünyasına yönelik hiç birşey göremedik. Bizim kapımız her partiye açık ama CHP tarafından kapıyı çalan kimse olmadı.
KONUTDER YÖNETİM KURULU BAŞKANI ÖMER FARUK ÇELİK: Kriz ve enflasyondan başımızı kaldıramayız
CHPnin ekonomik boyuttaki seçim vaatleri kulağa hoş geliyor. Evet çiftçiye mazot 1.5 lira olacak, evet emekliye çift maaş verilecek, evet kredi kartı borçlarının faizinin yüzde 80i silinecek... Bunların hepsi güzel vaatler ancak ekonominin de genel bir dinamiği var. Bir şey üretmeden hiç bir şey veremezsin. Şayet kaynağı oluşturmadan verirsen 2001 öncesi durumuma düşersin. Kriz ve enflasyondan başını kaldıramazsın. O nedenle önce kaynağı bulmak ve yaratmak sonra konuşmak daha doğru.
İGİAD BAŞKANI AYHAN KARAHAN: Bu film geçmişte yaşandı ayağı yere basmıyor
Biz geçmişte bu tür vaatleri çok yaşadık ve hiçbiri gerçekleşmedi. Oy almak adına açık artırma usulü bir yarışa girmek çok doğru değil. Bunun bir tabanı yani kaynağı yok. Bu film Türkiyede çok yaşandı. Ayağı yere basmıyor. Vatandaşın artık tuzağa düşmeyeceği açıkça ortada. Daha sağlıklı politikalar üretilebilir.