Fatih haber,Haber fatih,Fatih Yaşam,Fatih aktuel ,Haber
Kilo başına yapılan fark ödemesi desteği, yağlık ayçiçeğinde 30, kütlü pamukta 65 kuruş oldu. Sütçü ve etçi ırkların melezleri anaç sığır başına 225 lira, manda başına 400 lira ödenecek.
1 Ocaktan geçerli
Kuraklık ve don gibi tabi afetler nedeniyle 2014te hayli zor günler geçiren çiftçi, 2015e büyük beklentilerle girdi. Bu yıl yağışların zamanında gelmesi çiftçinin umudunu artırırken, üretimi için büyük fayda sağlayacak tarımsal destekler dün açıklandı. Bakanlar Kurulunun Resmi Gazetede dün yayınlanarak 1 Ocak 2015ten geçerli olmak üzere yürürlüğe giren karara göre; pek çok alanda destek ödemesi yapılacak.
Dekara 2.5 lira
Bu yıl Çiftçi Kayıt Sistemine (ÇKS) dahil olan çiftçilere dekar başına 2.5 lira toprak analizi desteği verilecek. Ayrıca peyzaj ve süs bitkileri, özel çayır, mera ve orman alanlarında dekar başına 3.3 lira mazot, 4.75 lira gübre desteği, hububat, yem bitkileri, baklagiller, yumru bitkiler, sebze ve meyve alanlarında dekar için 4.85 lira mazot, 6.6 lira gübre desteği verilecek.
Pamuğa 65 kuruş
Yağlı tohumlu bitkiler ve endüstri bitkileri alanları için dekara 7.9 gübre ve 8.25 lira mazot desteği verilecek. Kilogram başına yapılan fark ödeme desteği, yağlık ayçiçeğinde 30, kütlü pamukta 65, soya fasulyesinde 50, kanolada 40, dane mısırda 4, aspirde 45, zeytinyağında 70, buğday, arpa, çavdar, yulafta 5, kurufasulye, nohut ve mercimekte 20, çeltikte 10, çayda ise 12 kuruş oldu.
Çoban için 5 bin lira
Anaç sığır başına ödeme birim miktarları, 500 başa kadar tam, 501 baş ve üzeri için yüzde 50sine karşılık gelen tutarın ödenmesi suretiyle uygulanacak. Sütçü ve kombine ırklar ve melezleriyle etçi ırkların melezleri her anaç sığır için 225, etçi ırklar anaç sığır 350, anaç mandaya 400 lira destek verilecek. 300 küçükbaş ve üzeri anaç hayvana sahip işletmelere çoban desteği kapsamında 5 bin lira ödenecek.
Koyun keçiye de var
Damızlık koyun-keçi yetiştiriciliği yapan, damızlık koyun-keçi yetiştiricilerine anaç hayvan başına ve tiftik keçisi üreticilerine 22 lira destek ödemesi yapılacak. Islah amaçlı süt kalitesinin desteklenmesi projesi kapsamında, her bir sığır için süt içeriğinin tespiti amacıyla yapılacak analizler için Ankara, İzmir, Balıkesir, Bursa ve Tekirdağ illerinde 50 lira ödenecek.
Kovan başı 60 lira
İpekböceği yetiştiriciliğinde ücretsiz tohum sağlayan Koza Tarım Satış Kooperatifleri Birliğine kutu başına, ürettiği yaş ipekböceği kozasını satan yetiştiricilere kutu tohuma 40 lira, birinci sınıf yaş koza ve damızlık kozaya 30 lira ödenecek. Bakanlık sistemine kayıtlı seralarda, bombus arısı kullanan yetiştiricilere koloni başına arılı kovan için 10 lira, bombus arısı kolonisine 60 lira destek verilecek.
Tohum için de
Su ürünleri yetiştiriciliği yapanlara, su ürünleri kayıt sistemine kayıtlı olmak şartıyla, ürün için kilogram başına, alabalıkta 65 kuruş, çipura ve levrekte 85 kuruş destek verilecek. Yurtiçi sertifikalı tohum üretim destekleri, buğdayda 10, çeltikte 25, nohut, kuru fasulye ve mercimekte 50, yer fıstığında 80 kuruş, kanolada 1.2 lira, yoncada 1.5 lira olarak belirlendi.
Organik tarıma önem
Meyve ve sebzede organik tarım desteği dekar başına 70, tarla bitkilerinde organik tarım desteği dekar başına 10 lira olacak. Destek tutarı, anaç sığır mandada hayvan başına 150 lira, buzağıda 50 lira, anaç koyun-keçide 10 lira, arılı kovanda 5 lira oldu. Sebze ve meyvede iyi tarım uygulamalarına dekar başına 50, örtü altı iyi tarım uygulamalarına dekar başına 150 lira destek verilecek.