Fatih haber,Haber fatih,Fatih Yaşam,Fatih aktuel ,Haber
Çin piyasalarında yerel saatle 09.30da başlayan hisse senedi alım-satımları, yoğun satışların gelmesiyle önce askıya alındı. Açılış ile birlikte başlayan yoğun satışların sürmesiyle ikinci günde de borsalar kapatıldı. Çin borsaları böylece 7 Ocak günü yalnızca yarım saat açık kaldı ve bu sürenin 15 dakikasında işlem yapılabildi. Gösterge endeks Şanghay Bileşik, yarım saatlik seans sonrası günü yüzde 7.32 düşüşle 3.115,89 puandan kapadı, Shenzhen Bileşik Endeksi de yüzde 8.35 değer kaybetti ve 10.745.45 puandan kapandı.
Çin hükümeti, endekslerde özellikle geçen yaz yaşanan büyük düşüşlerin ardından yeni yılın ilk işlem günü olan 4 Ocakta dış piyasalarda circuit-breaker olarak bilinen bir tür işlem kesici mekanizmayı devreye sokmuştu.
Söz konusu mekanizma çerçevesinde, Şanghay ve Shenzhen borsalarındaki büyük şirketlerin oluşturduğu CSI300 Endeksinde yüzde 5lik düşüş halinde işlemler 15 dakika askıya alınıyor; düşüşün yüzde 7yi bulması halinde ise borsalar gün boyu kapatılıyor.
Bazı Çinli yatırımcılar, bilhassa Amerikan piyasalarında panik satışlarını engellemek için kullanılan mekanizmanın Çinde tersine etki yarattığına ve borsanın kapatılacağı korkusuyla satışları ağırlaştırdığına inanıyor.
LOKOMOTİF DURUYOR MU?
Çin borsasında Pazartesi günü de CSI 300 Endeksindeki gerilmenin yüzde 7 olması nedeniyle işlemler durdurulmuştu.
Dünyanın ikinci büyük ekonomisi olan ve küresel ekonominin lokomotifi kabul edilen Çin ekonomisi yaz aylarından bu yana yavaşlama sinyalleri veriyor.
İmalat sektöründe daralma yaşanabileceği yönünde kaygılar giderek güçleniyor.
Çine dair endişelerin ardında, ülkenin geçen yıl yıllık büyüme hedefini yüzde 7 olarak belirleyip, büyümenin yapısını da yatırım-ihracat ikilisinden hizmet sektörü-iç tüketim ikilisine doğru kaydıracağını açıklaması yatıyor.
Dünyanın en büyük ikinci ekonomisi olan Çinde yaşanacak bu yapısal dönüşümün küresel ekonomideki dengeleri de bozmasından endişe ediliyor.
DHA - BBC Türkçe